Αναλύσεις

Σε Άνω ή Βόρεια Μακεδονία προσανατολίζεται η κυβέρνηση για την ΠΓΔΜ

Σε Άνω ή Βόρεια Μακεδονία προσανατολίζεται η κυβέρνηση για την ΠΓΔΜ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ουσιαστικά συνεχίζει την πολιτική που διαμορφώθηκε επί Κ. Καραμανλή για το Σκοπιανό και απηχεί την επίσημη θέση της Ελλάδας
Στη λύση της ονομασίας Άνω ή Βόρεια Μακεδονία προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ουσιαστικά συνεχίζει την πολιτική που διαμορφώθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή και απηχεί την επίσημη θέση της Ελλάδας η οποία ορίζεται ως εξής:
Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή.
Η κινητικότητα στην υπόθεση «Σκοπιανό» είναι έντονη, καθώς είναι ξεκάθαρη η πρόθεση Ελλάδας και ΠΓΔΜ να υπάρξει συμφωνία εντός του 2018, ώστε να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα να ασκήσει νέο βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.
Ο φάκελος FYROM έχει ανοίξει και έχει ήδη προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία.
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη χρήση του όρου Μακεδονία.
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων «φωτογράφησε» την ονομασία «Βαρντάσκα» ή «Δημοκρατία του Βαρδάρη», ως την καταλληλότερη ονομασία.
Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία, εκμεταλλευόμενη πολιτικά την αντίθεση του Πάνου Καμμένου, κάνει λόγο για απώλεια της δεδηλωμένης, σε περίπτωση διαφωνίας του Πάνου Καμμένου.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που έρθει στη βουλή η κυβερνητική πρόταση.
Η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα και πως πρέπει να έρθει μια συμφωνία - πλαίσιο, η οποία θα ρυθμίζει τις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ σε όλα τα επίπεδα.
Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναγκαστεί να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση, εφόσον μάλιστα ευθυγραμμίζεται με την επίσημη εθνική θέση, προκειμένου να μη φανεί ανακόλουθη με τις θέσεις και τις αρχές της.
Την πρόταση ενδεχομένως θα αναγκαστεί να στηρίξει και το Κίνημα Αλλαγής.
Σε σημερινή σύσκεψη το Κίνημα Αλλαγής διατύπωσε ότι η θέση του κόμματος σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων είναι η επίσημα διαμορφωμένη θέση της χώρας για σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για κάθε χρήση.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχει ήδη ανακοινώσει ότι στηρίζει την επίσημη εθνική θέση, ενώ υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης για τα Σκόπια έχει ταχθεί η Δημοκρατική Αριστερά.
Το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν ισχύει η γραμμή για σύνθετη ονομασία, καταγγέλλοντας μικροπολιτικά παιχνίδια.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγά του, αυτό θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός.
Επίσης ζητά να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών.
Κάθετα αντίθετος στη χρήση του όρου «Μακεδονία» έχει δηλώσει ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Η Ένωση Κεντρώων έχει ξεκαθαρίσει επίσης ότι δεν αποδέχεται ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
Η κινητικότητα αναμένεται να ενταθεί στο α΄εξάμηνο του 2018, με στόχο να μη χαθεί η ευκαιρία επίλυσης της διαφωνίας, προκειμένου να δρομολογηθεί η ευρωατλαντική ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.
Ελλάδα και Σκόπια ενθαρρύνουν την προοπτική της λύσης, με τον διεθνή παράγοντα - και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ- να ασκούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μπει οριστικό τέλος στη διαμάχη που ξεκίνησε το 1992.
Τα τελευταία 25 χρόνια η Ελλάδα έχει σπαταλήσει πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο σε ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και καιρό.
Πρόσφατα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα Mathew Nimetz εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «τον επόμενο χρόνο μπορεί και πρέπει να επιλυθεί».
Ωστόσο η συζήτηση για το Σκοπιανό έχει προκαλέσει ήδη κυβερνητικούς τριγμούς αλλά και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και Νέας Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κινδυνεύει να παγιδευτεί και να κατηγορηθεί για αδιαλλαξία, εάν εμποδίσει τη λύση λόγω πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της.
Υπό αυτό το πρίσμα η εθνική θέση περί «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό» φαντάζει ως η μόνη εφικτή λύση, όπως έχει αναφέρει το bankingnews.gr.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης