Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αντίθετη η βιομηχανία στην ένταξη της ζήτησης / demand response στο νέο μηχανισμό ευελιξίας – Συνηγορεί και η ΡΑΕ

Αντίθετη η βιομηχανία στην ένταξη της ζήτησης / demand response στο νέο μηχανισμό ευελιξίας – Συνηγορεί και η ΡΑΕ
Εν αναμονή απάντησης από την Κομισιόν βρίσκεται το ελληνικό αίτημα για τριετή παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας
Την αποφυγή κάθε ενδεχομένου συμμετοχής της ζήτησης (demand response) στον νέο μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας που σχεδιάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επιδιώκει η βιομηχανία, η οποία θα κινηθεί σε αυτή τη γραμμή και στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης που ολοκληρώνεται σήμερα (22/9).
Όπως είναι γνωστό η βιομηχανία επιδιώκει παράταση για τρία χρόνια της διακοψιμότητας, δηλαδή του μηχανισμού με τον οποίο αμείβονται οι μονάδες παραγωγής, ώστε να ανταποκρίνονται στα αιτήματα του Διαχειριστή του Δικτύου (ΑΔΜΗΕ) για περιορισμό της παραγωγής τους και ως εκ τούτου της κατανάλωσης ενέργειας, όταν το έχει ανάγκη το σύστημα.
Το σχετικό αίτημα του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις 25 Ιουλίου και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση.
Εν αναμονή λοιπόν της έγκρισης της διακοψιμότητας, η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι δεν είναι τεχνικά δυνατό να υπάρξει εμπλοκή της ζήτησης στον νέο προσωρινό μηχανισμό ευελιξίας.
Θέση, την οποία όπως φαίνεται υιοθετεί και η ΡΑΕ, αφού στο κείμενο που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση για τον νέο μηχανισμό ευελιξίας, αναφέρει σαφώς ότι η ζήτηση δεν συμπεριλαμβάνεται στον μηχανισμό διότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα.
Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι η χώρα έχει σε ισχύ μηχανισμό διακοπτόμενου φορτίου καθώς και ότι έχει υποβληθεί αίτημα παράτασης της διακοψιμότητας όπως ισχύει σήμερα.

Άνισος ανταγωνισμός

Έτσι η βιομηχανία αναμένεται να υποστηρίξει στο πλαίσιο της διαβούλευσης ότι ο μηχανισμός ευελιξίας έχει σχεδιαστεί στη βάση συγκεκριμένου προφίλ ηλεκτροπαραγωγής και ότι είναι προφανές πως οποιαδήποτε απόπειρα ενσωμάτωσης της ζήτησης στον υπό διαβούλευση μηχανισμό, θα δημιουργούσε άνισους όρους ανταγωνισμού, προσδίδοντας πλεονέκτημα στις επιλέξιμες μονάδες παραγωγής και άγοντας εν τέλει στον de facto αποκλεισμό της ζήτησης.
Η βιομηχανία αναμένεται επίσης να υποστηρίξει ότι η δέσμευση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο για θεσμοθέτηση ενός νέου μηχανισμού ισχύος, σε αντικατάσταση του προσωρινού μηχανισμού ευελιξία, που  έληξε τον περασμένο Απρίλιο, «δεν εξαντλείται στην παρούσα υπό διαβούλευση πρόταση της ΡΑΕ, αλλά πρωτίστως αφορά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ενός τεχνολογικά ουδέτερου μηχανισμού δυναμικότητας, ο οποίος θα συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας, ιδίως ως προς την απαίτηση περί ισότιμης συμμετοχής της ζήτησης.  
Σύμφωνα με τη βιομηχανία το πλαίσιο του νέου μεταβατικού μηχανισμού ευελιξίας προσιδιάζει σε συγκεκριμένες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής και δεν καθιστά δυνατή την ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή της ζήτησης και ως εκ τούτου θα επιμείνει στη μη συμμετοχή της σε αυτόν.    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης