Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Τα τρία πιθανά σενάρια για μια πολεμική σύγκρουση με τη Βόρειο Κορέα

Telegraph: Τα τρία πιθανά σενάρια για μια πολεμική σύγκρουση με τη Βόρειο Κορέα
Μια προληπτική επίθεση από τις ΗΠΑ, ένα πρώτο χτύπημα από τη Βόρεια Κορέα και μια ξαφνική κλιμάκωση μιας ελάσσονος σύγκρουσης, τα τρία πιθανότερα σενάρια
Η Βόρεια Κορέα έχει προειδοποιήσει πολλάκις ότι μια πλήρης σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο είναι έτοιμη να ξεσπάσει και με εκατέρωθεν απειλές να προέρχονται τόσο από την Πιονγκγιάνγκ όσο και από την Ουάσιγκτον τις τελευταίες εβδομάδες, η πιθανότητα αυτή μπορεί να πλησιάζει.
Σύμφωνα με την «Telegraph», αυτό που παλαιότερα είχε απορριφθεί ως μια... άγρια ρητορική, το εφιαλτικό σενάριο άρχισε να γίνεται πλέον πολύ πιο πιθανό, μετά τις δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τον Ιούνιο από τη Βόρεια Κορέα.
Η κρίση κλιμακώθηκε με την Πιονγκγιάνγκ να αντιδρά στις τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απειλώντας να σαρώσει τις ΗΠΑ με «μια θάλασσα φωτιάς».
Σε απάντηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ,Donald Trump, προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή», καθώς μια απόρρητη έκθεση της υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (DIA) έδειξε ότι η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει πλέον πυρηνικές κεφαλές με τις οποίες μπορεί να οπλίσει βαλλιστικούς πυραύλους, ανάμεσά τους και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM).
Αγνοώντας τις απειλές του Trump, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε στις 29 Αυγούστου έναν πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία, σε μια σημαντική κλιμάκωση της στρατιωτικής επίδειξης του Kim Jong-un.
Λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή, που, όπως είπε, ήταν μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οδηγώντας τις ΗΠΑ στο να απειλήσουν με μια «μαζική» στρατιωτική αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση που απειληθεί η χώρα ή οι σύμμαχοί της.

Επίθεση στο Γκουάμ

Οι βομβιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας έχουν επαρκές εύρος για να καλύψουν τα 2,100 μίλια μέχρι τη νήσο Γκουάμ, που αποτελεί αμερικανική επικράτεια στον Ειρηνικό Ωκεανό, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ακρίβειά τους.
Η Πιονγιάνγκ θα ήθελε να στοχεύσει το Γκουάμ, καθώς η αεροπορική και η ναυτική βάση του το καθιστούν βασικό στοιχείο σε οποιαδήποτε αμερικανική επιχείρηση κατά της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένου ενός ανεφοδιασμού δυνάμεων εδάφους στην κορεατική χερσόνησο, σε περίπτωση σύγκρουσης.
Παρά τους ισχυρισμούς της Πιονγκγιάνγκ, οι αναλυτές πιστεύουν ότι μια απρόκλητη επίθεση στο Γκουάμ είναι «εξαιρετικά απίθανη», λόγω της αναπόφευκτης απάντησης που θα ερχόταν από την Ουάσινγκτον.
«Αν η Βόρεια Κορέα ξεκινούσε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Γκουάμ, θα περνούσε μια κόκκινη γραμμή και θα θεωρούνταν από τις ΗΠΑ ως μια πράξη πολέμου», δήλωσε ο Garren Mulloy αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Daito Bunka της Ιαπωνίας.
«Εάν εκτόξευαν βαλλιστικούς πυραύλους - και ειδικά εάν χρησιμοποιούσαν πυρηνικά όπλα - τότε φαντάζομαι ότι οι ΗΠΑ θα απαντούσαν με στοχοθετημένα πυρηνικά χτυπήματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας ή με ένα μαζικό συμβατικό χτύπημα που θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα», συνέχισε ο ίδιος.

Πόσοι άνθρωποι κινδυνεύουν;

Οι αναλυτές ανέπτυξαν μια σειρά σεναρίων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ένταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια σύγκρουση που θα κατέστρεφε τη χερσόνησο και ενδεχομένως γειτονικές χώρες, όπως η Ιαπωνία.
Ένας συμβατικός πόλεμος θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, παρόλο που ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά εάν και οι δύο πλευρές στραφούν σε όπλα μαζικής καταστροφής.
Τα τρία πιθανότερα σενάρια είναι μια περιορισμένη προληπτική επίθεση από τις ΗΠΑ, ένα πρώτο χτύπημα από τη Βόρεια Κορέα και μια ξαφνική κλιμάκωση μιας ελάσσονος σύγκρουσης σε μια πιο γενικευμένη μάχη.
Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η έκβαση οποιουδήποτε από τα τρία σενάρια θα ήταν κάτι άλλο εκτός από καταστροφική, σύμφωνα με τον Daniel Pinkston, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Troy στη Σεούλ.

Θα επιτεθούν οι ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα;

«Η ιδέα μιας προληπτικής επίθεσης με στόχο την υποβάθμιση των αναπτυσσόμενων πυρηνικών ικανοτήτων της Βόρειας Κορέας είχε εξεταστεί από τις ΗΠΑ το 1993 και το 1994, αλλά την απέρριψαν τότε και νομίζω ότι θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο για μια τέτοια επίθεση να λειτουργήσει σήμερα», δήλωσε ο Pinkston στην «The Telegraph».
«Οι Βορειοκορεάτες έχουν μάθει να διασκορπίζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, χρησιμοποιούν σκληρυμένα καταφύγια και θα ήταν πολύ δύσκολο να εξαλείψουν όλους αυτούς τους στόχους», ανέφερε.
Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να μην έχουν εντοπιστεί όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, ενώ τα οχήματα εκτόξευσης πυραύλων καθιστούν δυσκολότερο τον εντοπισμό όλων των όπλων της χώρας.
Την ίδια στιγμή, διπλωματικά θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τις ΗΠΑ να εξασφαλίσουν διεθνή υποστήριξη.
Η Κίνα, ο κύριος σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, και η Ρωσία θα ασκούσαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία πιθανότατα θα αντιτάσσονταν σε μια τέτοια επίθεση, καθώς θα κινδύνευαν με άμεσα αντίποινα.
Κι ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναλάβουν μια μονομερή δράση για λόγους αυτοάμυνας, η Πιονγκγιάνγκ θα ήταν απίθανο να θεωρήσει τα χτυπήματα ενάντια στους πυραύλους της ως κάτι άλλο από μια δήλωση πολέμου.
«Θα το θεωρούσαν ως επίθεση πλήρους κλίμακας και θα χρησιμοποιούσαν ό,τι έχουν στη διάθεσή τους για να αποφύγουν την πλήρη καταστροφή τους», δήλωσε ο Pinkston.
«Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι η “θεραπεία” μιας πρώτης επίθεσης των ΗΠΑ θα ήταν χειρότερη από τη νόσο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τι γίνεται αν η Βόρεια Κορέα επιτεθεί πρώτη;

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια ξαφνική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα, πιθανότατα εάν η χώρα πιστέψει ότι οι εχθροί της σχεδιάζουν μια επίθεση ή μια προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος.
Μια αξιόπιστη πεποίθηση είναι ότι ο Kim Jong-un, ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, προτιμά να προχωρήσει σε πόλεμο παρά να καθαιρεθεί και να αναγκαστεί σε εξορία, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε μαζικούς θανάτους και καταστροφή της χώρας του.
Υπολογίζεται ότι 10.000 τμήματα πυροβολικού και εκτοξευτήρες πυραύλων στοχεύουν τη Σεούλ, που φιλοξενεί 10 εκατομμύρια ανθρώπους και βρίσκεται μόλις 35 μίλια μακριά.

Η Βόρεια Κορέα θα προσπαθήσει να μετακινήσει στρατεύματα μέσα από σήραγγες που έχουν ανασκαφεί κάτω από την αποστρατικοποιημένη ζώνη, να αποβιβάσει μονάδες καταδρομέων με υποβρύχια και να ενεργοποιήσει χιλιάδες πράκτορές της που έχουν εισχωρήσει στη Νότια Κορέα.
Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα θα προσπαθήσει αρχικά να ξεπεράσει φυσικά τις άμυνες της Νότιας Κορέας.
Στη Νότια Κορέα υπάρχουν περίπου 660.000 στρατιώτες, ενώ στη χώρα υπάρχουν και 28.000 Αμερικανικοί στρατιώτες.
Η Βόρεια Κορέα, αντίθετα, διαθέτει πάνω από 1 εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες ετοιμοπόλεμους.
Ωστόσο, ενώ έχει μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό, η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε σημαντικό τεχνολογικό μειονέκτημα και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δυνάμεις της θα πέσουν μετά από περίπου τέσσερις ημέρες έντονων συγκρούσεων.
Οι ΗΠΑ θα διεξάγουν εκτεταμένες πυραυλικές επιθέσεις, ενώ ο Kim Jong-un και ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα αποτελέσουν άμεσους στόχους, με την ελπίδα ότι οι θάνατοί τους θα βλάψουν το ηθικό των στρατευμάτων.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτό το έτος ότι η ομάδα SEAL που σκότωσε τον Osama Bin Laden εκπαιδεύτηκε στη Νότια Κορέα για πράξεις απαγόρευσης και «αποκεφαλισμού».

Θα μπορούσε η Βόρεια Κορέα να χρησιμοποιήσει ΟΜΚ;

Αυτό που ανησυχεί τους πολεμικούς αναλυτές είναι η απάντηση της Βόρειας Κορέας, σε περίπτωση που μια ήττα αποδειχθεί αναπόφευκτη.
Θα οδηγούσε τη συμβατική σύγκρουση στο επόμενο στάδιο;
Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη δοκιμάσει πυρηνικά όπλα και πολλοί αναλυτές υποθέτουν ότι έχει ήδη πυρηνικές κεφαλές με τις οποίες μπορεί να οπλίσει βαλλιστικούς πυραύλους.
Πύραυλοι μικρής εμβέλειας θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε συγκεντρώσεις στρατευμάτων ή σε κέντρα πολιτών στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, τόσο για να προκαλέσουν χάος, όσο και για να παρεμποδίσουν τον ανεφοδιασμό και την ενίσχυση των μονάδων εδάφους.
Η Βόρεια Κορέα πιστεύεται επίσης ότι έχει σημαντικά αποθέματα χημικών όπλων, ενώ αναφορές ότι το καθεστώς έχει αναπτύξει βιολογικά και βακτηριολογικά όπλα δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Σίγουρα, η χρήση οποιουδήποτε όπλου μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ) από τη Βόρεια Κορέα θα πυροδοτούσε μια καταστροφική απάντηση από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά η ζημία θα είχε ήδη γίνει.

Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο για πόλεμο;

Για τον Pinkston, το τρίτο σενάριο είναι η πιο πιθανή πορεία πολέμου στη χερσόνησο.
«Η μεγαλύτερη απειλή, πιστεύω, είναι ένα ατύχημα, ένας λανθασμένος υπολογισμός ή μια παρανόηση που θα κλιμακωθεί πολύ γρήγορα», δήλωσε.
«Αν, για παράδειγμα, μία από τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας πήγαινε στραβά και κατευθυνόταν προς τη Νότια Κορέα», δήλωσε.
«Η Νότια Κορέα θα το έβλεπε αμέσως ως επίθεση και θα αναγκαζόταν να ανταποκριθεί, γεγονός που θα οδηγούσε σε κλιμάκωση και από τις δύο πλευρές», συνέχισε.
«Ομοίως, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να ερμηνεύσει κάποια νέα κοινή στρατιωτική άσκηση στη Νότια Κορέα ως ένα προοίμιο για εισβολή και να αντιδράσει.
Και οι δύο πλευρές βρίσκονται επί του παρόντος με το δάχτυλο στη σκανδάλη και δεν θα χρειαζόταν κάτι πολύ περισσότερο από μια εσφαλμένη εκτίμηση για να οδηγηθούμε σε έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων και μεγάλη καταστροφή», κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης