Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Η διεύρυνση απέφερε κέρδη στη ΝΔ - Tι ανέφερε για τα ενεργειακά

Μητσοτάκης: Η διεύρυνση απέφερε κέρδη στη ΝΔ - Tι ανέφερε για τα ενεργειακά
Τι είπε ο Πρωθυπουργός στο στο συνέδριο του Economist

Απάντηση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δεξιές «κορώνες» Σαμαρά σε σχέση με την ανάγκη δεξιάς στροφής της Νέας Δημοκρατίας.

Σηματοδότησε τη στρατηγική της διεύρυνσης και τη διατήρηση του κεντρώου χώρου.

Όπως ανέφερε χθες στο συνέδριο του Economist ο κ. Μητσοτάκης, «η ΝΔ παρέμεινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, είχαμε θέσει έναν στόχο, το οποίο δεν κατακτήσαμε, αλλά υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό τους οποίους λαμβάνω πολύ σοβαρά υπ’ όψιν».

Για τον ίδιο ήταν ένα «μήνυμα ανησυχίας» των πολιτών που δεν έχει να κάνει με την ιδεολογική καθαρότητα της ΝΔ, όπως την έθεσαν στις παρεμβάσεις τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Δίνοντας μία έμμεση απάντηση, τόνισε ότι «το 2023 πήραμε 41%, αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους». Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός σήκωσε το γάντι στην κριτική των πρώην, που ζητούν επιστροφή στις δεξιές ρίζες της παράταξης, υπερασπιζόμενος εκ νέου τη στρατηγική της διεύρυνσης της ΝΔ προς το Κέντρο.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να μπει σε αντιπαράθεση ούτε με τον κ. Καραμανλή ούτε κυρίως με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος ήταν αυτός που άσκησε την πιο δριμεία κριτική παρουσιάζοντας συγκεκριμένη ατζέντα. «Ήρθαν στη ΝΔ άνθρωποι οι οποίοι μας στήριξαν και πίστεψαν στο πρόγραμμα και τις θέσεις που παρουσιάσαμε. Είναι μεγάλο στοίχημα να τους κρατήσουμε κοντά μας και να συνεχίσουμε μαζί τους για το καλό της πατρίδας», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, επιμένοντας στην τακτική της διεύρυνσης.

Οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού για τα ενεργειακά

Συζητώντας με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Enrico Letta, στο πλαίσιο του φόρουμ, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων; Έχουμε πραγματικά κάνει τις σωστές επιλογές για την πράσινη μετάβαση, τουλάχιστον προσδιορίζοντας τρεις ή τέσσερις κρίσιμες βιομηχανίες;»

Επενδύουμε στις διασυνδέσεις μας στον βαθμό που θα έπρεπε; Όταν φυσάει στη Βόρεια Θάλασσα, μπορεί να έχει ήλιο στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αν δεν έχεις ένα πολύ εξελιγμένο δίκτυο διασυνδέσεων. Πιστεύω ότι πρέπει τουλάχιστον να θέσουμε σωστά τις προτεραιότητές μας και να προσπαθήσουμε να γίνουμε πραγματικοί πρωταθλητές όπου μπορούμε»

«Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, ειδικά όταν πρόκειται, για παράδειγμα, για την πράσινη μετάβαση. Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι έχουμε θέσει τους πιο φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά όταν βλέπεις την τεχνολογία πίσω από την επίτευξη αυτών των στόχων, δεν μου φαίνεται να είναι ευρωπαϊκή τεχνολογία.

Και έχουμε πράγματι χάσει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ακόμη και τα αυτοκίνητα. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη αγωνίζεται σήμερα να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα»


Διαδοχικές επισκέψεις Μητσοτάκη σε υπουργεία

Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στις 10 και το υπουργείο Υγείας, όπου μπορεί να μην άλλαξε η ηγεσία του, όμως είναι ένας από τους τομείς τους οποίους έχει θέσει ως προτεραιότητα για τη δεύτερη τετραετία. Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, η αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι ένα προσωπικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη και έχει τονίσει ότι θα επιβλέπει προσωπικά την επίτευξή του. Αύριο θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας, όπου θα έχει συνάντηση με τη νέα υπουργό Νίκη Κεραμέως.

Πρόκειται για μια στοχευμένη τακτική προκειμένου να αναδείξει τη βελτίωση της καθημερινότητας ως νούμερο ένα στόχο της κυβέρνησης, δείχνοντας ότι λαμβάνει και το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης