Αναλύσεις

Ο πολιτικός εθνικισμός σαρώνει κόντρα στις συστημικές ελίτ – Συντριπτικό το ΟΧΙ της Ιταλίας

Ο πολιτικός εθνικισμός σαρώνει κόντρα στις συστημικές ελίτ – Συντριπτικό το ΟΧΙ της Ιταλίας
Το φαινόμενο ονομάζεται οικονομικός και πολιτικός εθνικισμός...
Ένα παγκόσμιο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, το οποίο εξαπλώνεται μαζικά στις κοινωνίες των εθνών, το φαινόμενο της αμφισβήτησης απέναντι στα ξεπερασμένα, απολιθωμένα συστημικά κόμματα της Ευρώπης.
Απέναντι στην Αριστερά που προσεχώς θα συντριβεί πολιτικά και ιδεολογικά απέναντι στους καλοβολεμένους γραφειοκράτες, απέναντι στην λανθασμένη πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που βελτίωσε τις αγορές αλλά δεν ισχυροποίησε τις οικονομίες.
Το φαινόμενο ονομάζεται οικονομικός και πολιτικός εθνικισμός.
Πρωτοεκδηλώθηκε στην Βρετανία με το Brexit.
Ισχυροποιήθηκε με την νίκη του Trump στις ΗΠΑ όπου εξελέγη πρόεδρος με κύριο χαρακτηριστικό την αντισυστημικότητα του.
Ακολούθησε η Ιταλία όπου το συντριπτικό ΟΧΙ σχεδόν 19% με 20% η διαφορά από το ΝΑΙ (59% ΟΧΙ με 41% ΝΑΙ) αποδεικνύουν ότι ο πολιτικός εθνικισμός ισχυροποιείται.
Ακόμη και στην Αυστρία παρά του ήττα του εθνικιστή Hofer το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, χρειάστηκε να συνασπιστούν η δεξιά με το κέντρο, την αριστερά και την ακροαριστερά για να κερδίσουν τους εθνικιστές.
Ποιος θα πίστευε πριν 3-4 χρόνια ότι ο FPO της Αυστρίας οι εθνικιστές θα έδιναν μάχη κόντρα σε ΟΛΑ τα κόμματα.
Όμως όλα αυτά είναι μόνο η αρχή.
Η παραίτηση Renzi στην Ιταλία αργά – ακόμη και εάν καθυστερήσουν - ή γρήγορα θα οδηγήσει σε εκλογές στην Ιταλία με το Κίνημα 5 Αστέρων να ισχυροποιείται και η Λέγκα του Βορρά να καθίσταται τρίτο κόμμα με ποσοστά 17% με 18%.
Μέσα στο 2017 θα ακολουθήσουν εκλογές στην Ολλανδία όπου προηγείται το εθνικιστικό κόμμα, στην Γαλλία όπου όλοι θα συνασπιστούν εναντίον της Le Pen και βεβαίως στην Γερμανία όπου το AfD θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο και η Merkel θα αποδυναμωθεί.
Αυτό ο αέρας αλλαγής στηρίζεται σε μια βασική αρχή ισχυροποίηση των αξιών των εθνών σε μια Ευρώπη με ανάπτυξη, όχι μονόπλευρη λιτότητα της Γερμανίας και όχι καθορισμένη από την Κεντρική Τράπεζα.
Η Ευρώπη έχει ανάγκη από τα κράτη των εθνών, από ισχυρές αγορές με κανόνες και από ανάπτυξη που θα διαχέεται στις κοινωνίες, όχι ανάπτυξη λογιστική.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης