Ενέργεια

Επιτροπή Ανταγωνισμού:To ερωτηματολόγιο που έστειλε στις εταιρείες ηλεκτρισμού - Έως 20/1 οι απαντήσεις

Επιτροπή Ανταγωνισμού:To ερωτηματολόγιο που έστειλε στις εταιρείες ηλεκτρισμού - Έως 20/1 οι απαντήσεις

 Η ΡΑΕ είχε παραπέμπψει το ζήτημα του συμψηφισμού κερδών στην χονδρεμπορική με ζημιές στη λιανική στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

 

Mε ένα ερωτηματολόγιο που έφτασε στις εταιρίες λιανικής και χονδρικής στις 23 Δεκεμβρίου, συνεχίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού την αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά ηλεκτρισμού που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2021. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας στις 5 Μαίου του 2022 πραγματοποίησε αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις δύο αγορές (χονδρικής και λιανικής. Οι έλεγχοι της Επιτροπής εστιάζονται σε δύο σημεία. Πρώτον στο να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συντονισμός στις τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και δεύτερον το πως αντιμετωπίζουν οι εταιρίες λιανικής τους πελάτες με σταθερά τιμολόγια.

Το νέο ερωτηματολόγιο που στάλθηκε στις εταιρίες του κλάδου παραμονές των Χριστουγέννων είναι σύμφωνα με πληροφορίες διευρυμένο και αφορά τη συνολικότερη λειτουργία της αγοράς από το ρυθμιστικό πλαίσιο μέχρι την διαμόρφωση των τιμολογίων.
Οι εταιρίες καλούνται να απαντήσουν μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και τα αρμόδια επιτελεία έχουν καταπιαστεί ήδη με το περιεχόμενό του με κάποιες εξ αυτών να προσανατολίζονται να ζητήσουν παράταση μιας με δύο εβδομάδων.

Παραβίαση ευρωπαϊκού πλαισίου

Ένα από τα βασικά ζητήματα διερεύνησης τα Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι πιθανή παραβίαση του ευρωπαϊκού πλαισίου περί ανταγωνισμού, ζήτημα που εμμέσως είχε θίξει η ΡΑΑΕΥ στο πόρισμα που παρέδωσε στο ΥΠΕΝ για τα υπερέσοδα των παραγωγών.
Όπως μάλιστα είχε αναφέρει τότε στην Βουλή ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας, η ΡΑΕ παρέπεμψε το ζήτημα του συμψηφισμού κερδών στην χονδρεμπορική με ζημιές στη λιανική στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η ΡΑΕ, όπως αναφέρει στα έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή για το ζήτημα των υπερεσόδων των εταιριών ηλεκτρισμού, τάσσεται κατά της πρακτικής αυτής, θεωρεί ότι οι καθετοποιημένες εταιρίες πρέπει να τηρούν ξεχωριστούς λογαριασμούς για την παραγωγή και την προμήθεια και εν γένει για τις διακριτές τους δραστηριότητες και να μην προχωρούν σε σταυροειδείς επιδοτήσεις.

Διάκριση δραστηριοτήτων

“Η ΡΑΕ προκρίνει ως πλέον ρυθμιστικά ορθό οι δραστηριότητες των εταιρειών να λαμβάνονται υπόψη διακριτά. Αυτό άλλωστε επιβάλλει η θεμελιώδης διάκριση των αγορών (χονδρική – λιανική) ώστε να αποφεύγονται στρεβλώσεις μέσω της υιοθέτησης στρατηγικών συμπεριφορών από τους καθετοποιημένους συμμετέχοντες, οι οποίοι επιχειρούν να διασφαλίσουν θέση ισχύος και στις δύο αγορές, «αξιοποιώντας» κατά περίπτωση το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της δραστηριοποίησής τους.” αναφέρει χαρακτηριστικά η Αρχή.

Και προσθέτει : “Σε κάθε περίπτωση, η εξέταση της συμβατότητας με τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού (άρθρα 101 και 102 ΣΛΕΕ) της πρακτικής ορισμένων Παραγωγών που χρηματοδότησαν ειδικές επιδοτήσεις στη λιανική αγορά μέσω των κερδών τους εκ της χονδρικής πρόκειται να εξεταστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατόπιν παραπομπής του εν λόγω ζητήματος από τη ΡΑΕ.”

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης