
Η στήριξη στην πυρηνική ενέργεια για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας θα ήταν λάθος για την ιταλική βιομηχανία, καθώς οι εμπειρίες από γειτονικές χώρες υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της τεχνολογίας και της βιομηχανικής απόδοσης, είπαν αναλυτές και περιβαλλοντολόγοι στη Montel αργά την Πέμπτη.
Η λύση της πυρηνικής ενέργειας
«Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση για χαμηλότερες τιμές και για να βοηθήσει τις βιομηχανίες να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους», δήλωσε ο Matteo Villa, ανώτερος ερευνητής και διευθυντής του εργαστηρίου δεδομένων στην ιταλική δεξαμενή σκέψης ISPI.
Επισήμανε μια μελέτη που κυκλοφόρησε από την ISPI νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η οποία δείχνει ότι μεταξύ 2018-2019, η Γερμανία μείωσε την πυρηνική παραγωγή της κατά σχεδόν 70% από το 2000, ωστόσο η βιομηχανική της παραγωγή εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 20-30%.
Σημείωσε ότι ακόμη και το 2024, ένα χρόνο αφότου η Γερμανία έκλεισε τους τελευταίους αντιδραστήρες της, η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε 15% υψηλότερη από τα ιστορικά επίπεδα αναφοράς της.
Στη Γαλλία, όταν η πυρηνική παραγωγή έφτασε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το 2022, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε μόνο κατά 10-15%, πρόσθεσε.
Οι «λάθος» πολιτικές
Ο ερευνητής Luigi Moccia, συν-συγγραφέας των εκθέσεων για την πυρηνική ενέργεια για τις 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ένα οικολογικό δίκτυο, συμφώνησε. «Τα δεδομένα [ISPI] καταρρίπτουν τον μύθο ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη για έναν ισχυρό μεταποιητικό τομέα», είπε.
«Δεν είναι σαφές πώς η ιταλική βιομηχανία αναμένει μια τέτοια επιλογή έντασης πόρων για τα δημόσια οικονομικά να μεταφραστεί αυτόματα σε όφελος για τις δραστηριότητές τους».
Η ιταλική κυβέρνηση και οι βιομηχανικές ενώσεις υποστήριξαν την πυρηνική ενέργεια με στόχο τη μείωση των τιμών της ενέργειας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Ωστόσο, ο Βίλα σημείωσε ότι παρόλο που η πυρηνική τεχνολογία συζητήθηκε συχνά στην Ιταλία, καμία εταιρεία δεν είχε ανακοινώσει έργα και καμία τράπεζα δεν είχε παράσχει οικονομική υποστήριξη. Επεσήμανε επίσης την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι νέες πυρηνικές τεχνολογίες θα ενσωματωθούν στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
"Εάν το πυρηνικό κόστος καλύπτεται μέσω ενεργειακών λογαριασμών ή φόρων, παραμένει επιδότηση. Η Ιταλία είναι πολύ χρεωμένη για να το αντέξει", είπε η Βίλα, αναφερόμενη στο υψηλό δημόσιο χρέος.
Υψηλότερο κόστος ενέργειας
Οι υψηλές τιμές ενέργειας αποτελούσαν επείγουσα ανησυχία για την ιταλική βιομηχανία, δήλωσε η Katiuscia Eroe, επικεφαλής ενέργειας στη Legambiente, τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ένωση της Ιταλίας.
Είπε ότι οι εταιρείες δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν μέχρι το 2035 – την πιο πρώιμη πιθανή ημερομηνία για οποιαδήποτε πυρηνικά έργα να είναι διαδικτυακά – για ανακούφιση από τις αυξημένες τιμές.
Επισήμανε μια έκθεση του 2024 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που προβλέπει ότι το ισοπεδωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) – το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για να καταστούν κερδοφόροι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής – για την πυρηνική ενέργεια θα ήταν 100 USD/MWh περισσότερο από την ηλιακή στην Ευρώπη το 2030 και το 2050.
«Τι είδους εταιρεία θα περίμενε 10-15 χρόνια για να πληρώσει 100 USD/MWh παραπάνω για ηλεκτρική ενέργεια;» Ο Eroe είπε, προσθέτοντας ότι οι ιταλικές επιχειρήσεις στρέφονται σε συμφωνίες αγοράς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (PPAs) για χαμηλότερο κόστος και σταθερότητα τιμών.
www.worldenergynews.gr