Αναλύσεις

Θέσπιση συμβάσεων διαμοιρασμού της παραγωγής υδρογονανθράκων μελετά το ΥΠΕΝ – Συνέστησε ειδική ομάδα εργασίας

Θέσπιση συμβάσεων διαμοιρασμού της παραγωγής υδρογονανθράκων μελετά το ΥΠΕΝ – Συνέστησε ειδική ομάδα εργασίας
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα συνάπτει συμβάσεις μίσθωσης (Lease agreement) για τις έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τις οποίες το Δημόσιο δεν έχει οφέλη από τη σχετική παραγωγή
Τα πρώτα βήματα για την έναρξη της συζήτησης σχετικά με το είδος της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, την οποία είχε προαναγγείλει το υπουργείο Ενέργειας από τον Αύγουστο, αναμένεται να πραγματοποιήσει η Ομάδα Εργασίας για την προετοιμασία προτάσεων αναθεώρησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που συστάθηκε με υπουργική απόφαση.
Στην Ομάδα θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ Σπυρίδων Μπέλλας, στελέχη του ΥΠΕΝ και του ΥΠΟΙΚ, καθώς και σύμβουλοι του Γ. Σταθάκη.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο λόγος σύστασης της Ομάδας είναι η ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Έτσι, ένα από τα αντικείμενά της είναι να εξετάσει τα νομοθετικά και όποια άλλα ζητήματα σχετίζονται με την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μέσω της σύναψης σύμβασης διαμοιρασμού της παραγωγής.
Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά τις συμβάσεις παραχώρησης, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει δύο επιλογές:
•    Τη σύμβαση μίσθωσης (Lease agreement), με την οποία το Δημόσιο δεν έχει οφέλη από την παραγωγή υδρογονανθράκων
•    Τη σύμβαση διάθεσης της παραγωγής (Production Share Agreement), η οποία εφαρμόζεται σε χώρες με μεγάλη εμπειρία στην εξόρυξη πετρελαίου
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει υιοθετηθεί το πρώτο μοντέλο σύμβασης.

Σύνταξη και υποβολή προτάσεων για τις αλλαγές

Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει ο Γ. Σταθάκης στην εισήγησή του στο ΚΥΣΟΙΠ τον Αύγουστο, το ΥΠΕΝ προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για το είδος της σύμβασης, βάσει της οποίας θα παραχωρούνται οι προς έρευνα περιοχές.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη η διαδικασία βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο, αφού για το θέμα (όπως και για τα υπόλοιπα ζητήματα που θα διερευνηθούν), η αρμοδιότητα της Ομάδας Εργασίας θα είναι να συντάξει συγκεκριμένες προτάσεις συμπλήρωσης και τροποποίησης των προβλέψεων της ισχύουσας νομοθεσίας, την οποία θα υποβάλει στον υπουργό Ενέργειας έως τις 30 Απριλίου.
Παράλληλα, η Ομάδα θα εξετάσει τα ζητήματα που ανέκυψαν από την μέχρι  σήμερα  εφαρμογή  του  ισχύοντος θεσμικού πεδίου, ώστε να εντοπίσει τυχόν παραμέτρους που  χρήζουν βελτίωσης και συμπλήρωσης.
Επίσης, θα εξετάσει και θα αξιολογήσει τις διαδικασίες και πρακτικές που  εφαρμόσθηκαν στο διαγωνιστικό αλλά και στο αξιολογικό μέρος των έως σήμερα παραχωρήσεων.
Πάντως, στην εισήγησή του στο ΚΥΣΟΙΠ, ο κ. Σταθάκης είχε επισημάνει τους τομείς που πρέπει να βελτιωθούν, μιλώντας για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την προκήρυξη, την αξιολόγηση των προσφορών και την ανάθεση των ερευνητικών εργασιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης