Τελευταία Νέα
Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Οι διεθνείς διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ απαραίτητες για την ευστάθεια της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού

Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Οι διεθνείς διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ απαραίτητες για την ευστάθεια της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού
Χρειαζόμαστε περισσότερες διασυνδέσεις μεταξύ Βορρά - Νότου και Ανατολής - Δύσης για να βελτιστοποιήσουμε την χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας, γράφει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ
Σε ένα ενεργειακό τοπίο που μεταβάλλεται ραγδαία και εν μέσω κλιματικής κρίσης η οποία εκθέτει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε έκτακτες αυξήσεις στην ζήτηση, στρατηγική προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ είναι  η επέκταση των διασυνδέσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 6,1 δισ. ευρώ έως το 2031, ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει «παρών» σε μεγάλα έργα διεθνών διασυνδέσεων που κυοφορούνται με τους γείτονές μας στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και με την Κεντρική Ευρώπη.

Διασυνδέσεις που θα επιτρέψουν την μεταφορά «πράσινης» ενέργειας που θα παράγεται στη Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική και θα διοχετεύεται απευθείας στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα.

Οι διασυνδέσεις αυτές είναι απαραίτητες για την ευστάθεια της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς και για την μείωση του κόστους ενέργειας, αφού σε ένα καθεστώς ενωμένων αγορών ηλεκτρισμού, οι κρίσεις τιμών δεν είναι εθνικές αλλά περιφερειακές. Επιπλέον οι διεθνείς διασυνδέσεις δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα και στο πεδίο της γεωπολιτικής και περιφερειακής της ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ (Great Sea Interconnector). Το έργο έχει λάβει «ψήφο εμπιστοσύνης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχει προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές διεθνούς εμβέλειας και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Παράλληλα ωριμάζει ένας νέος ενεργειακός διάδρομος Βορρά – Νότου, η ηλεκτρική διασύνδεση Green Aegean Interconnector, που προβλέπεται να διασυνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα της Ελλάδας και της Γερμανίας. Ο GAI, με δυναμικότητα μεταφοράς 3 GW και προοπτική να φτάσει έως τα 9 GW, θα τροφοδοτεί την κεντρική Ευρώπη και τα εκεί κέντρα κατανάλωσης με «πράσινες» κιλοβατώρες. Η προκαταρκτική μελέτη του έργου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2024.

Κρίσιμη ενεργειακή υποδομή που δρομολογείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY, η οποία θα επιτρέψει την μεταφορά καθαρής ενέργειας (κυρίως από αιολικά) που παράγεται στην Βόρεια Αφρική προς τη Ευρώπη, με πύλη εισόδου την Ελλάδα. Στο έργο αυτό ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει την επενδυτική του συμμετοχή, στη βάση MοU που υπέγραψε το 2023 με την ELICA, τον project promoter του GREGY. Στο project αναμένεται να συμμετέχει μετοχικά και ο Διαχειριστής του αιγυπτιακού συστήματος μεταφοράς (EETC).

Έως το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί και η συμφωνία του ΑΔΜΗΕ με τον όμορο Διαχειριστή της Ιταλίας (TERNA) προκειμένου εντός του 2025 να ξεκινήσουν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν τη  νέα διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας, η οποία θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών από 500 MW σε 1,5 GW.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το σχέδιο διασύνδεσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας με τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού Saudi Greek Interconnection από τον ΑΔΜΗΕ και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Σαουδικής Αραβίας National Grid, ως πρώτο βήμα για την ωρίμανση του project.

Τέλος ο ΑΔΜΗΕ ωριμάζει τη νέα διασύνδεση Ελλάδας – Αλβανίας μαζί με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της γειτονικής χώρας, ενώ σχεδιάζει την κατασκευή νέας διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία θα ενισχύσει τη διασύνδεση του Ευρωπαϊκού με το Τουρκικό Σύστημα Μεταφοράς. Παράλληλα δρομολογεί την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας στη υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία.

Χρειαζόμαστε περισσότερες διασυνδέσεις μεταξύ Βορρά - Νότου και Ανατολής - Δύσης για να βελτιστοποιήσουμε την χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στον τομέα αυτό και ο ΑΔΜΗΕ θα εκπληρώσει τον ρόλο που του αναλογεί ως «εκτελεστικός βραχίονας» της χώρας σε ό,τι αφορά την εθνική ενεργειακή στρατηγική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης