Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ:  Στο 11,2% έφθασαν οι απώλειες του 2022 - Τι απαντά στον ΕΣΠΕΝ για την συμμετοχή στο κόστος   

ΔΕΔΔΗΕ:  Στο 11,2% έφθασαν οι απώλειες του 2022 - Τι απαντά στον ΕΣΠΕΝ για την συμμετοχή στο κόστος    

Τι πρότειναν οι προμηθευτές στη ΡΑΕΕΥ

 

 

Το ποσοστό απωλειών του έτους 2022 είναι της τάξης του 11,2% και όχι στο 18% όπως αναφέρουν οι προμηθευτές, τονίζουν πηγές του ΔΕΔΔΗΕ, σημειώνοντας ότι έχει  αυξηθεί μόνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το παρελθόν .

 Οι απώλειες δικτύου είναι το ηλεκτρικό ρεύμα που ενώ καταναλώνεται δεν τιμολογείται καθώς είτε χάνεται για τεχνικούς λόγους από τα δίκτυα, είτε καταναλώνεται χωρίς να πληρώνεται λόγω των ρευματοκλοπών. 

Οι προμηθευτές σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη ΡΑΕΕΥ το προηγούμενο διάστημα  πρότειναν να υπάρχει ένα όριο μέχρι το οποίο οι απώλειες να είναι αποδεκτές, αλλά αν το υπερβαίνουν να μοιράζεται το κόστος και ο ΔΕΔΔΗΕ. Και υπολογίζουν τις απώλειες δικτύου στο 18% για το 2022 τονίζοντας ότι «αυτό το νούμερο δεν είναι αποδεκτό.» 

 Σχετικά με την πρόταση του ΕΣΠΕΝ, ο ΔΕΔΔΗΕ να συμμετέχει στις απώλειες, ο Διαχειριστής τονίζει ότι ρόλος τους είναι να δίδει σήματα στην αγορά και  δεν είναι παίκτης της αγοράς για να αναλαμβάνει μέρος του ρίσκου αυτής.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει επίσης, ότι ο Συντελεστής Κανονικοποίησης διαχρονικά εμφανίζει σημαντική διακύμανση τόσο εντός του 24ώρου όσο και μεταξύ μηνών του έτους. Συνεπώς δεν δικαιολογείται η στάση των προμηθευτών να «δουλεύουν» με μια σταθερή τιμή προσαύξησης για όλα τα 15λεπτα του έτους.

Διαχρονικά από τα αποτελέσματα των περιοδικών εκκαθαρίσεων προκύπτει ότι οι απώλειες των πρώτων εξαμήνων είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές των δεύτερων, αναφέρουν πηγές του Διαχειριστή, εξηγώντας ότι αναμένεται μείωση του συντελεστή κανονικοποίησης κατά το Β’ εξάμηνο 2022.

 Επίσης, ότι η  αγορά προμήθειας γνώριζε την ύπαρξη της ενέργειας κανονικοποίησης και είχε διαθέσιμα δεδομένα προκειμένου να συνυπολογίσει το ρίσκο/ επισφάλειες στην εμπορική της πολιτική. Και όπως εξηγεί, οι ενέργειες του Διαχειριστή δύναται να επηρεάζουν το ύψος της ενέργειας κανονικοποίησης όχι όμως την τιμή στην οποία η ενέργεια αυτή εκκαθαρίζεται και συνεπώς ο Διαχειριστής δεν δύναται να αναλάβει το ρίσκο της τιμής.

 

Παράμετροι που επηρεάζουν το συνολικό ισοζύγιο εισροών – εκροών της αγοράς

Στη βάση της έννοιας «ενέργεια κανονικοποίησης» θα πρέπει να προσδιοριστούν και ποσοτικοποιηθούν οι επιμέρους παράμετροι που επηρεάζουν το συνολικό ισοζύγιο εισροών – εκροών της αγοράς και πηγές του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν:

Ένα τμήμα της Ενέργειας Κανονικοποίησης «αντιλογίζεται» στον ΑΔΜΗΕ (λογαριασμός προσαυξήσεων ΛΠ-1) και ένα άλλο τμήμα έχει τιμολογηθεί από τους προμηθευτές σε έναντι λογαριασμούς. Επίσης η ενέργεια κανονικοποίησης για το 2022Β και το 2023 έχει συμπεριληφθεί ως «ζημία» των προμηθευτών στη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των «υπερεσόδων» και άρα το κόστος της έχει μειώσει το «φόρο» που καταλογίστηκε στους προμηθευτές. Συνεπώς το αίτημα του ΕΣΠΕΝ να καλυφθεί μέσω ρυθμιζόμενου εσόδου το σύνολο της ενέργειας κανονικοποίησης, για την περίοδο εφαρμογής του target model, δείχνει τουλάχιστον προχειρότητα στην προσέγγιση του θέματος.

Επιπλέον, η ενέργεια κανονικοποίησης είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του παζλ της Αγοράς Ενέργειας και οι προμηθευτές ούτε στο ελάχιστο δεν τεκμηριώνουν τη ζημία τους σε επίπεδο συνολικών εισροών - εκροών.

 Προμηθευτής έχει προσφύγει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο ζητώντας να αποζημιωθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ για το κόστος της ενέργειας κανονικοποίησης. Η προσφυγή έχει απορριφθεί, ως νόμω αβάσιμη, στη βάση της μη στοιχειοθέτησης αιτιώδους συνάφειας μεταξύ της φερόμενης αδικοπρακτικής συμπεριφοράς ΔΕΔΔΗΕ και της φερόμενης ζημίας που επικαλείται η ενάγουσα εταιρεία.

Οι χρεοπιστώσεις μεταξύ Διορθωτικής και Οριστικής Εκκαθάρισης είναι αναπόφευκτες και θα προέκυπταν ακόμη και αν δεν υπήρχε απόκλιση μεταξύ εγκεκριμένων και απολογιστικών συντελεστών. Η ποσότητα ενέργειας που ανακατανέμεται οφείλεται στην αλλαγή του μεριδίου ενέργειας και δεν σχετίζεται ουσιαστικά με τις απώλειες (μια πολύ μικρή συμβολή έχει μόνο ο συντελεστής της Μέσης Τάσης).

 Οι χρεοπιστώσεις επηρεάζουν τις ταμειακές ροές κι όχι το συνολικό κόστος για την αγορά προμήθειας καθώς η ενέργεια έχει πληρωθεί στην αγορά ήδη κατά τη διορθωτική εκκαθάριση (W6).

Τα ανωτέρω έγιναν τελικά αποδεκτά από τα μέλη του ΕΣΠΕΝ και πλέον το κύριο επιχείρημά τους είναι ότι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Συντελεστή Κανονικοποίησης (Ενέργεια Κανονικοποίησης) δεν τους ήταν γνωστά ή είναι δυσανάλογα υψηλά και δεν τα έλαβαν υπόψη τους στην εμπορική πολιτική.

Η έννοια και τα αποτελέσματα εφαρμογής του Συντελεστή Κανονικοποίησης (ΣΚ) ήταν γνωστά στην Αγορά από 22.06.2018, και η τιμή του ΣΚ για το 2022Α (1,033) είναι στο επίπεδο του μέσου ΣΚ των γνωστών στους προμηθευτές εκκαθαρίσεων πριν το 2022Α, συνεπώς τα στοιχεία αυτά θα έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη στην διαχείριση ρίσκου των προμηθευτών. Σημειώνεται ότι στην επιστολή του ΕΣΠΕΝ γίνεται αναφορά σε «χρόνια διατήρηση μιας ιδιαίτερα υψηλής τιμής του ΣΚ», ενώ στις συζητήσεις βασικό επιχείρημα των μελών του είναι το ανωτέρω, δηλαδή ότι δεν γνώριζαν την ύπαρξή του ΣΚ ή τα σημαντικά αποτελέσματα αυτού.

 

Τι πρέπει να αλλάξει

 Πηγές του ΔΕΔΔΗΕ, τονίζουν, όπως έχει ειπωθεί επισήμως και στη ΡΑΑΕΥ,  ότι για τη μείωση των διαφορών μεταξύ διορθωτικής και οριστικής εκκαθάρισης (και άρα βελτίωση στο θέμα των ταμειακών ροών) χρειάζονται αλλαγές στη μεθοδολογία εκκαθάρισης (τόσο στο σκέλος της διορθωτικής όσο και στο σκέλος της οριστικής). Όσον αφορά στην ενέργεια κανονικοποίησης, όμως, αυτή είναι αναπόφευκτη, για το διάστημα έως την πλήρη ανάπτυξη της τηλεμέτρησης. 

Όπως εξηγούν πηγές του ΔΕΔΔΗΕ από το 2ο τρίμηνο του 2025 θα αρχίσει να υπολογίζει τις απώλειες σε επίπεδο κυλιόμενου 12μήνου προκειμένου να δίνεται στην αγορά η τάση των απωλειών, στοιχείο που αναμένεται να είναι χρήσιμο στους προμηθευτές για την εμπορική τους πολιτική.

www.worldenergynews.gr

 

 




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης