Ενέργεια

ACER: Τι έλαβε και τι πλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ το 2023 στο ITC

ACER: Τι έλαβε και τι πλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ το 2023 στο ITC
Ο ITC (Inter-Transmission System Operator Compensation ) είναι μηχανισμός που συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) και αποζημιώνει τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς για το κόστος φιλοξενίας διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας
Μεγαλύτερο είναι το ποσό που πλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ το 2023 στον Μηχανισμό Αποζημίωσης των Διαχειριστών για τη Διασυνοριακή Μεταφορά Ηλεκτρισμού από αυτό που έλαβε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαίου Ρυθμιστή ACER, ο ΑΔΜΗΕ έλαβε αποζημιώσεις ύψους 12,918 εκατ. ευρώ στον ITC, ενώ οι συνεισφορές του στον Μηχανισμό ανήλθαν σε 17,984 εκατ. ευρώ.

Ο ITC (Inter-Transmission System Operator Compensation ) είναι μηχανισμός που συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) και αποζημιώνει τους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς για το κόστος φιλοξενίας διασυνοριακών ροών ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών ισχύος και των επενδύσεων σε υποδομή.

Η αποζημίωση χρηματοδοτείται από το Ταμείο ITC, το οποίο διαχειρίζεται ο ENTSO-E. Οι ευρωπαϊκοί Διαχειριστές συνεισφέρουν και λαμβάνουν χρήματα από το Ταμείο ITC ανάλογα με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που εισάγουν και εξάγουν, καθώς και τον όγκο των διελεύσεων που μεταφέρουν μέσω των δικτύων τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαλείο, που εντάσσεται στο πλαίσιο επιμερισμού του κόστους των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τη διασυνοριακή κατανομή κόστους και τη διανομή εισοδήματος συμφόρησης.

Ο ACER στην έκθεση του για το 2023 αναφέρει ότι ο εν λόγω Μηχανισμός δεν κατανέμει δίκαια το κόστος και τα οφέλη του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και έχει ήδη ζητήσει την αναθεώρησή του. Το 2023 στον Μηχανισμό συμμετείχαν 35 Διαχειριστές, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Από το σύνολο των αποζημιώσεων που έλαβε ο Έλληνας Διαχειριστής, τα 12,345 εκατ. ευρώ αφορούν σε αποζημιώσεις λόγω απωλειών και τα υπόλοιπα 573 εκατ. ευρώ αφορούν στις υποδομές. Αντίστοιχα, από το σύνολο των συνεισφορών, τα 16,637 εκατ. ευρώ αφορούν σε απώλειες ισχύος και τα 1,347 εκατ. ευρώ σε υποδομές.

Σύμφωνα με την έκθεση του ACER, το 2023, ήταν μία χρονιά- ρεκόρ για το Ταμείο ITC, που έφθασε στα 1,24 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας για πέμπτη συνεχή χρονιά ρεκόρ ανόδου, με αύξηση 105% σε σύγκριση με το 2022.

Στην έκθεσή του, ο ACER αναγνωρίζει ότι ο υφιστάμενος μηχανισμός ITC, ιδιαίτερα το Ταμείο, με τη διασυνοριακή κατανομή κόστους και τη διανομή εισοδήματος συμφόρησης δεν κατανέμει δίκαια το κόστος και τα οφέλη του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής υπογραμμίζει την ανάγκη αναθεώρησης των υφιστάμενων μηχανισμών για την κατανομή του κόστους και του οφέλους των υποδομών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας όσον αφορά στο διασυνοριακό εμπόριο.

Παρότι ο ENTSO-E έχει κάνει ορισμένες βελτιώσεις, στον έλεγχο των στοιχείων, ενσωματώνοντας περισσότερα δεδομένα, ενισχύοντας τη διαφάνεια και αυξάνοντας τα πρότυπα ποιότητας δεδομένων τόσο για τους Διαχειριστές εντός ΕΕ όσο και τρίτων χωρών, ο ACER έχει ζητήσει περαιτέρω βελτιώσεις, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην αναλυτικότερη πληροφόρηση σχετικά με τον μετρούμενο όγκο των απωλειών·, στη χρήση των προθεσμιακών αγορών για τον προσδιορισμό της αξίας των απωλειών όταν η αποτίμηση και η κάλυψή τους βασίζονται στην αγορά κλπ.

Ας σημειωθεί τέλος, ότι η Ελλάδα από το 2021 άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού της αξίας των απωλειών για τους σκοπούς του μηχανισμού ITC, οι οποίες πλέον υπολογίζονται με βάση την ετήσια προθεσμιακή τιμή του προϊόντος βασικού φορτίου.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης