Αναλύσεις

Τσίπρας: Απολύτως αναγκαίο να κλείσει η β΄ αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου

Τσίπρας: Απολύτως αναγκαίο να κλείσει η β΄ αξιολόγηση έως τις 5 Δεκεμβρίου
«Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική μιας σαφούς στρατηγικής που έχει όνομα “4ο Μνημόνιο”» είπε ο πρωθυπουργός
Ρεαλιστική και απολύτως αναγκαία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας έως τις 5 Δεκεμβρίου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ανοίγοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι «αποτέλεσε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης της χώρας και της κυβέρνησης και των προσπαθειών που έχουμε καταβάλλει και καταβάλλουμε για να βγάλουμε την χώρα απ’ την κρίση».
Ταυτόχρονα τόνισε, ότι «η επίσκεψη Ομπάμα έστειλε και ισχυρό μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε μια εποχή που η άνοδος της ακροδεξιάς είναι απειλητική».
Επισήμανε ότι η ίδια επίσκεψη έστειλε ακόμα το μήνυμα «πως η Ελλάδα δεν είναι χώρα προς αποφυγή, όπως ήταν την καταστροφική πενταετία 2010-2014».
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τους κινδύνους από την άνοδο των ακροδεξιών στην Ευρώπη.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «είναι ρεαλιστικό και αναγκαίο να κλείσει η β' αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου».  
«Πρέπει να τερματιστεί το καθεστώς της “γαλέρας” στην αγορά εργασίας» υπογράμμισε και επιτέθηκε στη ΝΔ χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» τη στάση της.
«Από τη μια έχουμε άνοδο της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς, αλλά από την άλλη έχουμε και για πρώτη φορά αμφισβήτηση του κυρίαρχου μοντέλου της λιτότητας, όπως οι χθεσινές δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι, η έκθεση της Κομισιόν, οι αναφορές του πρωθυπουργού της Γαλλίας, αλλά και η κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την επίσκεψή του εδώ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πρόσθεσε ότι «μετά από μια 8ετία διαρκών μεταθέσεων χρόνου και πολιτικών αποφάσεων μετακύλισης του χρόνου και παρέλκυσης, είναι τώρα πολλοί περισσότεροι αυτοί, που επιθυμούν να τεθεί ένα τέλος στο ελληνικό δράμα».
Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε δηλώσεις των κ.κ. Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ, Ντράγκι και Γιούνκερ, στις οποίες τονίζουν, ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την ρύθμιση του χρέους.
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς στην Ευρώπη δημιουργείται μια ευνοϊκή συγκυρία, ανοίγει ένα παράθυρο να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την επιτροπεία», επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση, αλλά και την άρνησή της να δεχθεί παράλογα μέτρα και απαιτήσεις.
Τάχθηκε δε υπέρ της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων και της υπερίσχυσης των Κλαδικών Συμβάσεων.
Επιτέθηκε δε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όπως είπε «υπερασπίστηκε τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και των εργοδοτών», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι "μένουμε Ευρώπη", είναι "γινόμαστε Μπανανία"».
«Με την ομιλία του σήμερα ο κ. Μητσοτάκης είπε στους σκληρούς των δανειστών “κρατήστε ώστε να αναγκάσετε την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει”’, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Και αυτήν την φορά δεν θα του γίνει το χατίρι» είπε και πρόσθεσε ότι «και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει».
Όπως είπε «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για την ΝΔ, που το μόνο που έχει στο μυαλό της είναι πως θα επιστρέψει στις καρέκλες της εξουσίας».
«Γι' αυτό αδιαφορούν για το τι διακυβεβεύεται στην διαπραγμάτευση, εύχονται την αποτυχία και ζητούν εκλογές», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική μιας σαφούς στρατηγικής που έχει όνομα “4ο Μνημόνιο”» είπε και συμπλήρωσε ότι «αυτό που επιδιώκει είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων και της συζήτησης για το χρέος, ο αποκλεισμός της χώρας από το πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ».
Συνέχισε την επίθεση λέγοντας ότι «ταυτίζεται απροσχημάτιστα με το ΔΝΤ και επαναφέρει το success story του κ. Σαμαρά και ξεχνά ότι το 2014 η ΝΔ έφερε την εκλογή προέδρου τον Δεκέμβρη και όχι τον Μάρτη, γιατί έβλεπε την αποτυχία του προγράμματος, που είχε συμφωνήσει».
Σημείωσε ότι «η ΝΔ ζητά και πάλι εκλογές πριν από μια κρίσιμη αξιολόγηση, προεξοφλώντας ότι αυτή δεν θα κλείσει, αποκρύπτοντας ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης, που ενδεχομένως θα οδηγούσε και σε εκλογές, θα αποτελούσε την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας».
«Σε αυτό το ενδεχόμενο για όποιον κι αν ήταν στην κυβέρνηση, η διέξοδος είναι να ζητήσεις νέο δάνειο, να το 4ο Μνημόνιο» είπε και συμπλήρωσε ότι «το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο, για να φέρει αυτός 4ο Μνημόνιο και ως συνήθως να ρίξει την ευθύνη στους άλλους».
«Και να μην έχει κανείς αμφιβολίες, για το τι θα περιέχει αυτό το Μνημόνιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η αξιολόγηση θα κλείσει και πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές ενδείξεις για το χρέος» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «έτσι θα κλείσει και η "αριστερή παρένθεση"».
«Η αποτυχία αυτής της γραμμής αντί να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε πολιτική αναδίπλωση, τον οδηγεί σε πολιτικό παροξυσμό, που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ», είπε ο πρωθυπουργός, φέροντας ως παράδειγμα το προσφυγικό, όπου όπως είπε «αντί η ΝΔ να συμβάλλει με τη στάση της στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να οξύνει την κατάσταση, εκμεταλλευόμενη τις δυσκολίες στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πυροδοτώντας αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και πιέζοντας σε μια κατεύθυνση που οδηγεί στην ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».
«Οι φυσικοί αυτουργοί των αντιδράσεων είναι μέλη και φίλοι της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξελιχθεί η προσφυγική κρίση από διεθνές σε εσωτερικό πρόβλημα, όπως επιδιώκουν ακροδεξιοί κύκλοι με την ανοχή ή την ενθάρρυνση της ΝΔ.
«Σε ό, τι αφορά θέματα σεβασμού διεθνών συνθηκών, όπως αυτή της Λοζάνης δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό αναθεωρητισμό, η Τουρκία να κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Λοζάνης, δεν αμφισβητείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και σε κανένα να τα αμφισβητεί», επισήμανε.
Για το Κυπριακό τόνισε, ότι προέχει να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
«Με τον Κύπριο Πρόεδρο συμφωνήσαμε, ότι αυτό που προέχει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις και στο μέτωπο αυτό», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης