Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με νέα λίστα λιγνιτικών μονάδων προσέρχονται κυβέρνηση – ΔΕΗ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

Με νέα λίστα λιγνιτικών μονάδων προσέρχονται κυβέρνηση – ΔΕΗ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς
Πιέσεις από κοινοτικές αρχές, αλλά και ενδιαφερόμενους επενδυτές να συμπεριληφθούν στις προς πώληση μονάδες και υδροηλεκτρικοί σταθμοί
Στην τελική ευθεία αναμένεται να εισέλθουν από την επόμενη εβδομάδα (τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου) οι διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για την αναθεώρηση της λίστας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα συμπεριληφθούν προς πώληση στο market test, το οποίο όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου.
Με δεδομένη την απόρριψη από την Κομισιόν της πρώτης λίστας μονάδων που εστάλη στις Βρυξέλλες από την ελληνική πλευρά περί τα μέσα Ιουλίου, πλέον ΔΕΗ και κυβέρνηση προσπαθούν να σταθμίσουν τόσο τις οικονομικές όσο και τις πολιτικές επιπτώσεις των επόμενων επιλογών και κινήσεών τους.
Η ΔΕΗ θέλει να αποφύγει την πώληση του φιλέτου της λιγνιτικής της παραγωγής, δηλαδή το σταθμό του Αγίου Δημητρίου, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει πάση θυσία να διαφυλάξει την κόκκινη γραμμή της μη πώλησης των υδροηλεκτρικών.
Ωστόσο και οι δυο επιδιώξεις μοιάζουν εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν, αφού:
•    Από τη μια πλευρά η Κομισιόν δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μια λίστα παλαιών λιγνιτικών μονάδων που δεν προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον στο market test, αφήνοντας απλώς να ροκανίζεται ο χρόνος.
•    Από την άλλη πλευρά οι πιθανοί επενδυτές διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία ότι λιγνίτες χωρίς νερά δεν είναι εύκολο να πωληθούν.

Μέσο «πίεσης» η έρευνα της DG Comp

Στην εξίσωση θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ένας τρίτος παράγοντας που δεν είναι άλλος από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για το εάν η ΔΕΗ αξιοποιεί τις υδροηλεκτρικές μονάδες της για να καθοδηγεί την χονδρεμπορική αγορά.
Η πορεία της συγκεκριμένης έρευνας παραμένει άγνωστη αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι την κατάλληλη χρονική στιγμή θα ανασυρθεί και πάλι στην επικαιρότητα από τις Βρυξέλλες ως ένα μέσο πίεσης της ΔΕΗ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης για την πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών.     
Όπως είναι ήδη γνωστό, η λίστα  που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες και απορρίφθηκε από την Κομισιόν, όπως ανεπισήμως έχει γίνει γνωστό, περιλαμβάνει τον ΑΗΣ Αμυνταίου και την μονάδα της Μελίτης Ι μαζί με την άδεια για την κατασκευή και δεύτερης μονάδας (Μελίτη ΙΙ).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν περιορισμένο χρόνο λειτουργίας λόγω εκπομπών ρύπων και συγκεκριμένα 17.500 ώρες μέχρι το 2020.
Σε ότι αφορά στη Μελίτη, οι Βρυξέλλες φαίνεται να μην συνυπολογίζει στην ποσόστωση του 40% την δεύτερη μονάδα, αφού τα προβλεπόμενα 450 MW δεν είναι εγκατεστημένα, αλλά απλώς αδειοδοτημένα.

Προβληματισμός για τη νέα λίστα

Έτσι το επόμενο διάστημα το υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να υποδείξει νέα λίστα και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και η ΔΕΗ θα χρειαστεί να δώσουν μάχη για να κρατηθεί εκτός διαδικασίας το συγκρότημα του Αγ. Δημητρίου.
Η μονάδα που η ΔΕΗ θα μπορούσε να αντιπροτείνει είναι η υπό κατασκευή μονάδα V της Πτολεμαϊδας, όμως εδώ το ερώτημα είναι ποιος θα βάλει τα επιπλέον 700 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου.
Όσο δε για τη Μεγαλόπολη το ζήτημα που τίθεται είναι πολιτικό, αφού θα δημιουργήσει μια ακόμη αναταραχή για την κυβέρνηση στη Νότια Ελλάδα.
Σε ότι αφορά τέλος τη στάση των πιθανών υποψήφιων επενδυτών πρέπει να υπογραμμιστεί η πρόσφατη τοποθέτηση του επικεφαλής της Μυτιληναίος Ευάγγελου Μυτιληναίου πως δεν είναι εξαιρετικά αισιόδοξος για τη δυνατότητα πώληση λιγνιτικών μονάδων χωρίς υδροηλεκτρικά.
Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά, «ως πακέτο θα μπορούσε να δουλέψει, αλλά μόνες τους οι λιγνιτικές μονάδες θα είναι δύσκολο να πωληθούν».
Όπως είναι γνωστό εξάλλου σε ανάλογο μήκος κύματος έχει τοποθετηθεί και η ιταλική Edison που ανήκει στο γαλλικό όμιλο EdF και η οποία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού μέσω της  Elpedison.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης