Αναλύσεις

Τσίπρας: Μεταφορά υδρογονανθράκων και EuroAfrica Interconnector στο επίκεντρο συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Τσίπρας: Μεταφορά υδρογονανθράκων και EuroAfrica Interconnector στο επίκεντρο συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στη Λευκωσία - Στο επίκεντρο οικονομία, ενέργεια, τουρισμός
UPD - «Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος θα συνεργαστούν στη μεταφορά υδρογονανθράκων και η ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών θα γίνει μέσω του EuroAfrica Interconnector, ο οποίος θα συνδέει την Αφρική με την Ευρώπη, μέσω Κρήτης και Κύπρου, ώστε η ενέργεια που θα παράγεται, να μεταφέρεται και στις δύο ηπείρους» ήταν μερικά από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Σημειώνεται ότι ο EuroAfrica Interconnector είναι ένα θαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη.
Απώτερος σκοπός του EuroAfrica Interconnector - που τυγχάνει θετικής αξιολόγησης αφού εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης - είναι να προσφέρει σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη και να συνεισφέρει στο στόχο του 10% της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Tην θέση ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν αναδειχθεί σε πυλώνες σταθερότητας στην ασταθή περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Ο κ.Τσίπρας ευχαρίστησε τον Ν. Αναστασιάδη για τη συμπαράστασή του στις πρόσφατες καταστροφές που έπληξαν τη δυτική Αττική, αναφέροντας ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα και έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη να την αντιμετωπίσουμε.
Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο κ. Αναστασιάδης καλωσορίζοντας τον κ. Τσίπρα στην 5η τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα είναι το ίδιο παραγωγική όσο και οι προηγούμενες, λαμβανομένων υπόψη και των νέων τομέων δράσης που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη».
«Ήδη χτες είχαμε την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις, καταλήξαμε σε τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που επεκτείνονται και στις τριμερείς προσπάθειες που καταβάλουμε και θα είναι αντικείμενο και των σημερινών μας διαβουλεύσεων» τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κύπρου στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα.
«Είχα καιρό να έρθω και έρχομαι με μεγάλη χαρά.
Αυτό το διάστημα που έχουμε μια στενή συνεργασία, έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό, έχουν αναδειχτεί η Ελλάδα και η Κύπρος ως δύο χώρες που αποτελούν πυλώνα σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή.
Με τις τριμερείς αυτές συνεργασίες, με την Αίγυπτο, μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή - αλλά και με το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία - καθίστανται η Κύπρος με την Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» είπε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τον κΑναστασιάδη για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που επέδειξε από την πρώτη στιγμή στη μεγάλη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα.
«Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα, σε εμάς στην Ελλάδα φαινόμενα πλημμυρικά, εδώ μεγάλη ανομβρία.
Έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας να αντιμετωπίσουμε το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο.
Εύχομαι μαζί με τη βροχή, να φέρουμε και ελπίδα στον Κυπριακό λαό που δικαιούται ένα μέλλον καλύτερο και δικαιούται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Διαδοχικές επαφές
Κατόπιν της συνάντησης αυτής, θα ακολουθήσει μια σειρά διμερών και τριμερών επαφών των πρωθυπουργών και των κυβερνητικών αντιπροσωπειών που μετέχουν στη Σύνοδο.
Συγκεκριμένα, στις 9.45 θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el Sisi.
Εν συνεχεία, στις 10:25, θα γίνει διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el Sisi και στις 11:00 το πρωί, τριμερείς διευρυμένες διαβουλεύσεις των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Στις 12:40 μετά το μεσημέρι θα υπογραφεί η συμφωνία για συνεργασία στον τουρισμό και στη συνέχεια θα γίνουν κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah el Sisi, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.



Θα ακολουθήσει στις 13:25 μετά το μεσημέρι γεύμα εργασίας των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, και αφορούν θέματα άμυνας υγείας, τουρισμού, ενέργειας και γεωργίας.
Αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ και θέματα αμυντικής συνεργασίας και θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις.
Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα.
Επίσης, θα συζητηθεί ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τους λόγους αυτούς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία.
Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασιών που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.
Τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης