Αναλύσεις

Centeno: Η Ελλάδα θα αποφασίσει για την προληπτική γραμμή

Centeno: Η Ελλάδα θα αποφασίσει για την προληπτική γραμμή
Μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα εκδοθεί ένα ετήσιο έντοκο ή 18μηνο zero coupon στη συνέχεια ένα 10ετές που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές
H Ελλάδα θα αποφασίσει εάν θα χρειαστεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή μετά την έξοδό της από τρίτο πρόγραμμα, δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Αναμένουμε την έκθεση των ειδικών για την πρόοδο της Ελλάδας, δήλωσε .
Αναμένουμε σήμερα να επικυρώσουμε την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε ο Centeno.
Εάν η Ελλάδα υλοποίησε τα προαπαιτούμενα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μπορούν να αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Όταν γίνει αυτό, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τα επόμενα στάδια του ελληνικού προγράμματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
η ολοκλήρωση ώς τις αρχές Φεβρουαρίου των περίπου 15 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν επί συνόλου 110 και η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές είναι οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης μετά το «χειροκρότημα» των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.
Μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s σε Β από Β- (ομόλογα πιο κερδοσκοπικά από την κατηγορία ΒΒ+ που είναι τα αξιόπιστα), στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να εκμεταλλευτούν το πανηγυρικό κλίμα προβαίνοντας σε νέο δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές.
Εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι μεγαλύτερο, εφόσον σήμερα το Eurogroup εκτός από τη δόση ανακοινώσει και το ποσό του δανείου που έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για το «μαξιλάρι ρευστότητας».
Πρόκειται για ένα ποσό που θα φτάσει συνολικά τα 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ θα δοθεί με τη δόση της 3ης αξιολόγησης (6,7 δισ. ευρώ) και τα υπόλοιπα 7,1 δισ. ευρώ τον Μάιο με την ολοκλήρωση της 4ης επισκόπησης.
Το «μαξιλάρι» θα συμπληρωθεί σταδιακά από τα ποσά που θα αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές προκειμένου να καλύψει τον σχεδιασμό για αποθεματικό ασφαλείας 18 - 19 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το 3ο Πρόγραμμα.
Ετσι λοιπόν ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη νέα έκδοση, της οποίας το ύψος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 3 δισ. ευρώ με πιθανότερη διάρκεια την επταετία.
Μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα εκδοθεί ένα 3ετές - εναλλακτικά ετήσιο έντοκο ή 18μηνο zero coupon -  και στη συνέχεια ένα 10ετές που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές.
Βέβαια είναι πιθανό αντί της έκδοσης νέου δεκαετούς να «ανοίξει» η έκδοση που προέκυψε από το swap (ανταλλαγή ομολόγων) και λήγει το 2028.
Αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η διατήρηση του θετικού κλίματος στην αγορά ομολόγων προϋποθέτει συνέχεια των «καλών ειδήσεων» από το μέτωπο των αξιολογήσεων (αναφέρονται κυρίως στην 4η και τελευταία μεγάλη αξιολόγηση), κυρίως όμως από το μέτωπο του χρέους.

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς:
• Στις 16 Φεβρουαρίου είναι η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, αναμένεται η αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα.
• Εως στις 28 Φεβρουαρίου το ΔΝΤ θα έχει εκπέμψει το νέο του «στίγμα» για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
• Μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο θα έχει ξεκινήσει η 4η αξιολόγηση ενώ από τις διαπραγματεύσεις θα διαφανούν και οι προθέσεις των Ευρωπαίων σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας μας στα 332 δισ. ευρώ (ή 178,2% του ΑΕΠ), δηλαδή 13,7 δισ. ευρώ υψηλότερα σε σύγκριση με φέτος (318,3 δισ. ευρώ).
Η αύξηση είναι σημαντική, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι θα μειωθεί ο δανεισμός μέσω repos κατά 6 δισ. ευρώ (από 15 δισ. ευρώ φέτος σε 9 δισ. ευρώ το 2018) και το «στοκ» των εντόκων γραμματίων κατά 1,2 δισ. ευρώ (από 14,9 δισ. ευρώ σε 13,7 δισ. ευρώ).
Η περαιτέρω διόγκωση του χρέους αποδίδεται στις νέες εκδόσεις ομολόγων αλλά και στις νέες δανειακές δόσεις που προβλέπεται να λάβει η Ελλάδα από τον ESM.
Να σημειωθεί ότι για να πάρει η Ελλάδα τη δόση από την 3η αξιολόγηση αφού προηγηθούν οι τυπικές διαδικασίες (εγκρίσεις από Κοινοβούλια κ.λπ.), θα απαιτηθεί άλλος ένας έλεγχος -στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου- από τους δανειστές ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εκκρεμή μέτρα έχουν ολοκληρωθεί.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης