Ενέργεια

Στο επίκεντρο η προώθηση του East Med ενόψει της τριμερούς διάσκεψης στην Ιερουσαλήμ

Στο επίκεντρο η προώθηση του East Med ενόψει της τριμερούς διάσκεψης στην Ιερουσαλήμ
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων της ερχόμενης Πέμπτης η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου
Το ενδιαφέρον για την προώθηση του αγωγού East Med επαναβεβαίωσαν σήμερα στην Ρώμη οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ -με την συμμετοχή και της Ιταλίας- ενόψει και της  σχετικής, τριμερούς διάσκεψης την ερχόμενη Πέμπτη, 8/12/2013, στα Ιεροσόλυμα.
Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, με ευρεία αποστολή που θα περιλαμβάνει και πολλά μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου, θα συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα στην τριμερή διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στα Ιεροσόλυμα, με αντικείμενο την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται ο ενεργειακός τομέας και ειδικότερα οι πρόσφατες εξελίξεις στη διασύνδεση των τριών χωρών για την μεταφορά αερίου από Ισραήλ και Κύπρο, μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο του αγωγού East Med, έργο που συνδέεται και με τον ελληνοϊταλικό αγωγό IGI.
Σε αυτό το πλαίσιο η κινητικότητα που παρατηρείται από τα τέλη Σεπτεμβρίου ως προς την προώθηση του project East Med, εντείνεται, ενώ σήμερα στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Διάσκεψης για την Ενέργεια, της Ένωσης για τη Μεσόγειο εκτός των αρμόδιων υπουργών Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου και Ισραήλ οι συναντήσεις περιλάμβαναν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο  Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας, Μ.Α. Κανιέτε.
Στόχος είναι να εξασφαλιστεί από την ΕΕ αφενός η πολιτική κι αφετέρου η οικονομική στήριξη του έργου, μέσω και της ένταξής του στη νέα λίστα των PCIs (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ), ώστε να περάσει στην επόμενη φάση της ανάπτυξης.
Στην ανάγκη στήριξης του έργου από την ΕΕ σε όλα τα επίπεδα είχε αναφερθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων δρ. Y. Steinitz, ο οποίος προαναγγέλλοντας την συνάντηση κορυφής μεταξύ των τριών χωρών στην Ιερουσαλήμ, τον Δεκέμβριο, είχε επισημάνει ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει εκπροσώπηση της ΕΕ, που θα αφορά στις συζητήσεις για τον αγωγό East Med.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία για το έργο, από τα οποία προέκυψε ότι είναι οικονομικά βιώσιμο, τεχνικά εφικτό και ανταγωνιστικό και έχει την δυνατότητα μεγιστοποίησης της συμβολής των κοιτασμάτων αερίου της Α. Μεσογείου στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, λειτουργώντας συμπληρωματικά με άλλες περιφερειακές πρωτοβουλίες εξαγωγικού χαρακτήρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης