Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ακαδημία Αθηνών: Η βεβιασμένη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας

Ακαδημία Αθηνών: Η βεβιασμένη απόσυρση λιγνιτικών μονάδων θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας
Σύμφωνα με την Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της διανομής, περιορίζοντας τις ρυθμιστικές χρεώσεις και δημιουργώντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού
Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει έγκριση από την Κομισιόν για την παράταση «ζωής» των λιγνιτικών μονάδων, η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών προειδοποιεί ότι η βεβιασμένη απόσυρσή τους θα πλήξει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας λόγω της συνεπαγόμενης αύξησης του κόστους ενέργειας.
Πρόκειται για τα συμπεράσματα ημερίδας που διοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών με θέμα τις ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας έως το 2030 και με ορίζοντα το 2050, το οποίο αναφέρει ότι η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να πραγματοποιηθεί με τον κατάλληλο χρονισμό και να αποφευχθεί μια βεβιασμένη έξοδος, η οποία θα πλήξει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας με κίνδυνο, εξαιτίας του κόστους CO2, την μετακίνηση παραγωγικής δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την Ακαδημία Αθηνών ο κίνδυνος αυτός πρέπει να αντιμετωπιστεί µε την εφαρμογή κατάλληλων μηχανισμών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πίεση για παγκόσμια εφαρμογή κοινής τιμολόγησης.
Όπως επισημαίνει η Ακαδημία, το κόστος του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου για την ελληνική βιομηχανία εντάσεως ενέργειας, είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση µε ευρωπαίους και διεθνείς ανταγωνιστές.
Το μειονέκτημα αυτό μάλιστα αυξάνεται, καθώς η διαχρονική εξέλιξη του κόστους στην Ελλάδα είναι ανοδική.

Μείωση τιμολογίου με περιορισμό των ρυθμιστικών χρεώσεων

Οι δυνατότητες βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας πρέπει να αναζητηθούν στους κύριους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος που είναι, στην περίπτωση του ηλεκτρισμού, το μείγμα καυσίμων που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, η αντιμετώπιση των μονοπωλιακών πρακτικών, καθώς και των υψηλότερων ρυθμιζόμενων χρεώσεων σε σχέση µε άλλες αγορές.
Όπως αναφέρει η Ακαδημία, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της διανομής, περιορίζοντας τις ρυθμιστικές χρεώσεις και δημιουργώντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Η ευρωπαϊκή προσδοκία για αύξηση της ανταγωνιστικότητας με τη δημιουργία ελεύθερης, αποκρατικοποιημένης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στην χώρα μας εφόσον πρυτανεύσει σαφήνεια και ορθολογισμός στον τρόπο και την έκταση χρησιμοποίησης των τιμών της ενέργειας ως εργαλείου άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Καθοριστικός ο ρόλος των ΑΠΕ

Ειδική αναφορά κάνει το πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών στις επιπτώσεις που έχει η αυξανόμενη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό κόστος.
Σημειώνει, λοιπόν, ότι οι ΑΠΕ μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, υπό την βασική προϋπόθεση της μείωσης του μοναδιαίου κόστους τους, λόγω τεχνολογικής εξέλιξης και όχι με επιδοτήσεις οι οποίες έχουν στρεβλωτικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Δεδομένου ότι η υποστήριξη των εγκατεστημένων μέχρι σήμερα ΑΠΕ επιβαρύνει το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα με 1,3 δις. ευρώ το χρόνο για πολλά χρόνια ακόμη, αναδεικνύεται κρίσιμος παράγοντας η εξειδίκευση και ο χρονισμός των πολιτικών διείσδυσης των ΑΠΕ, ώστε να εδραιώσουν συγκριτικό πλεονέκτημα κόστους και να ελαχιστοποιηθεί η επιπλέον επιβάρυνση.
Τέλος αναφέρει ότι τα φωτοβολταϊκά στις στέγες κτηρίων, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα διαχείρισης της ζήτησης στον καταναλωτή και δεν αφαιρούν γόνιμες εκτάσεις από την γεωργική παραγωγή, μπορούν και πρέπει να αποκτήσουν σημαντικό μερίδιο στη συνολική παραγωγή από ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης