Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σχέδιο άρσης των εμποδίων στην εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών προωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ – Στόχος η έναρξη της τηλεμέτρησης το 2018

Σχέδιο άρσης των εμποδίων στην εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών προωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ – Στόχος η έναρξη της τηλεμέτρησης το 2018
Το κόστος για το rollout των 7,5 εκατ. «έξυπνων» ρολογιών εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ
Σε φόρμουλα που μπορεί να ξεμπλοκάρει την εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών ρεύματος σε πανελλαδική κλίμακα, απεμπλέκοντάς τη διαδικασία από το πιλοτικό πρόγραμμα των 170.000 πρώτων ρολογιών που έχει βαλτώσει εδώ και καιρό, έχει καταλήξει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Ο Διαχειριστής έχει ήδη ολοκληρώσει την εκπόνηση του σχεδίου ώστε, αν η εισήγησή του πάρει το «πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ, να ανοίξει ο δρόμος για τη μαζική αντικατάσταση των 7,5 εκατ. συμβατικών ρολογιών χαμηλής τάσης στη χώρα μας – κάτι που, μάλιστα, είναι εφικτό να ξεκινήσει ακόμη και μέσα στη χρονιά που διανύουμε.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, κατά την πρόσφατη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Διαχειριστή.
«Στο θέμα των έξυπνων μετρητών και ανεξάρτητα με την εξέλιξη του πιλοτικού έργου των 170.000 μετρητών το οποίο αναμένει ακόμα τις αποφάσεις του  ΣτΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη επεξεργαστεί και προτείνει στο ΥΠΕΝ και παρουσιάσει στη ΔΕΗ το πλέον πρόσφορο επιχειρηματικό μοντέλο για την πανελλαδική εφαρμογή της τηλεμέτρησης, έργο το οποίο φιλοδοξούμε να αρχίσει εντός του 2018», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηαργυρίου.

Παράκαμψη πιλοτικού προγράμματος

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό τι προβλέπει το εν λόγω επιχειρηματικό μοντέλο, αφού για παράδειγμα ο «πιλότος» θα έκρινε μεταξύ άλλων ποια από τις δύο τεχνολογίες μεταφοράς δεδομένων θα προκρινόταν για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών σε πανελλαδική κλίμακα, το σημαντικό είναι πως δίνει τη δυνατότητα να παρακαμφθεί το πιλοτικό πρόγραμμα.
Εξάλλου, η τύχη του «πιλότου», που τρέχει εδώ και μία τετραετία περίπου, βρίσκεται ακόμη στο Συμβούλιο της Επικρατείας έπειτα από την προσφυγή της κοινοπραξίας ΟΤΕ -Intrakat- Intrasoft International, κατά του αποτελέσματος του σχετικού διαγωνισμού, στον οποίο είχε ανακηρυχθεί μειοδότης η Intracom Telecom.  
Το κόστος για το rollout των 7,5 εκατ. «έξυπνων» ρολογιών εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα μας δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να το έχει ολοκληρώσει μέχρι το 2020.
Πέρα ωστόσο από την κοινοτική υποχρέωση, η επίσπευση της εγκατάστασής τους θεωρείται κομβικής σημασίας για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.
Παράλληλα, τα «έξυπνα» ρολόγια θα δώσουν την ευκαιρία στους καταναλωτές να παρακολουθούν την κατανάλωσή τους, όπως επίσης και στις εταιρείες προμήθειας ρεύματος να αναπτύξουν καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα για τη χρέωση των πελατών τους, αλλά και την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης