Αναλύσεις

Dijsselbloem: Ποτέ δεν υποστήριξα το Grexit - Η Ελλάδα κινδύνευσε πραγματικά τον Ιούλιο του 2015

Dijsselbloem: Ποτέ δεν υποστήριξα το Grexit - Η Ελλάδα κινδύνευσε πραγματικά τον Ιούλιο του 2015
Τσίπρας και Τσακαλώτος άλλαξαν το τοπίο και όλα έγιναν ευκολότερα - Ακραία τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα
Την θέση ότι ουδέποτε τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη παρά τις πιέσεις που ασκούνταν προς αυτήν την κατεύθυνση από μια σειρά κρατών στην κεντρική και στη νοτιοανατολική Ευρώπη που είχαν στοιχηθεί πίσω από τη γραμμή του Βερολίνου διατύπωσε ο J. Dijsselbloem, ο οποίος αποχωρεί και επίσημα σήμερα Παρασκευή 12/1 από την θέση του προέδρου του Eurogroup.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times ο Dijsselbloem υποστήριξε ότι εναντιώθηκε στο ενδεχόμενο ενός Grexit καθώς όπως είπε θα ήταν μια εξέλιξη πραγματικά καταστροφική ενώ υπογράμμισε πως από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλαξε άρδην το τοπίο και όλα έγιναν ευκολότερα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Ευρωζώνης.
Ο Dijsselbloem παραδέχεται πως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα ήταν ακραία και όπως λέει ο προσανατολισμός όλων για την Ελλάδα είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και όχι η επιβολή μέτρων περαιτέρω λιτότητα.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του J. Djjsselbloem, οι κυβερνήσεις πέρασαν τη χειρότερη κρίση της ιστορίας τους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων διάσωσης της Κύπρου και της Ελλάδας.
Η ΕΕ δημιούργησε επίσης την Τραπεζική Ένωση της Ευρωζώνης, ένα σχέδιο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο ο κ. Dijsselbloem θεωρεί ως το πιο περήφανο επίτευγμα κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Τα επιτεύγματα της Τραπεζικής Ένωσης "είναι τεράστια", είπε.
"Έχει αναγκάσει τις τράπεζες να ξεκινήσουν πραγματικά να καθαρίσουν το χάος, να εξετάσουν τους ισολογισμούς τους, να διαχειριστούν τις απώλειές τους, να δημιουργήσουν περισσότερες προβλέψεις, να πουλήσουν κακά χαρτοφυλάκια, να πάνε στις αγορές και να αντλήσουν νέα κεφάλαια".
Πάντως, το κεντρικό θέμα της πενταετούς θητείας του κ. Djjsselbloem ήταν η ανησυχία για την Ελλάδα, της οποίας η κρίση χρέους έφθασε στο απώγειο της το 2015.
Ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2015, ύστερα από μια περίοδο έξι μηνών, κατά την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, "πολέμησαν" τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ σχετικά με τους όρους που συνδέονταν με τα δάνεια διάσωσης.
Ο κ. Dijsselbloem δήλωσε ότι, ενώ πολλά είχαν λεχθεί για σχέδια που κυκλοφόρησε η Γερμανία κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών για ένα προσωρινό "Grexit", στην πράξη οι χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης - δηλαδή αυτές με χαμηλότερο κατά κεφαλή πλούτο από την Ελλάδα - έχασαν την υπομονή τους με την Αθήνα.
"Πίσω από τη Γερμανία υπήρχαν αρκετές χώρες που ευθυγραμμίζονταν.
Αυτές απλά είπαν:« Τελειώσαμε. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε να μιλάμε πλέον με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το Σχέδιο Β", είπε ο Dijsselbloem, τονίζοντας ότι ποτέ δεν ήθελε μια ελληνική έξοδο, η οποία θα ήταν «πραγματικά καταστροφική» και «τεράστιο λάθος».
Η Ελλάδα δεν παραβιάζει πλέον τους κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ και είναι έτοιμη να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος, ανέφερε ο Dijsselbloem.

Η Ευρωζώνη εξακολουθεί να μην είναι ανθεκτική στις κρίσεις
Ο Dijssebloem, έας από τους μεγαλύτερους υπευθύνους για την χάραξη οικονομικών πολιτικών της ΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να μην είναι «ανθεκτική στις κρίσεις».
Ο Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, παρά τα πολυετή προγράμματα διάσωσης και σημαντικών μέτρων πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωστία του ενιαίου νομίσματος θα εξαρτηθεί από την αύξηση της ευελιξίας των αγορών εργασίας και τη βελτίωση της λειτουργίας των κεφαλαιαγορών.
"Αν υπάρξει κάποιο οικονομικό σοκ φέτος, πολλές από τις χώρες μας και η νομισματική ένωση στο σύνολό της δεν είναι έτοιμες", δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
"Δεδομένου ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν τις κύριες μακροοικονομικές εξουσίες στα χέρια τους, θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό [πράγμα], είπε.
Η έμφαση του κ. Djjsselbloem στο ρόλο των αγορών και στην απορρόφηση των κραδασμών έρχεται σε αντίθεση με την θέση του γάλλου προέδρου  Emmanuel Macron και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους νέους προϋπολογισμούς ή τις ενισχύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες να αντιμετωπίσουν πιθανές κρίσεις.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται σε έναν ενισχυμένο ρόλο για το κρατικό ταμείο διάσωσης της ζώνης του ευρώ, βοηθώντας τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Ωστόσο, ανέφερε ότι η βελτίωση της ανθεκτικότητας και η ανταγωνιστικότητα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι της δημιουργίας περισσότερων μηχανισμών στήριξης σε χώρες που πλήττονται από κρίσεις.
Το Eurogroup εξελίχθηκε σε βασικό όργανο λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της μακράς χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ευρωζώνη.

Τα ελληνικά bust-ups του Dijsselbloem

Ιανουάριος 2015

Ένα μακροχρόνιο μυστήριο ήταν αυτό που είπε ο κ. Dijsselbloem στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη καθώς ολοκλήρωναν μια συνέντευξη Τύπου τον Ιανουάριο του 2015.
Ο κ. Βαρουφάκης είχε μόλις κλείσει τη συνέντευξη με ισχυρή κριτική της «τρόικας», των διεθνών θεσμών που παρακολούθησαν τη διάσωση.
Υπενθυμίζοντας τη στιγμή, ο κ. Dijsselbloem είπε ότι είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι «σκότωσε την Τρόικα» και ότι «εάν θέλετε να συνεχίσετε να εργάζεστε με τους εταίρους της ευρωζώνης, θα πρέπει να συνεργαστείτε και με την Τρόικα.
Αντίο στην Τρόικα σημαίνει αντίο στο ευρώ.

Απρίλιος 2015

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντήθηκαν στη Ρίγα και οι απογοητεύσεις με τον κ. Βαρουφάκη κορυφώθηκαν.
"Στη Ρίγα, η αντιπαράθεση με το Eurogroup ήταν πολύ σκληρή", δήλωσε ο κ. Dijsselbloem.
«Η υπομονή των ανθρώπων εξαντλήθηκε».

Ιούλιος 2015

Η απόρριψη από την ελληνική κυβέρνηση των προτάσεων διάσωσης από τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η απόφασή της να διεξάγει δημοψήφισμα ενάντια σε αυτές, έφερε τη χώρα στο χείλος του Grexit.
"Φτάσατε σε μια κατάσταση όπου πολλές χώρες που είπαν: "αρκετά με αυτό, δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη και χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης", δήλωσε ο κ. Dijsselbloem.

"Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Σχεδόν όλα είναι ευκολότερα από τότε... είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση", δήλωσε ο κ. Dijsselbloem.
Είπε ότι μερικά από τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Ελλάδα για να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της ήταν «ακραία», αλλά ότι οι συζητήσεις έχουν πλέον μετατοπιστεί από τη λιτότητα στις μεταρρυθμίσεις.

Το λάθος με το σχέδιο για haircut στις κυπριακές καταθέσεις

Το βάπτισμα του πυρός του κ. Dijsselbloem ήρθε με τη διάσωση της Κύπρου το 2013.
Μια πρώτη εκδοχή που συμφωνήθηκε επικρίθηκε έντονα για την επιβολή haircut στους καταθέτες των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αποταμιεύσεις κάτω των 100.000 ευρώ που κανονικά θα προστατευόταν από το δίκαιο της ΕΕ.
Ο κ. Dijsselbloem παραδέχεται ότι δεν έπεισε την κοινή γνώμη ότι το σχέδιο δεν παραβίασε το πλαίσιο για την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων της ΕΕ και λέει ότι λυπάται για το επεισόδιο, παρόλο που η Κυπριακή κυβέρνηση πρότεινε το haircut.
Η συμφωνία διάσωσης άλλαξε λίγες ημέρες αργότερα προστατεύοντας τους μικρότερους καταθέτες και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων πιστωτών.
Ο κ. Dijsselbloem δήλωσε ότι η κίνηση - καθιστώντας σαφές ότι οι πιστωτές των ευρωπαϊκών τραπεζών θα έπρεπε να περιμένουν τις απώλειες - ήταν ένας "παίκτης αλλαγής" πέρα ​​από την Κύπρο.
Είπε ότι αυτό άνοιξε το δρόμο για την τραπεζική ένωση της ευρωζώνης, η οποία θα συνδυάζει μηχανισμούς υποστήριξης σε επίπεδο ΕΕ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα με κανόνες για την ευθύνη των πιστωτών.
Ερωτηθείς για τη συμβουλή που θα έδινε στον κ. Centeno, είπε ότι η υπομονή και η "ενεργητική στάση" είναι καθοριστικής σημασίας.
"Ότι συμβαίνει γύρω σου, πρέπει πραγματικά να εμπλακεί στην ουσία, στην πολιτική συμφωνία", είπε.
"Να μην επιτρέπει την ήττα, ούτε καν το αφήσει να το σκέφτεί".

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης