Ενέργεια

Μέσω «πράσινων πιστοποιητικών» η χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ εισηγούνται οι πιστωτές

Μέσω «πράσινων πιστοποιητικών» η χρηματοδότηση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ εισηγούνται οι πιστωτές
Οι θεσμοί ζήτησαν από τον υπουργό Ενέργειας να αντικαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν το μέτρο της χρέωσης προμηθευτή που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και ένα χρόνο
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση της περίφημης χρέωσης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και η αντικατάστασή της με τα λεγόμενα «πράσινα πιστοποιητικά» ή αλλιώς εγγυήσεις προέλευσης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δέχθηκε χθες ισχυρές πιέσεις από τους επικεφαλής των θεσμών για κατάργηση του μέτρου, το οποίο επιβλήθηκε πριν από ένα ακριβώς χρόνο προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.
Ο ΕΛΑΠΕ στο τέλος του χρόνου θα είναι ελαφρώς πλεονασματικός, αλλά το μέτρο μέχρι σήμερα έχει κοστίσει 422 εκατ. ευρώ στο σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, εκ των οποίων τα 370 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από τη ΔΕΗ.
Όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών, ετέθη θέμα κατάργησης της χρέωσης προμηθευτή και πλέον συζητείται εναλλακτικό μοντέλο κάλυψης της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ των εγγυημένων τιμών της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και της χονδρικής τιμής του ρεύματος όπως διαμορφώνεται στην αγορά.
Το νέο μοντέλο όπως όλα δείχνουν θα είναι η δημιουργία αγοράς περιβαλλοντικών προϊόντων και συγκεκριμένα «πράσινων πιστοποιητικών» ή πιστοποιητικών προέλευσης όπως λέγονται, στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.  

Μόνιμη λύση θέλει ο ΛΑΓΗΕ

Το θέμα της κατάργησης της χρέωσης προμηθευτή ετέθη δημόσια πριν από λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΙΕΝΕ από τον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ Μιχάλη Φιλίππου, ο οποίος δήλωσε ότι ο Λειτουργός βρίσκεται σε αναζήτηση νέας μόνιμης λύσης προκειμένου να μην επανέλθει το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ, αλλά και να μην διατηρηθεί η χρέωση των προμηθευτών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου «υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, όπως οι εγγυήσεις προέλευσης» και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε βέβαια τους παραγωγούς ΑΠΕ χωρίς στήριξη, δεν θα αφήσουμε τον ΕΛΑΠΕ χωρίς έσοδα για να ξαναγίνει ελλειμματικός, δεν θα επιβαρύνουμε τους καταναλωτές με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά πρέπει όλοι μαζί να επεξεργαστούμε μια υγιή λειτουργία χωρίς στρεβλώσεις».
Μάλιστα πρότεινε ως λύση τη λειτουργία περιβαλλοντικής αγοράς και την ενεργοποίηση των πράσινων πιστοποιητικών όπως ισχύει και σε άλλες χώρες.

Τρόπος λειτουργίας των «πράσινων πιστοποιητικών»

Ειδικότερα, ο ΛΑΓΗΕ προτείνει να αγοράζουν οι προμηθευτές, ανάλογα με το μερίδιό τους στη λιανική, ένα συγκεκριμένο ποσοστό εγγυήσεων προέλευσης ή αλλιώς «πράσινων πιστοποιητικών».
Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τον ΛΑΓΗΕ για το ρεύμα που παράγουν οι ΑΠΕ και θα δημοπρατούνται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Τα έσοδα από την δημοπράτηση θα ενισχύουν τον ΕΛΑΠΕ όπως ήδη προβλέπεται από τον Ν. 4414/2016.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχει ένα ζήτημα που σχετίζεται με τις εγγυημένες τιμές πώλησης της ενέργειας από ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι εταιρίες που παράγουν ενέργεια από ΑΠΕ και έχουν συμβόλαια πώλησης της ενέργειας αυτής με feed in tariff δεν μπορούν να λάβουν και πράσινα πιστοποιητικά καθώς θεωρείται δεύτερη κρατική ενίσχυση.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης