Αναλύσεις

Μήνυμα EKT, SSM στις ελληνικές τράπεζες – Δεν θα υλοποιηθούν AQRs αλλά η ζημία από IFRs 9 και TAR θα είναι 5,3-6,6 δισ

Μήνυμα EKT, SSM στις ελληνικές τράπεζες – Δεν θα υλοποιηθούν AQRs αλλά η ζημία από IFRs 9 και TAR θα είναι 5,3-6,6 δισ
Η ΕΚΤ και ο SSM για να δείξουν ότι αντιμετωπίζουν όχι με ελαστικότητα αλλά με αυστηρότητα τις ελληνικές τράπεζες….θα σηκώσουν τον πήχη των προβλέψεων τόσο στα IFRs 9 όσο και στο TAR
Σχετικά ικανοποιημένοι πήραν οι κορυφαίοι έλληνες τραπεζίτες, το αεροπλάνο της επιστροφής από την Φρανκφούρτη χθες 11 Σεπτεμβρίου 2017.
Οι έλληνες τραπεζίτες, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών είχαν συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ και του SSM του μόνιμου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών στην Γερμανία.
Παρ΄ ότι οι συναντήσεις ήταν εθιμοτυπικές….ωστόσο οι έλληνες τραπεζίτες είχαν την ευκαιρία να εστιαστούν στην βασική τους ανησυχία.
Τελικά θα γίνουν ή όχι AQRs δηλαδή έλεγχοι δανείων που απαιτεί το ΔΝΤ;
Όχι δεν σχεδιάζονται AQRs στις ελληνικές τράπεζες το 2018 ήταν η απάντηση και της ΕΚΤ και του SSM.
Χωρίς AQRs χωρίς ελέγχους…απομακρύνεται η πιθανότητα άμεσων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες.
Προφανώς θετική είδηση αλλά….πάντα υπάρχει ένα αλλά.
Από τις συζητήσεις που υπήρξαν  οι έλληνες τραπεζίτες κατάλαβαν έμμεσα ότι η ΕΚΤ και ο SSM για να δείξουν ότι αντιμετωπίζουν όχι με ελαστικότητα αλλά με αυστηρότητα τις ελληνικές τράπεζες….θα σηκώσουν τον πήχη των προβλέψεων τόσο στα IFRs 9 όσο και στο TAR.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις από το IFRs 9 δηλαδή την εφαρμογή του διεθνούς λογιστικού προτύπου IFRs 9 προκύπτουν νέες προβλέψεις ύψους 4-5 δισεκ. που θα καταγραφούν στην χρήση 2017 αλλά θα έχουν την δυνατότητα απόσβεσης οι τράπεζες σε 5 χρόνια.
Από το TAR το Troubled Asset Review δηλαδή την ανασκόπηση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Alpha και Εθνική και τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει σε Πειραιώς και Eurobank θα προκύψουν νέες προβλέψεις μεταξύ 1,3 με 1,6 δισεκ. ευρώ.
Συνολικά λοιπόν 4 με 5 δισεκ. από το IFRs 9 και 1,3 με 1,6 δισεκ. από το TAR σύνολο δηλαδή 5,3 με 6,6 δισεκ. ευρώ.
Αυτό που δεν είναι σαφές είναι εάν από το TAR θα ισχύει η απόσβεση εφάπαξ δηλαδή στο 2017 ή θα ενταχθεί στο IFRs 9 και θα έχει δυνατότητα απόσβεσης σε 5 χρόνια.

Τραπεζίτης που μίλησε στο bankingnews τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα υλοποιήσουν AQRs.
Το ΔΝΤ πιέζει ωστόσο και ενώ οι θέσεις της ΕΚΤ και του SSM είναι σαφείς…ακόμη δεν είναι οριστικό.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η ΕΚΤ δεν θέλει AQRs στις ελληνικές τράπεζες.
Από την άλλη όμως οι εποπτικές αρχές των τραπεζών κατανοούν ότι δεν μπορεί το ΔΝΤ να πιέζει για AQRs…και η ΕΚΤ να εμφανίζεται ελαστική.
Οπότε ο πήχης των νέων προβλέψεων θα αυξηθεί.
Με βάση το σενάριο 5,3 με 6,6 δισεκ. συνεπάγεται 1,3 με 1,65 δισεκ. ευρώ νέες προβλέψεις σε κάθε τράπεζα ή 1 δισεκ. ελάχιστο με 2 δισεκ. το μέγιστο.
Εάν οι τράπεζες έχουν 5 χρόνια απόσβεσης για όλες τις προβλέψεις που θα διενεργήσουν….δεν θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Εάν δεν ισχύει η 5ετής απόσβεση για όλες τις προβλέψεις – μάλλον δεν θα ισχύσει η 5ετής πρόβλεψη για όλα – θα εμφανίσουν ζημίες…οι οποίες ωστόσο θα «προσκρούσουν» πάνω στην αναβαλλόμενη φορολογία.
Τράπεζα που θα εμφανίσει ζημίες θα πρέπει να εκδώσει κοινές μετοχές ισόποσης αξίας με την ζημία ώστε το ΤΧΣ να αυξήσει το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της – συγκυριακά - ζημιογόνας τράπεζας.  

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης