Αναλύσεις

Mέρκελ 32,9% - Σουλτς 20,2% τα πρώτα polls, στο 13,3% το AFD, στο 10,5% το FDP - Οχι Σουλτς σε νέα συγκυβέρνηση

Mέρκελ 32,9% - Σουλτς 20,2% τα πρώτα polls, στο 13,3% το AFD, στο 10,5% το FDP - Οχι Σουλτς σε νέα συγκυβέρνηση
Άλμα των εθνικιστών - Επιστροφή των Φιλελεύθερων - Δείτε την κατανομή των εδρών
Στο επιτελείο του CDU αναμένουν ποσοστό 32,9%, που ανακοινώθηκε από τα exit polls σύμφωνα με το France 24.
Aντίστοιχα στο 20,2% αναμένεται το SPD.
13,3% συγκεντρώνει το AFD.
10,5% oι Φιλελεύθεροι.
9,3% οι Πράσινοι.
9% η Die Linke.

Ο Σουλτς αρνείται την επανάληψη του Μεγάλου Συνασπισμού και δηλώνει μη ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.
Αποδέχεται πολιτική ήττα και εκτιμά ότι το προσφυγικό ήταν καθοριστικό για τον τρόπο που ψήφισαν οι Γερμανοί.

Η κατανομή των εδρών

Σύμφωνα με τα πρώτα polls το CDU συγκεντρώνει 220, το SPD 137, το ADF( Εθνικιστές) 87, το FDP( Φιλελεύθεροι) 69 οι Πράσινοι 61 και η Αριστερά (Die Linke) 57.
To σενάριο κυβέρνησης από Μέρκελ (CDU), Φιλελεύθερους και Πράσινους θεωρείται πολύ δύσκολο, γιατί οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο μικρότερων κομμάτων είναι πολύ μεγάλες.

Κατά τον τρόπο αυτό διαφαίνεται πολιτικό αδιέξοδο προς το παρόν.
Όλα τα βλέμματα στρέφονται στις διαπραγματεύσεις.
Ομως η συγκυβέρνηση Μέρκελ με Πράσινους και Φιλελεύθερους δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση.

Η Μέρκελ δήλωσε, ότι η όποια κυβέρνηση θα χτιστεί γύρω από εμάς.
Στόχος μας να κερδίσουμε πίσω τις εκροές προς τα Άκρα Δεξιά με την κατάλληλη πολιτική.
Στόχος μας η κοινωνική δικαιοσύνη, εσωτερική ασφάλεια και για αυτό θα πολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση.

Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι η Μέρκελ θα υιοθετήσει μια πολιτική προσαρμοσμένη σε τάσεις λιγότερο φιλικές προς την μετανάστευση.
Παράλληλα ο σχηματισμός κυβέρνησης με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.
Η επιστροφή των Φιλελευθέρων στο πολιτικό προσκήνιο και δει το κυβερνητικό, αν υλοποιηθεί, θα δυσκολέψει τα πράγματα για την ελληνική πλευρά σε σχέση με τις γραμμές που οι τελευταίοι διατηρούν ως προς το Grexit.
Η τάση σκληρών γραμμών κατά της Ελλάδας κέρδισε έδαφος στις εκλογές αυτές.
Αν οδηγηθεί οριστικά σε ναυάγιο ο Μεγάλος Συνασπισμός το αποτέλεσμα δεν συνάδει με τις προσδοκίες των Βρυξελλών και δεν βοηθά την Ελλάδα.
Εκτός αν η παραίτηση Σουλτς αφήσει δρόμο για άλλες επιλογές...


Mέχρι τις 2 μμ οι εκτιμήσεις ήταν ότι ψηφίζει το 41,1%.
Ο Elmar Broc βουλευτής του CDU τόνισε ότι αν το κόμα της άκρας δεξιάς -AfD- πάρει την τρίτη θέση, προτεραιότητα όλων θα είναι ο πόλεμος κατά της νεοφασιστικής τάσης.
Ο Seb Mallard διευθυντής του Jackues Delors Institute τόνισε, ότι οι Βρυξέλλες θέλουν επανάληψη του Μεγάλου Συνασπισμού στο France 24.


Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Γερμανοί αναλυτές εξηγούν ότι, καταρχάς όλα τα κόμματα αποκλείουν τη συνεργασία με το AfD και η Αριστερά αποκλείεται εκ προοιμίου από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση.
'Ετσι, δια της εις άτοπον απαγωγής μένουν τα υπόλοιπα. Ποιοί είναι οι κυβερνητικοί συνασπισμοί που μπορεί να προκύψουν και ποιά πολιτική θα ακολουθήσουν απέναντι στην Ελλάδα;

Πολυσυζητημένος είναι ο λεγόμενος συνδυασμός Τζαμάικα (από τα χρώματα της σημαίας της, το μαύρο, το πράσινο και το κίτρινο τα οποία αντιστοιχούν στο CDU, τους Πράσινους και το FDP).
Τέτοιoς συνασπισμός δεν έχει υπάρξει σε ομοσπονδιακό επίπεδο και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα συνδυαστούν οι απόψεις τους για την Ελλάδα. Και τούτο διότι οι μεν Φιλελεύθεροι είναι υπέρ της σκληρής στάσης που φτάνει μέχρι τις συμβουλές να βγει από την ευρωζώνη για το καλό της, οι δε Χριστιανοδημοκράτες δεν συζητούν πλέον το θέμα καθόλου όπως φυσικά και οι Πράσινοι.
Πάντως, ο Ελμαρ Μπροκ, πολύπειρος και αρχαιότερος χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, απέκλεισε (σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους λένε απλώς ότι οι Φιλελεύθεροι θα πειστούν να μην επιμείνουν. Ίσως και να έχουν δίκαιο διότι απλώς το FDP θέλει προεκλογικά να αλιεύσει ψήφους. Αλλά και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους οι απόψεις των τριών αυτών εν δυνάμει εταίρων διίστανται, αφού οι Πράσινοι είναι υπέρ, οι Χριστιανοδημοκράτες και ο κ. Σόιμπλε παραπέμπουν την εξέτασή του για την, μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, εποχή. Για τους Φιλελεύθερους ούτε λόγος να γίνεται φυσικά. Αντίβαρο θα αποτελούσε βέβαια η παρουσία των Πρασίνων στην κυβέρνηση και αυτό θα λειτουργούσε υπέρ της Ελλάδας. Αν αναλογιστεί όμως κανείς ότι οι διαφορές τους σε άλλα θέματα, όπως είναι το προσφυγικό και το κλίμα , είναι μεγάλες, η συνύπαρξή τους μοιάζει μάλλον δύσκολη. Φιλελεύθεροι και Πράσινοι συμφωνούν απολύτως σε ένα πράγμα, προεκλογικά τουλάχιστον: ότι δεν μπορούν να φανταστούν ένα συνασπισμό «Τζαμάικα». Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις συνηγορούν πάντως υπέρ του τρικομματικού αυτού σεναρίου.

Λιγότερες δυσκολίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είχε το σχήμα Χριστιανοδημοκράτες-Φιλελεύθεροι καθότι είναι ιδεολογικά συγγενέστεροι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. O Kρίστιαν Λίντνερ όμως, ο πρόεδρος του FDP, προτίθεται να διεκδικήσει για το κόμμα του το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να γίνουν οι αλλαγές που επαγγέλλεται. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει την -μάλλον απίθανη- απομάκρυνση του δημοφιλέστατου και ισχυρότατου κ. Σόιμπλε. Εκτός αν και η κ. Μέρκελ βρει την ευκαιρία να τον θυσιάσει. Ο κ. Σόιμπλε όμως δηλώνει -και είναι- νομιμόφρων παρά τις διαφωνίες που μπορεί να έχει κατά καιρούς με την καγκελάριο. Ένας υπουργός Οικονομικών από τις τάξεις των Φιλελευθέρων θα της είναι όμως (και) στα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα; Εξάλλου ο νυν υπουργός Οικονομικών είναι ο καταλληλότερος για να κάνει τις όποιες υποχωρήσεις στον κ. Μακρόν, αφού οι Γερμανοί του έχουν εμπιστοσύνη. Στην -πιθανότερη- περίπτωση που παραμείνει ο πρώτος, η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει την άκαμπτη, αλλά γνωστή στάση του.
Στην δεύτερη η σκλήρυνσή της μάλλον θα πρέπει να θεωρείται πιθανή, αφού θα συνεπικουρείται και από τους -συντηρητικότερους της κ. Μέρκελ- Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές του CSU.
Θα θελήσει όμως η καγκελάριος Μέρκελ να συνασπιστεί με ένα εταίρο ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να επιβάλει σκληρές οικονομικές απόψεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού απορρίπτει τις προτάσεις Μακρόν;
Για το σενάριο αυτό πάντως τα ποσοστά που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως δεν αρκούν.

Όπως και για το σενάριο της συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών- Πρασίνων. Στην περίπτωση όμως αυτή, η νέα γερμανική κυβέρνηση, ιδίως ο κ. Σόιμπλε, πιεζόμενη από τους Πράσινους θα λειάνει τις θέσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Όμως το βαυαρικό CSU δύσκολα θα δεχόταν να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους έστω και αν συμπροεδρεύουν του κόμματος οι λεγόμενοι ρεαλιστές (η Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ και ο Τσεμ Εζντεμιρ).
Ιδιαίτερα ευνοϊκή θα ήταν βέβαια για την Ελλάδα η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τους Πράσινους, οι οποίοι, όπως και το FDP, θα το βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης