Ενέργεια

Η Γερμανία δεν υπαναχωρεί από τις αποφάσεις της για την πυρηνική ενέργεια- Ανάλυση (Montel)

Η Γερμανία δεν υπαναχωρεί από τις αποφάσεις της για την πυρηνική ενέργεια- Ανάλυση (Montel)
Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα τέταρτο του γερμανικού μίγματος ενέργειας το 2010, αλλά η χώρα έκλεισε τους τελευταίους αντιδραστήρες της τον Απρίλιο του 2023 ως μέρος του σχεδίου εξόδου από την ατομική ενέργεια

Μια επανεκκίνηση των αντιδραστήρων της Γερμανίας μετά την έξοδο από την πυρηνική ενέργεια της χώρας το 2022 «δεν επρόκειτο να συμβεί» παρά από τις αντίθετες απόψεις που έρχονται από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το κοινό, σύμφωνα με όσα δήλωσε αργά τη Δευτέρα στέλεχος από το πυρηνικό λόμπι της Ελβετίας.

"Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν κουραστεί από τις τόσες αλλαγές της αγοράς. Στο τέλος κατάφεραν να κλείσουν μια συμφωνία με την κυβέρνηση ότι θα κλείσουν και απλώς το έκαναν με τα πυρηνικά", δήλωσε ο Wolfgang Denk, ανεξάρτητος σύμβουλος και επικεφαλής στρατηγικών έργων στη Swissnuclear, στο Global Commodities Summit των Financial Times στη Λωζάνη, Sw.

Η πυρηνική πολιτική της Γερμανίας

Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα τέταρτο του γερμανικού μίγματος ενέργειας το 2010, αλλά η χώρα έκλεισε τους τελευταίους αντιδραστήρες της τον Απρίλιο του 2023 ως μέρος του σχεδίου εξόδου από την ατομική ενέργεια. Ωστόσο, οι επικριτές είχαν προειδοποιήσει για την αύξηση της παραγωγής με καύση άνθρακα ως αποτέλεσμα αυτής τους της απόφασης.

«Η πυρηνική ενέργεια είχε απλώς μικρότερο μερίδιο στο γερμανικό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, επομένως θεωρητικά πιστεύω ότι είναι πολύ πιο πιθανό να αναβάλουν το κλείσιμο του άνθρακα παρά να ξαναρχίσουν τα πυρηνικά», πρόσθεσε ο Ντενκ.

Ο πρώην καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε πιέσει να τερματιστεί η χρήση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας έως το 2030, οκτώ χρόνια νωρίτερα απ’ ότι αρχικά υπολογίζονταν σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, αλλά η νίκη των συντηρητικών του CDU υπό τον Φρίντριχ Μερτς στις γενικές εκλογές του περασμένου μήνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αλλαγές στην πολιτική εξόδου από τον άνθρακα, είπαν αναλυτές.

Η πυρηνική ενέργεια ως μέρος του μείγματος ενέργειας των χωρών

Ωστόσο, η πυρηνική ενέργεια συνεχίζει να βλέπει «πολύ θετική ώθηση» αλλού στην Ευρώπη, είπε ο Ντενκ.

«Υπάρχει μια σχετική συναίνεση στο ότι η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να είναι μέρος του μείγματος… Πολλές χώρες σχεδιάζουν νέους πυρηνικούς σταθμούς, και ετοιμάζουν μακροπρόθεσμα έργα λειτουργίας», πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, η Ιταλία σχεδιάζει να αναβιώσει την πυρηνική της παραγωγή προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές και να σταθεροποιήσει τις τιμές. Στοχεύει η πυρηνική ενέργεια να τροφοδοτεί το 11-22% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας με δυναμικότητα 8-16 GW έως το 2050.

Οι πυρηνικές τεχνολογίες θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο στο μέλλον εν μέσω της αυξημένης ζήτησης για την τροφοδοσία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (AI), αλλά και λόγω της διακοπής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε στο ίδιο συνέδριο ο Per Jander, διευθυντής πυρηνικών καυσίμων στην ενεργειακή εταιρεία WMC Group.

«Πρέπει να έχετε κάποιο είδος βασικού φορτίου για να σταθεροποιήσετε το πλέγμα σας», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης