Αναλύσεις

Ο Draghi έμμεσα υποδεικνύει 4ο μνημόνιο - Η καθαρή έξοδος τινάσσει στον αέρα το waiver των τραπεζών με αύξηση ELA

tags :
Ο Draghi έμμεσα υποδεικνύει 4ο μνημόνιο - Η καθαρή έξοδος τινάσσει στον αέρα το waiver των τραπεζών με αύξηση ELA
Ο Draghi της ΕΚΤ εμμέσως πλην σαφώς υποδεικνύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφθεί με μεγάλη προσοχή εάν πρέπει να βγει από το μνημόνιο
Ο Mario Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα.
Εάν θα χρησιμοποιήσει ή όχι ένα 4ο μνημόνιο επαφίεται στην Ελλάδα αλλά αναλαμβάνει το ρίσκο ότι σε οποιαδήποτε εμπλοκή θα ανακύψει πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.
Το πρόβλημα ρευστότητας έχει δύο ερμηνείες
1)Εφόσον η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο θα χάσει το waiver λόγω έλλειψης επενδυτικού βαθμού, δεν έχει την απαραίτητη πιστοληπτική ικανότητα.
2)Εφόσον η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο θα είναι έρμαιο των αγορών και εάν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή….οι πρώτες που θα πληγούν θα είναι οι ελληνικές τράπεζες.
Με αυτό το διπλό μήνυμα ο Draghi της ΕΚΤ εμμέσως πλην σαφώς υποδεικνύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφθεί με μεγάλη προσοχή εάν πρέπει να βγει από το μνημόνιο.
Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι βρώμικη λύση για τις ελληνικές τράπεζες και την ρευστότητα τους.
Πολλές φορές το bankingnews έχει αναφέρει ότι καθαρή έξοδος από το μνημόνιο μεταξύ πολλών άλλων σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ το waiver δηλαδή τα ελληνικά assets να είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ για πράξεις νομισματικής πολιτικής και εν προκειμένω παροχής ρευστότητας.
Η Ελλάδα λόγω πιστοληπτικής ικανότητας διαθέτει ομόλογα υψηλού ρίσκου και η χώρα δεν διαθέτει investment grade δηλαδή βαθμολογία πάνω από ΒΒΒ-.
Εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα στήριξης καμία ελληνική τράπεζα δεν θα μπορούσε να δανειστεί απευθείας από το ευρωσύστημα.
Η ύπαρξη του μνημονίου ή τρίτου προγράμματος στήριξης επιλύει το πρόβλημα της πιστοληπτικής ανεπάρκειας της χώρας.
Με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και επειδή μέχρι τότε είναι αδύνατο η Ελλάδα να έχει καταστεί investment grade – θα χρειαστεί περίπου 3 χρόνια – θα χάσουν οι ελληνικές τράπεζες το waiver δηλαδή την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα πάσης φύσεως ομόλογα που κατέχουν ως εγγύηση – collaterals – στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα.
Τι θα συμβεί;
Ότι ρευστότητα αντλούν απευθείας από την ΕΚΤ με 0% επιτόκιο θα την αντικαταστήσουν με ELA.
Εάν η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια συνέβαινε σήμερα περίπου 13 δισεκ. ρευστότητα υποχρεωτικά θα μετατρεπόταν σε ELA σε έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας με επιτόκιο 2,55% από 0%.
ΟΙ ελληνικές τράπεζες με στοιχεία αρχών Δεκεμβρίου 2017 έχουν δανειστεί από το ευρωσύστημα 35 δισεκ. εκ των οποίων 13,1 δισεκ. από την ΕΚΤ και 21,9 δισεκ. με ELA.
Εθνική 4,7 δισεκ. ΕΚΤ 3,7 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.  
Alpha 10,5 δισεκ. ΕΚΤ 3,2 δισεκ. και ELA 7,3 δισεκ.  
Eurobank 9,7 δισεκ. ΕΚΤ 2,2 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.  
Πειραιώς 4,7 δισεκ. ΕΚΤ 3,7 δισεκ. και ELA 1 δισεκ.  
Τι θα συνέβαινε πρακτικά εάν σήμερα η Ελλάδα βρισκόταν σε περιβάλλον καθαρής εξόδου;
Το ELA από 21,9 δισεκ. θα εκτοξευόταν στα 35 δισεκ. ευρώ.
Πως σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο να επιλύσει το πρόβλημα;
Με δύο τρόπους
1)Οι τράπεζες μέσω της αύξησης των καταθέσεων και μέσω της άντλησης ρευστότητας από τις αγορές να μειώσουν την εξάρτηση τους από το ευρωσύστημα.
2)Το ελληνικό δημόσιο θα δημιουργήσει έως το Καλοκαίρι του 2018 ένα capital buffer 16 με 18 δισεκ. τα οποία σε αυτή την φάση προσεγγίζουν τα 10 δισεκ.
Αυτά τα 16 με 18 δισεκ. capital buffer το δημόσιο θα μπορούσε να τα καταθέτει στις τράπεζες ώστε να τις βοηθήσει με το πρόβλημα του waiver, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα το δεχθεί η ΕΚΤ.  

Ποιο είναι το πρόβλημα;

Ας υποθέσουμε, ότι η ΕΚΤ κάνει αποδεκτό....το απόθεμα ρευστότητας του δημοσίου να κατατεθεί στις τράπεζες.
Τι θα συμβεί εάν το ελληνικό κράτος έχει ανάγκη για να χρησιμοποιήσει το απόθεμα ρευστότητας;
Θα το αποσύρει από τις τράπεζες και τότε το τραπεζικό σύστημα δεν θα έχει άλλη λύση από να στραφεί ξανά στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας;
Άρα το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκεται σε μια διαρκή φάση ομηρίας από το ελληνικό δημόσιο και την ρευστότητα του που θα είναι κατατεθειμένη στις τράπεζες υπό την μορφή κατάθεσης.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης