Αναλύσεις

Στην Αθήνα σήμερα (11/9) τα τεχνικά κλιμάκια για την 3η αξιολόγηση - Προσεκτικά λόγια από Τσίπρα ενόψει της έλευσής τους

Στην Αθήνα σήμερα (11/9) τα τεχνικά κλιμάκια για την 3η αξιολόγηση - Προσεκτικά λόγια από Τσίπρα ενόψει της έλευσής τους
Ο Τσίπρας κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο των «απαγορεύσεων» που έχουν θέσει οι πιστωτές για να αποφύγει διενέξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση της 3ης επισκόπησης αλλά και τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος
Με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2017 στην Αθήνα ξεκινά και επισήμως η 3η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προς χάριν της οποίας ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ για να μην κλονιστούν οι σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές.
Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο των «απαγορεύσεων» που έχουν θέσει οι πιστωτές για να αποφύγει διενέξεις οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά την έκβαση της 3ης επισκόπησης αλλά και τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και από την ιδιαίτερα προσεκτική εξαγγελία του Πρωθυπουργού για πιθανό κοινωνικό μέρισμα σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και γενικά σε όσους κατοικούν στα υπόγεια της φορολογικής κλίμακας τα Χριστούγεννα, εφόσον προκύψει υπέρβαση του στόχου από το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα  (σ.σ. πάνω από το 1,75%) και υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί η έγκριση των θεσμών.
Το θετικό γι’ αυτούς τους φορολογούμενους είναι ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου ο προϋπολογισμός εμφανίζει ήδη πλεόνασμα  3,024 δισ. ευρώ έναντι 3,191 δις. ευρώ που προβλέπει η σύμβαση χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης για το 2017.
Με άλλα λόγια το μισό επίδομα, και εφόσον δεν αλλάξει κάτι βρίσκεται από τώρα μέσα στην τσέπη τους…

Υπόσχεση για φοροελαφρύνσεις από το 2020

Όσον αφορά τις υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις ύψους 1% του ΑΕΠ αυτές θα «ξεπαγώσουν» το 2020 με τα γνωστά αντίμετρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και εφόσον καταστεί εφικτό να ξεπεραστεί το «τοίχος» που έχει ορθώσει το ΔΝΤ το οποίο για την ώρα είναι απροσπέλαστο. 
Ας σημειωθεί ότι οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη θορυβηθεί με την «ατσάλινη» εμμονή του Ταμείου ότι η Αθήνα δεν θα πιάσει το πλεόνασμα που έχει υποσχεθεί για το νέο έτος και ότι θα υπάρξει υστέρηση 1,3% του ΑΕΠ ή 2,34 δισ. ευρώ.
Μάλιστα στην τεχνική ανάλυση που κάνει αναφέρει ότι θα υπάρξει σημαντική απόκλιση στις φορολογικές εισπράξεις, η οποία με βάση τις προβλέψεις των οικονομολόγων του Ταμείου θα φθάσει το  0,6% του ΑΕΠ ή το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ.
Με το ΔΝΤ να έχει δείξει από νωρίς τα δόντια του είναι φυσικό η στάση του Ταμείου να είναι το «βαρόμετρο» για την 3η αξιολόγηση όπου όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εύχονται να κλείσει πολύ γρήγορα. 
Αν δεν υπάρξουν νέα προσκόμματα από την πλευρά του, το οποίο σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει την θέση του για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα (σ.σ. «μετά τις γερμανικές εκλογές και μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να αποφασίσει»), η 4η του Δεκέμβρη είναι μια καλή ημερομηνία για να ολοκληρωθεί η 3η επισκόπηση.
Η ημερομηνία αυτή έχει ήδη σημαδευτεί στην «ατζέντα» κυβέρνησης - δανειστών και μένει να δούμε αν θα βγει αυτό το σενάριο.    
Στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν θέση μάχης με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων τα οποία θα ξεκινήσουν από τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.
Άλλα «καυτά» μέτωπα στα οποία θα δοθεί έμφαση είναι: οι αλλαγές στο δημόσιο, ο επανυπολογισμός των συντάξεων,οι ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο με κατάργηση προνομίων στους συνδικαλιστές, η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες που θα απαιτείται πλειοψηφία 50 συν 1% των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και φυσικά η  αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση της εκκρεμούσας υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης