Αναλύσεις

Erdogan: Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία

Erdogan: Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία
Φήμες για διπλωματικό επεισόδιο και  διάψευση από το Μαξίμου
«Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωσή σας στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, μιλώντας σε μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θράκη, ενώ τόνισε ότι, όπως η Τουρκία έχει «μία σημαία», έτσι και στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία».
Σε ομιλία του σε ξενοδοχείο της Κομοτηνής, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν «έναν λαό».
«Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν έναν λαό», πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης ότι, όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει και για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, με τελικό προορισμό την Τουρκία.

O πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan  μετέβη σήμερα (8/12/2017) sτην Κομοτηνή στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα.
Μάλιστα, κατά την ομιλία του στο προαύλιο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ «κυκλοφόρησαν» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες προκλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο, κάτι που συνέχεια διέψευσε κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Δεν υφίσταται κανένα διπλωματικό επεισόδιο.
Όλα πηγαίνουν βάσει συμφωνηθέντος προγράμματος» επεσήμανε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν ο Erdogan ζήτησε ένα μικρόφωνο για να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος στο σχολείο.
Τότε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης -που τον συνόδευε- του είπε χαρακτηριστικά: «Αλλα έχουμε συμφωνήσει κ. Πρόεδρε».
Τελικά, όπως μετέδωσε η Καθημερινή, έπειτα από διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο Erdogan εκφώνησε ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου.
Νωρίτερα, πλήθος κόσμου, περίπου 400 άτομα υποδέχθηκαν έξω από το τζαμί τον Erdogan, εκ των οποίων κάποιοι τον αποκαλούσαν "ηγέτη μας" ενώ άλλοι φώναζαν ρυθμικά το όνομα του.
Αφού ασπάστηκε τους ψευτομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, ο Erdogan μπήκε στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ για να προσευχηθεί ενώ με το πέρας της προσευχής, μετέβη σε μειονοτικό σχολείο, που βρίσκεται σε απόσταση 150 μέτρων από το τζαμί, όπου έχει - αυτήν την ώρα - συνάντηση με μαθητές της δευτέρας και της τρίτης λυκείου, ενώ εκφωνεί και ομιλία στο προαύλιο του σχολείου.
Σημειώνεται ότι τον πρόεδρο της Τουρκίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης.



Erdogan: Έχουμε 4 βουλευτές στη ελληνική Βουλή πρέπει να κάνουν πολλά - Υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα

Θερμή υποδοχή επιφύλασσουν στον Τ. Erdogan οι μουσουλμάνοι της Θράκης, καθώς τόσο στο τζαμί της Κομοτηνής όπου προσευχήθηκε, όσο και στο μειονοτικό σχολείο που επισκέπτεται τον καλωσόρισαν με επευφημίες και χειροκροτήματα.
Όπως αναφέρει o απελκσταλμένος του protothema.gr o Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε ομιλία στο πλήθος που τον περίμενε στο μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ».
Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Erdogan είπε ότι "η Ελλάδα είναι γείτονάς μας, η Τουρκία είναι γείτονας της Ελλάδας.
Ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα υπάρχουν σχεδόν 150 προβλήματα".
Και προσέθεσε: "Εσείς συμπατριώτες μου είστε μια γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, έτσι σας βλέπουμε.
Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις βουλευτές στην ελληνική Βουλή, 3+1, είπε ο κ. Erdogan αθροίζοντας τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη (Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά, Ροδόπης, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Ξάνθης) με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Ροδόπη Ιλχάν Αχμέτ, οι οποίοι ήταν όλοι παρόντες στην ομιλία του προέδρου της Τουρκίας στην Κομοτηνή.
Αυτοί οι τέσσερις βουλευτές πρέπει να κάνουν πολλά πράγματα στη Βουλή, επέμεινε ο Erdogan.
Πρέπει να παρουσιάσετε τα προβλήματά σας, υπάρχουν κάποια βήματα που χρειάζεται να κάνετε", κατέληξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Νωρίτερα, το συγκεντρωμένο πλήθος στο Κιρ Μαχαλέ τζαμί του φώναζε «ηγέτη μας» ενώ κοντά στον Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονταν οι βουλευτές Ροδόπης και Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαιρετισμός Ερντογάν στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ

«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» είπε ο Erdogan κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος σημείωσε: «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «kathimerini» στο προαύλιο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ σημειώθηκε ένα μίνι επεισόδιο μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.
Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε μικρόφωνο να μιλήσει, ο υφυπουργός Εξωτερικών αντέτεινε: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ. πρόεδρε».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Erdogan αντέδρασε και μετέβη σε αίθουσα του μειονοτικού σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να βάλει τα κλάματα.
Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια συνομίλησε και με άλλους μαθητές του σχεολείου «Τζελάλ Μπαγιάρ».
Τελικώς, πριν ξεκινήσει η σύντομη ομιλία του Erdogan στους συγκεντρωμένους στο προαύλιο του σχολείου απηύθυνε χαιρετισμό ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.
Η αντίδραση του υφυπουργού Εξωτερικών όταν ο Erdogan αποφάσισε να απευθύνει ομιλία στο συγκεντρωμένο πλήθος, σαν να μιλάει σε ανοιχτή συγκέντρωση, εξηγείται από το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν κατά πληροφορίες συμφωνήσει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα εκφωνήσει ομιλία σε ανοιχτή, δημόσια συγκέντρωση.
Σε διπλωματικό επίπεδο, Αθήνα και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει ότι ο Erdogan θα μιλήσει σε όσα μέλη της μειονότητας το επιθυμούν σε συγκέντρωση εντός κλειστού χώρου και μόνο.
Όταν ο απρόβλεπτος πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Γιάννης Αμανατίδης αντέδρασε, προφανώς ακολουθώντας οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.
Όμως η παρέμβαση του κ. Αμανατίδη ουδόλως ανέτρεψε τον σχεδιασμό της τουρκικής πλευράς, αφού ο κ. Erdogan έκανε τη σύντομη ομιλία του αμέσως μετά την παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών προς τους συγκεντρωμένους.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης