Αναλύσεις

Διατηρείται η σύσταση underperform - Υψηλός ο κίνδυνος dilution στις ελληνικές τράπεζες

Διατηρείται η σύσταση underperform - Υψηλός ο κίνδυνος dilution στις ελληνικές τράπεζες
Η BofA βλέπει σημαντικό κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών
Επιμένει στη σύσταση underperform, ήτοι για αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς, η Bank of America Merrill Lynch για τις ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι υπήρξε πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά και μείωση του κόστους κεφαλαίου.
Ειδικότερα, στην σημερινή 17σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Q4 preview: Writeoffs and sales flagged, but restructurings are key" (προεπισκόπηση αποτελεσμάτων δ' 3μηνου 2017: Διαγραφές και οι πωλήσεις στο επίκεντρο, αλλά οι αναδιαρθρώσεις είναι καθοριστικής σημασίας), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, αν και θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος dilution για τον κλάδο.
Ειδικότερα, η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 1,36 ευρώ, από 1,30 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 0,25 ευρώ, από 0,21 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 0,65 ευρώ, από 0,58 ευρώ, και για την Πειραιώς στα 3,26 ευρώ από 2,31 ευρώ προηγουμένως.



Όπως παρατηρεί στην ανάλυση, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν (και αυξήθηκαν και πάλι) κατά 100 μ.β. από το τέλος του Νοεμβρίου του 2017.
Αυτές οι χαμηλότερες αποδόσεις ενσωματώνονται στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών μέσω του κόστους των ιδίων κεφαλαίων.
Εντούτοις, ενώ μειώνεται, η BofA διατηρεί το δείκτη στο 13,1% κατά μέσο όρο, καθώς συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος dilution.
Επίσης, η BofA αναμένει ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για τα stress test του κλάδου.
Οι παραδοχές που χρησιμοποιούνται είναι δύσκολο να "διαβαστούν" μέσω κεφαλαιακών αναγκών.
Το άγχος που εφαρμόζεται στις τράπεζες δεν φαίνεται να είναι σοβαρό, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι πιθανή κεφαλαιακή απόκλιση μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλη.
Ωστόσο, αναμένει να υπάρξει πολιτική βούληση για «καθαρότερες τράπεζες» στην Ελλάδα πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα τυχόν απώλειες από τη μείωση του χρέους.
Με βάση τα παραπάνω, η BofA βλέπει σημαντικό κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, όπως η δημιουργία μιας bad bank ή ενδεχομένως περαιτέρω ενοποίηση ομίλων.
Τα αποτελέσματα των stress tests αναμένονται τον Μάιο, ενώ οι λεπτομέρειες για το σχέδιο εξόδου της χώρας από τα μνημόνια είναι πιθανό να αποφασιστεί λίγο καιρό μετά.
Έτσι θα δοθεί στις τράπεζες ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας να ενεργήσουν, αν είναι απαραίτητο.

Q4: Αυτή τη φορά δεν επικεντρωνόμαστε στην κερδοφορία

Οι προβλέψεις για την εφαρμογή του IFRS9 και για τις δοκιμές αντοχής θα κυριαρχήσουν στις επιδόσεις των τραπεζών κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ' 3μηνου του 2017.
Βέβαια, η BofA έχει εξαιρέσει από τις εκτιμήσεις της την επίδραση του IFRS9 έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον αντίκτυπο, αν και επισημαίνει τους κινδύνους, όχι μόνο στο κεφάλαιο αλλά και στο καθαρό εισόδημα από τόκους, μεταξύ άλλων.



Στο μεταξύ, ορισμένες σημαντικές διαγραφές έχουν επισημανθεί από την Εθνική Τράπεζα, καθώς και μερικές σημαντικές πωλήσεις (Alpha Bank και Eurobank).
Αυτές οι εξελίξεις είναι θετικές, ωστόσο, εάν οι πωλήσεις των εξασφαλισμένων δανείων ξεκινήσουν κατά τρόπο ουσιαστικό, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω μειονεκτήματα κινδύνου για τα καθαρά έσοδα από τόκους.
Η δυναμική αναδιάρθρωσης παραμένει καθοριστική, κατά την άποψή της.
Πρέπει η τάση να βελτιωθεί περισσότερο για να βελτιώσει τις εκτιμήσεις.
Τα αποτελέσματα του 4ου τριμήνου προγραμματίζονται για τις 12 Μαρτίου στη Eurobank, στις 20 Μαρτίου για την Alpha Bank.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις:



Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης