![Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για το ενεργειακό τουρισμό - Τι θα προβλέπει το άρθρο 42](/media/k2/items/cache/fc729e9653dfcd28f6a059d8fff5827d_XL.jpg)
Πάνω από 2,44 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Εντός των επόμενων ημερών θα πάρει το «πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ η τροποποίηση του περίφημου άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ενεργειακός τουρισμός.
Το θέμα συζητείται εδώ και ένα χρόνο από το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει στα χέρια του και την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) σχετικά με το φρένο στις μετακινήσεις των κακοπληρωτών.
Ωστόσο, μόλις τώρα παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να κλείσει η ψαλίδα των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων χρεών που ξεπερνούν τα 2,44 δισ. ευρώ (παλιά και νέα) εκ των οποίων περίπου 1 δισ. αφορά υφιστάμενους πελάτες.
Από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές παλαιών πελατών (δηλαδή τα 1,44 δισ. ευρώ), σε εκείνους της χαμηλής τάσης αναλογεί το 90% του χρέους (53% αυτού αφορά οικιακούς και το 47% εμπορικούς πελάτες). Από τα χρέη των υφιστάμενων πελατών (περί το 1 δισ. ευρώ) στη χαμηλή τάση αντιστοιχεί το 41% (το 39% αυτού αφορά οικιακούς και το υπόλοιπο εμπορικούς) ενώ στη μέση και υψηλή τάση αναλογεί το 59% των οφειλών.
Πότε θα επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή
Βάσει της εισήγησης της ΡΑΑΕΥ, η αλλαγή προμηθευτή θα επιτρέπεται εκτός από δύο περιπτώσεις. Στην πρώτη θα μπαίνει «φρένο» όταν έχει επιβληθεί από τον προμηθευτή εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου και στη δεύτερη εάν υπάρχει εντολή επισήμανσης του πελάτη (dept flagging) ως υπερήμερου στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ από τρεις διαφορετικούς προμηθευτές για ανείσπρακτες οφειλές από την 1 Ιανουαρίου του 2020 και μετά. Η αλλαγή προμηθευτή δεν θα απαλλάσσει τον πελάτη από την υποχρέωση εξόφλησης των οφειλών προς τον προηγούμενο προμηθευτή.
Σήμερα ο καταναλωτής μπορεί να μετακινείται ελεύθερα από πάροχο σε πάροχο δίχως να μπλοκάρεται όταν δεν έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο λογαριασμό. Η ΡΑΑΕΥ θα δημιουργήσει μια ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία οι καταναλωτές θα πιστοποιούνται μέσω του gov.gr με αυτόματη άντληση των στοιχείων τους η οποία θα διασυνδέεται με ανάλογη ηλεκτρονική πύλη του Διαχειριστή ώστε να πιστοποιείται η ημερομηνία αιτήματος αλλαγής προμηθευτή και η ημερομηνία υλοποίησής του.
Στην εισήγησή της ο Ρυθμιστής της αγοράς προτείνει ότι στην αίτηση προσφοράς προμήθειας θα πρέπει να αναγράφεται ότι ο νέος προμηθευτής μπορεί να ζητά από τον ΔΕΔΔΗΕ ιστορικά δεδομένα κατανάλωσης για χρονική περίοδο έως δύο έτη, ιστορικό dept flagging και απενεργοποίησης φορτίου καθώς και τεχνικά χαρακτηριστικά της παροχής.
Εξόφληση σε δόσεις
Σχετικά με την εξόφληση των λογαριασμών ο προμηθευτής πρέπει να παρέχει δυνατότητα καταβολής σε δόσεις ενώ η προθεσμία εξόφλησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις 20 μέρες (25 μέρες σε περίπτωση έγχαρτου λογαριασμού). Μετά το 20ήμερο, ο πάροχος θα αναγράφει στον επόμενο λογαριασμό το ποσό της ληξιπρόθεσμης αμοιβής μαζί με τους τόκους υπερημερίας. Αν ούτε τότε ο πελάτης φανεί συνεπής, ο προμηθευτής πρέπει να επικοινωνήσει μαζί του εντός 5 ημερών για υπενθύμιση της οφειλής, προσφέροντος διακανονισμό της σε δόσεις και ο πελάτης έχει περιθώριο απάντησης άλλων πέντε ημερών.
Στην περίπτωση που δεν την κάνει αποδεκτή ή δεν τηρεί τους όρους, τότε ο πάροχος μπορεί να υποβάλλει εντολή επισήμανσης ως υπερήμερου στο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ και συγχρόνως να δώσει εντολή απενεργοποίησης του μετρητή. Εάν η οφειλή δεν εξοφληθεί σε ένα δεκαήμερο ο προμηθευτής μπορεί να καταγγείλει την σύμβαση προμήθειας και να υποβάλλει στον Διαχειριστή δήλωση παύσης εκπροσώπησης.
Η παρέμβαση του ΥΠΕΝ κρίνεται αναγκαία για όλες τις πλευρές καθώς το κόστος αύξησης των ληξιπρόθεσμών οφειλών μετακυλίεται σε ολόκληρη την αγορά, αφενός μέσω αύξησης των τιμών για τους υπόλοιπους συνεπείς πελάτες και αφετέρου για τους προμηθευτές που φορτώνονται, εν αγνοία τους, με στρατηγικούς κακοπληρωτές.
www.worldenergynews.gr