Ενέργεια

«Ευλογία» για την Ευρώπη οι μειωμένες εισαγωγές LNG της Κίνας

«Ευλογία» για την Ευρώπη οι μειωμένες εισαγωγές LNG της Κίνας
Ίσως ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να παραδεχτεί ότι δεν διαθέτει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις έναντι του φυσικού αερίου, όταν πρόκειται για αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας 
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν αυτή την εβδομάδα σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, περίπου στο 34% της χωρητικότητας. Μόνο στη Γερμανία το ποσοστό αυτό έπεσε στο 29%.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Oil Price, οι εισαγωγές LNG πρόκειται να αυξηθούν χωρίς όμως οι τιμές να εκτοξευθούν απαραίτητα, κι αυτό χάρη στην Κίνα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα στοιχεία της Kpler έδειξαν ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας είχαν κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Με 4,5 εκατομμύρια τόνους συνολικά, οι εισαγωγές αυτές αντανακλούσαν έναν πιο ήπιο Φεβρουάριο, τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου που η Κίνα δημιουργεί ευσυνείδητα από την κρίση φυσικού αερίου του 2017 και την επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Επίσης, αντανακλούσαν την κινεζική απάντηση στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πήρε τη μορφή ανταποδοτικών δασμών που στόχευαν ειδικά τις εισαγωγές ενέργειας των ΗΠΑ, με το LNG να υπόκειται σε εισαγωγικό δασμό 15%.

Τα νέα στοιχεία της Kpler, τα οποία επικαλείται ο Ron Bousso του Reuters, δείχνουν ότι οι τριμηνιαίες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα θα είναι κατά 22% χαμηλότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, γεγονός που θα αποτελέσει πραγματική «ευλογία» για την Ευρώπη, ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα του LNG για την ήπειρο που συνεχίζει να αγωνίζεται με την ενεργειακή της ασφάλεια, παρά τα τολμηρά σχέδια για τη μείωση της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες και την αύξηση της εξάρτησης από την εγχώρια αιολική και ηλιακή παραγωγή.

Ενώ η Ευρώπη περιμένει να συμβεί αυτό, αναζητά τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της με υγροποιημένο φυσικό αέριο λόγω των νέων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών.

Αφρική και Κατάρ οι νέοι προμηθευτές LNG

Η Drewry Research ανέφερε πρόσφατα ότι αναμένει η Ευρώπη να ενισχύσει τις σχέσεις της με άλλους προμηθευτές, κυρίως από την Αφρική και το Κατάρ.

Πράγματι, η εταιρεία δήλωσε ότι η Ευρώπη θα εξαρτηθεί περισσότερο από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια -και οι παραγωγοί LNG των ΗΠΑ θα παραμείνουν η κύρια πηγή του καυσίμου για τους Ευρωπαίους αγοραστές.

Ένας προφανής λόγος είναι η σχετική εγγύτητα των εγκαταστάσεων LNG στην ακτή του Κόλπου και των ευρωπαϊκών τερματικών σταθμών εισαγωγής.

Στη συνέχεια, υπάρχει η ευκολία της spot αγοράς, όπου οι πωλητές των ΗΠΑ συχνά προσφέρουν την παραγωγή τους και οι Ευρωπαίοι αγοραστές είναι πρόθυμοι να αρπάξουν κάθε διαθέσιμο φορτίο όταν η ζήτηση αυξάνεται.

Η ΕΕ έχει υιοθετήσει τη λογική της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου μετά τη μεγάλη κρίση φυσικού αερίου του 2022, αλλά φαίνεται ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν μόνο μερική επιτυχία του σχεδίου, και μερική εδώ σημαίνει μικροσκοπική.

Οι FT ανέφεραν τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι, τελικά, το σύστημα κοινής αγοράς κάλυψε μόνο ένα πολύ μέτριο 2% της συνολικής ζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικό αέριο.

Ακόμα κι έτσι, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε το σύστημα «εξαιρετικά επιτυχημένο» και ολοκλήρωσε μάλιστα έναν νέο γύρο κοινών προσφορών φυσικού αερίου για φέτος.

Η περίοδος των προσφορών καλύπτει τα επόμενα πέντε χρόνια, αναγνωρίζοντας ότι η αγορά spot μπορεί να είναι ένα ωραίο μέρος για να βρίσκεστε όταν έχετε επείγουσα ανάγκη από φυσικό αέριο, αλλά αξίζει να προγραμματίσετε και τη μακροπρόθεσμη κατανάλωσή σας.

Είναι αδύνατο να πούμε για πόσο καιρό οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας θα παραμείνουν υποτονικές, οπότε αυτή είναι πραγματικά η κατάλληλη στιγμή για τους Ευρωπαίους αγοραστές να συνάψουν πολυετείς συμφωνίες για υγροποιημένο αέριο.

Βραχυπρόθεσμα, η Ευρώπη πιθανότατα θα αποφύγει τις στρατοσφαιρικές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θα αρχίσει να αναπληρώνει τα αποθέματά της -αυτά είναι σήμερα τόσο χαμηλά που η ήπειρος θα χρειαστεί να αγοράσει επιπλέον 20 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters που επικαλείται ο Bousso στη στήλη του.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 250 φορτία, τα οποία, χάρη στην ασθενέστερη ζήτηση της Κίνας, θα είναι πιο εύκολα διαθέσιμα για τους Ευρωπαίους αγοραστές.

Ακόμα κι έτσι, η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει την πολυτέλεια να αισθάνεται ψευδή ασφάλεια μόνο και μόνο επειδή οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Κίνα είναι χαμηλότερες.

Πρώτα απ' όλα, αυτό μπορεί να είναι προσωρινό. Δεύτερον, η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου, με βάση τα ιστορικά στοιχεία, συχνά διακόπτεται από διάφορα τεχνικά προβλήματα και διακοπές, περιορίζοντας την προσφορά. Τρίτον, υπάρχουν και άλλες χώρες με υγιή ζήτηση για LNG που περιμένουν απλώς τη σωστή στροφή της τιμής - πράγμα που σημαίνει ότι κάποια στιγμή η Ευρώπη μπορεί να γίνει και πάλι ο κορυφαίος πλειοδότης για φορτία LNG, ώστε να τιμολογήσει τον ανταγωνισμό.

Και αυτό σημαίνει ότι το κόστος της ενέργειάς της θα παραμείνει προκλητικό, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τη μείωση του κόστους αυτού.

Το «ιαπωνικό μοντέλο»

Ένας τρόπος για να μειώσει την ευπάθειά της στις κινεζικές εισαγωγές LNG είναι το λεγόμενο «ιαπωνικό μοντέλο», το οποίο περιλαμβάνει άμεσες επενδύσεις σε υπερπόντια έργα και μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας.

Η δεξαμενή σκέψης για το κλίμα, το Institute for Energy Economics and Finance, έσπευσε να κατακεραυνώσει την ιδέα ως ακατάλληλη για την Ευρώπη στο πλαίσιο των μεταβατικών σχεδίων της για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η πτώση των αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Κίνα ερμηνεύεται ως θεόσταλτο δώρο για την Ευρώπη, θα πρέπει να οδηγήσει σε μια παύση στους επικριτές του LNG.

Ίσως ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να παραδεχτεί ότι δεν διαθέτει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις έναντι του φυσικού αερίου, όταν πρόκειται για αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας - εκτός αν υπολογίζει τον τοπικό άνθρακα, στον οποίο στηρίχθηκε η Γερμανία μετά το κλείσιμο των τελευταίων εναπομεινάντων πυρηνικών εργοστασίων της.

Αλλά αυτό φαίνεται ακόμη πιο αμήχανο στο πλαίσιο της ώθησης της μετάβασης. Το ιαπωνικό μοντέλο μπορεί να αποδειχθεί μια καλή ιδέα για να μην χρειάζεται να κρατάμε τα δάχτυλα σταυρωμένα ότι η Κίνα θα αρχίσει να εισάγει λιγότερο καύσιμο τον επόμενο χειμώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης