Επικαιρότητα

Στουρνάρας: Στο 25% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα

Στουρνάρας: Στο 25% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε ο Γιάννης Στουρνάρας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ
Εννέα χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2015 που έγινε σαν σήμερα 5 Ιουλίου, ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μίλησε στον Χρήστο Μιχαηλίδη και στην εκπομπή «Καθρέφτης», του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8, για την περίοδο της κρίσης, το δημοψήφισμα αλλά και για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας και τις μελλοντικές εκτιμήσεις του.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυο μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιθανότατα μετά το καλοκαίρι, χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο αν θα είναι και οι επόμενες της τάξης του 0,25%.

Σχετικά με την ακρίβεια, είπε ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μείωση του ΦΠΑ, αλλά η αύξηση του ανταγωνισμού.

Σε σχέση με την παραοικονομία, δήλωσε πως στη χώρα μας όπως και στην Ιταλία βρίσκεται στο 25% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Εάν παταχθεί ένα κομμάτι από τη φοροδιαφυγή θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους για να ασκήσει πιο εύκολα κοινωνική πολιτική χωρίς να δημιουργήσει νέα ελλείμματα.

Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στον ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι από τους πιο δίκαιους φόρους και ότι αρκετές φορές το μαύρο χρήμα κατευθύνεται προς την αγορά ακινήτων.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις τράπεζες, έτσι ώστε να κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων.

Υπενθυμίζεται ο μιλώντας τις προηγούμενες μέρες στο Bloomberg, ο Γιάννης Στουρνάρας διατύπωσε την εκτίμηση ότι πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική επέκταση ενισχύουν τα επιχειρήματα για πρόσθετες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας ότι δύο ακόμα μειώσεις εντός του έτους φαίνονται «σωστές».

«Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν λίγο την υπόθεση για περαιτέρω περικοπές», αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Προς το παρόν, δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις μας. Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικά εδάφη και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμη και αν έχουμε άλλες δύο περικοπές φέτος».

Αναφορικά με τις τράπεζες, δήλωσε τα εξής: «Οι τράπεζες είναι υγιείς. Μέρος των δανείων που έλαβε η Ελλάδα με πολύ ευνοϊκούς όρους διοχετεύτηκε σε αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών τότε, οι οποίες είχαν θιγεί από το PSI, από τα κόκκινα δάνεια που δημιούργησε η κρίση.

Άρα, σήμερα είμαστε σε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο όχι απλώς στέκεται στα πόδια του, αλλά έχει και πολύ μεγάλες αποδόσεις. Θέλουμε όμως να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Θέλουμε όμως να προσέχει περισσότερο και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία για παράδειγμα. Γι’ αυτό και δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο να αναπτύξουμε τις μικρότερες τράπεζες και δη και τις συνεταιριστικές τράπεζες της επαρχίας. Υπάρχουν σήμερα διαμάντια στην επαρχία, συνεταιριστικές τράπεζες πάρα πολύ καλές. Αυτές πρέπει να τις ενισχύσουμε για να μπορέσουν να παίξουν το ρόλο τους» ανέφερε ακόμα.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην πολιτική σταθερότητα της χώρας ως αδήριτη συνθήκη για την ύπαρξη σταθερής οικονομίας.

«Πρέπει να υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες να στηρίζονται σε κοινοβούλια που μπορούν να ψηφίζουν νόμους, διότι χρειαζόμαστε προσαρμογές. Η κλιματική αλλαγή είναι μια προσαρμογή. Άρα λοιπόν, η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την οικονομική σταθερότητα. Δεν μπορείτε να δείτε χώρες με οικονομική σταθερότητα χωρίς πολιτική σταθερότητα» τόνισε καταλήγοντας ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης