Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Λαφαζάνης: Προκαταβολή από τη Ρωσία για αγωγό αερίου και πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, το σχέδιο του 2015

Λαφαζάνης: Προκαταβολή από τη Ρωσία για αγωγό αερίου και πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, το σχέδιο του 2015
Ο κ.Λαφαζάνης, ανέφερε πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε συζητήσει και με τη Βενεζουέλα το ενδεχόμενο να προμήθευε την χώρα μας με πετρέλαιο
Για συμφωνία που είχε κάνει ο ίδιος το 2015 με τη Ρωσία, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, ως προκαταβολή για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ FM 99,5» ο κ.Λαφαζάνης υποστήριξε πως το 2015, μπροστά στον κίνδυνο η χώρα μας να βρεθεί εκτός ευρωζώνης, είχε εξασφαλίσει από τη Ρωσία μια βοήθεια κάποιων δισεκατομμυρίων ως προκαταβολή.
Είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λαφαζάνης:
«Στη Ρωσία είχα πάει εγώ και είχα ζητήσει και χρηματοδοτική στήριξη και την είχα επιτύχει, μέσω του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα κατασκευάζαμε και θα περνούσε από την Ελλάδα. Ο αγωγός για τον οποίον έγινε η συμφωνία, αν εφαρμοζόταν θα άλλαζε πολλά δεδομένα και οικονομικά για την Ελλάδα και δεδομένα εξωτερικής πολιτικής, θα απέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα.
Εγώ είχα διασφαλίσει ότι θα παίρναμε και μια προκαταβολή κάποια δισεκατομμύρια έναντι των ωφελειών που θα είχαμε από την λειτουργία του αγωγού η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια ανακούφιση της χώρας εκείνη την περίοδο. Θα εδίδετο η προκαταβολή, αλλά μεσολάβησε η υπογραφή του μνημονίου, η απομάκρυνση μου από το υπουργείο και η Ελλάδα επανήλθε στη λογική του ευρω- ατλαντικού οικοπέδου. Ο κ. Τσίπρας βεβαίως είχε συμφωνήσει για την προκαταβολή από τη Ρωσία. Ήταν δεδομένα όλα και γνωστά. Λέει ψέματα ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπήρχε συμφωνία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα. Η Ρωσία δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο. Η Ρωσία θα κάνει συμφωνίες στη βάση αμοιβαίου οφέλους".
Ο κ.Λαφαζάνης, ανέφερε εξάλλου, πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε συζητήσει και με τη Βενεζουέλα το ενδεχόμενο να προμήθευε την χώρα μας με πετρέλαιο.
Ο κ. Λαφαζάνης προσθέτει επίσης ότι όταν έφθασε η ώρα υλοποίησης του εναλλακτικού σχεδίου υπήρξε διαφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. «Διαφωνούσαμε σταθερά εγώ και ο Τσίπρας στο θέμα του ευρώ. Εγώ ήμουν σταθερά προσηλωμένος στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να έχει μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία μέσα στην ευρωζώνη. Πολύ περισσότερο όταν μπήκαμε κάτω από τη μπότα των μνημονίων. Εκεί ήταν η διαφωνία μας από την αρχή. Όμως συμφωνούσαμε και οι δυο –υποτίθεται- ότι θα έπρεπε να καταργηθούν σε κάθε περίπτωση τα μνημόνια. Και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα βάλουμε το ευρώ πάνω από τα μνημόνια. Για αυτό και η θέση του κόμματος ήταν όχι πάση θυσία στο ευρώ. Δηλαδή όχι και με μνημόνιο μέσα στο ευρώ. Επομένως θα περίμενε κανείς, και έτσι θα έπρεπε να γίνει με βάση τις προγραμματικές μας δηλώσεις».
Ο κ. Λαφαζάνης είπε επίσης, πως το «εναλλακτικό σχέδιο» που ο ίδιος είχε εκπονήσει και γνώριζε ο πρωθυπουργός, περιελάμβανε εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτύπωση της νέας δραχμής.
Εξήγησε πως στην περίπτωση Grexit η Τράπεζα της Ελλάδος θα εθνικοποιείτο, «θα περνούσε στον έλεγχο των Αθηνών» και θα προχωρούσε στην εκτύπωση της νέας δραχμής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης