Αναλύσεις

HSBC: Οποιαδήποτε πώληση NPEs κάτω από τα 39 σεντς/ευρώ θα έχει επίπτωση στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών

HSBC: Οποιαδήποτε πώληση NPEs κάτω από τα 39 σεντς/ευρώ θα έχει επίπτωση στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών
Το βασικό σενάριο της HSBC είναι μια προοδευτική μείωση των ΝΡΕs
Το ζήτημα της τιμής της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών αναλύει σήμερα η HSBC, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για την πώληση όλου του όγκου θα πρέπει η τιμή να είναι υψηλότερη των 39 σεντς/ευρώ ή 39% της ονομαστικής αξίας, διαφορετικά θα υπάρξει σημαντική επίπτωση στα κεφάλαια.
Ειδικότερα, στη σημερινή 6σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "A simple approach to NPE reduction capacity" (Μια απλή προσέγγιση της ικανότητας μείωσης NPE), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC χρησιμοποιεί δύο σενάρια για να αξιολογήσει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν επιθετικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).
Και στις δύο περιπτώσεις, λαμβάνει υπόψιν τα επίπεδα του 2ου τριμήνου για τα κεφάλαια, τα NPE και την κάλυψη και υποθέτει ότι
(α) οι τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τουλάχιστον 12% και
(β) η πώληση NPEs οδηγεί σε μείωση των RWA ίσο με το καθαρό άνοιγμα μόνο για το τμήμα του χαρτοφυλακίου που έχει τυποποιηθεί με βάση τα μοντέλα, με την κατανομή μεταξύ των τυποποιημένων και των IRB για τα NPEs που πωλούνται να είναι ανάλογη με τα συνολικά μεγέθη του ομίλου για τον πιστωτικό κίνδυνο.

Σενάριο 1: Πώληση όλων των NPEs

Στο σενάριο 1, η HSBC εξετάζει την ελάχιστη τιμή (εκφρασμένα σε λεπτά προς το ευρώ) που θα μπορούσαν να διατηρήσουν οι τράπεζες χωρίς να αντιμετωπίσουν κεφαλαιακά ζητήματα, εάν έπρεπε να πουλήσουν όλα τα NPEs.
Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή, τόσο περισσότερο εύλογη θα ήταν μια τέτοια συναλλαγή.
Συνολικά το σύστημα θα είναι σε θέση να παρέχει μια τιμή της τάξεως των 39 σεντς / ευρώ, πολύ πάνω από τα επίπεδα που έχουμε δει μέχρι τώρα.

Σενάριο 2: Πώληση του μέγιστου ποσού στα 15 σεντς / ευρώ

Στο δεύτερο σενάριο, η HSBC υποθέτει ότι τα NPEs μπορούν να πωληθούν στα 15 σεντς / ευρώ.
Σε αυτό το σενάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν χωρίς πρόβλημα να πουλήσουν μέχρι το 24% του αποθέματος των NPE.



Τι γίνεται με τα μελλοντικά κέρδη;

Τα παραπάνω δεν ενσωματώνουν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών για τη δημιουργία κεφαλαίου μέσω της κερδοφορίας.
Στην πράξη, εάν οι τράπεζες ανέλαβαν μια ουσιαστική δέσμευση να μειώσουν τα NPEs, θα τους επιτραπεί πιθανότατα να πέσουν κάτω από τους μεμονωμένους τους στόχους κεφαλαίου.
Τα παραπάνω σενάρια θα είχαν σημαντικές επιπτώσεις στα έσοδα, στο κόστος και στις προμήθειες.
Στον επόμενο πίνακα, η HSBC έχει συμπεριλάβει απλά τις επιπτώσεις στα δύο σενάρια, ενσωματώνοντας τις εκτιμήσεις της για κέρδη μετά την παροχή στην ικανότητα απορρόφησης ζημιών των τραπεζών.



Στην πράξη, η HSBC αναμένει από τις τράπεζες να δημοσιεύσουν υψηλότερα κέρδη από ό, τι στις εκτιμήσεις της, εάν επρόκειτο για μια τέτοια συναλλαγή NPE, καθώς η απώλεια εσόδων από τόκους θα αντισταθμίζεται από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, τα λειτουργικά έξοδα και, το σημαντικότερο, από τις χαμηλότερες προβλέψεις.
Επομένως, η ικανότητα των τραπεζών να μειώσουν τα NPEs θα είναι υψηλότερη από ό, τι δείχνει η εκτίμησή της.

Θα αξίζει τον κόπο;

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή τιμή που προτείνει το Σενάριο 1, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα ήταν ρεαλιστικά σε θέση να απαλλαγεί πλήρως από τα NPEs.
Η μείωση κατά 24% στο σενάριο 2 δεν θα ήταν αρκετή, καθώς οι τράπεζες θα εξακολουθούσαν να έχουν πολύ υψηλή έκθεση, αν και με χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίου.
Αυτό ενισχύει την άποψη της HSBC ότι το βασικό σενάριο είναι μια προοδευτική μείωση των ΝΡΕs.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης