Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παραμένει το χάσμα Βρυξελλών - ελληνικής πλευράς για τις λιγνιτικές μονάδες που πρέπει να πουληθούν

Παραμένει το χάσμα Βρυξελλών - ελληνικής πλευράς για τις λιγνιτικές μονάδες που πρέπει να πουληθούν
Άκαρπες οι πρώτες επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, νέες διαπραγματεύσεις - και μάλιστα σε υψηλότερο επίπεδο - τις προσεχείς ημέρες
Χωρίς να έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που είχε χθες 18/9 με τις Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας για την περίφημη λίστα των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες το μικτό κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΗ.
Οι πληροφορίες θέλουν το αδιέξοδο ως προς την αποδοχή της ελληνικής πρότασης από την DGcomp να παραμένει, καθώς επίσης και ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν τα ταξίδια Αθήνα - Βρυξέλλες με αντιπροσωπείες σε υψηλότερο επίπεδο.
Η αντιπροσωπεία ανέλαβε στις χθεσινές επαφές να επιχειρηματολογήσει υπέρ της «λίστας» που κατατέθηκε προς έγκριση στην DGcomp από τον περασμένο Ιούλιο, κυρίως ως προς το ζητούμενο της προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος που τίθεται από την ευρωπαϊκή πλευρά ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την έγκρισή της.
Η ελληνική πρόταση όπως είναι ήδη γνωστό περιλαμβάνει τις δύο μονάδες του Αμυνταίου (550 MW), της Μελίτη Ι (330 MW) και την άδεια για την Μελίτη ΙΙ (450 MW).

Εμπόδια στους κινέζους επενδυτές

Ωστόσο, καταγράφεται απουσία ευρωπαϊκού και εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος, με την ελληνική αποστολή να παρουσιάζει στις Βρυξέλλες μόνο εκείνο των κινεζικών εταιριών και συγκεκριμένα της SHENHUA με την οποία η ΔΕΗ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας στο πλαίσιο της ΔΕΘ και της CMEC με τη οποία είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή της Μελίτης ΙΙ.
Το κινεζικό ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν πείθει τις Βρυξέλλες οι οποίες καταστρώνουν σχέδια για την περιορισμό της «επέλασης» της Κίνας στην Ευρώπη.
Αυτό αναφέρθηκε σαφώς από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, αλλά και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ σε πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πέραν αυτού όμως, η οποιαδήποτε είσοδος κινεζικών εταιριών σε μονάδες της ΔΕΗ «χτυπάει» στην έγκριση που έχει δώσει η Κομισιόν για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ από την State Grid.
Η απαιτούμενη από το ευρωπαϊκό δίκαιο πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς προβλέπεται ρητά ότι θα επανεξετάζεται σε περίπτωση που άλλη κρατική κινεζική εταιρεία εισέλθει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.
Το θέμα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο και τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες επαφές, μιας και οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά εν όψει του προγραμματισμένου για τον Οκτώβριο market test.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης