Αναλύσεις

Ποσό 47 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ εξασφάλισαν Ελλάδα και Βουλγαρία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού IGB

Ποσό 47 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ εξασφάλισαν Ελλάδα και Βουλγαρία για την έναρξη κατασκευής του αγωγού IGB
Ο αγωγός φυσικού αερίου, καθώς και το project της κατασκευής πλωτού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη θα απασχολήσουν τη τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας στη Θεσσαλονίκη
Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης που θα γίνει σήμερα 13/7 στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται και ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ στις τριμερείς συναντήσεις θα συμμετέχει πλειάδα υπουργών, που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό,  δεδομένου ότι η ατζέντα των συναντήσεων αφορά μία ευρεία γκάμα από την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ως τη συνεργασία στις υποδομές - μεταφορές, τον τουρισμό, την οικονομία - επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και βέβαια την ενέργεια.  
Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά ειδικά την ελληνοβουλγαρική ενεργειακή συνεργασία φαίνεται ότι έχει επέλθει σημαντική πρόοδος σε ότι αφορά τα έργα του αγωγού φυσικού αερίου IGB αλλά και του project της κατασκευής του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ειδικά μετά και την πρόσφατη συνάντηση του κ. Σταθάκη με την ομόλογο του Τεμενούσκα Πέτκοβα.  
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ποσό 47 εκατ. ευρώ από πόρους των ΕΣΠΑ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας έχει εξασφαλιστεί για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού αερίου (IGB), για τον οποίο οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα τέλη του έτους.
Η πρόοδος του έργου αυτού, όπως και του σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης (τα δυο έργα είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους) καθώς και άλλες ενεργειακές υποδομές βαλκανικού ενδιαφέροντος αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ενέργειες για εξασφάλιση χρηματοδότησης

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του IGB η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση κατασκευής του αγωγού, με τη διάθεση 35 εκατ. ευρώ επιπλέον μέσω του βουλγαρικού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας», όπως δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Ενέργειας της χώρας Τεμενούσκα Πέτκοβα.  
Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης φέρεται να έχει δεσμευτεί για τη διάθεση 12 εκατ. ευρώ μέσω των ελληνικών διαρθρωτικών ταμείων.
Το συνολικό κόστος του project εκτιμάται στα 240 εκατ. ευρώ
Το τελικό μάρκετ τεστ για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό θα γίνει το φθινόπωρο, ενώ στόχος είναι ως το τέλος του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του 2018 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής, προκειμένου το έργο να έχει ολοκληρωθεί το 2020, χρονιά που θα λειτουργήσει εμπορικά και  ο αγωγός ΤΑΡ.
Πρόσφατα, η Βουλγαρία έκλεισε συμφωνία με τη Socar για την προμήθεια 1 δις. Κυβικών μέτρων αζέρικου  αερίου/ετησίως.
Το αέριο αυτό θα μεταφέρεται στην Βουλγαρία μέσω του αγωγού IGB, o οποίος θα συνδέεται με τον ΤΑΡ, τον υπό κατασκευή αγωγό που ξεκινά από τα ελληνο-τουρκικά  σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας.
Σε συνάντηση που είχε πρόσφατα στη Σόφια ο υπουργός κ. Σταθάκης με τη ομόλογό του από τη Βουλγαρία Τεμενούσκα Πέτκοβα διαπιστώθηκε ότι η αδειοδότηση του IGB βρίσκεται σε ώριμο στάδιο αλλά εκκρεμούν διάφορες ρυθμιστικές αποφάσεις.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για το πλωτό τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης, έργο που σχεδιάζεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον IGB και να δημιουργήσει μαζί με τον αγωγό τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη  ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού  αερίου στην περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης