Ενέργεια

N. Tσάφος στο LinkedIn: Λιγότερο διασυνδεδεμένες οι αγορές από το 2021

N. Tσάφος στο LinkedIn: Λιγότερο διασυνδεδεμένες οι αγορές από το 2021
Ποιες είναι οι περιοχές με υψηλό βαθμό διασύνδεσης
Περισσότερο κατακερματισμένη είναι τα τελευταία χρόνια η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, όπως έγραψε σήμερα (13/1) σε ανάρτησή του στο LinkedIn ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα ενεργειακά θέματα,  Νίκος Τσάφος, σχετικά με τις αποκλίσεις που εμφανίζουν οι τιμές μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Στην ανάρτηση, ο κ. Τσάφος γράφει πως «μπορεί να έχουμε περισσότερες φυσικές ροές και πιο προηγμένα συστήματα για τη διαχείριση αυτών των ροών. Και υπάρχουν περιοχές που έχουν συγκλίνει περισσότερο μεταξύ τους.

Όμως, όταν εξετάζει κανείς τις τιμές σε ολόκληρη την ΕΕ, αυτές έχουν γίνει πιο ανομοιογενείς. Η αγορά της ΕΕ παραμένει ένας σχηματισμός πολλών περιφερειακών υποαγορών που ακολουθούν το δικό τους ρυθμό».

Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Τσάφος παρέθεσε έναν πίνακα με τις ωριαίες τιμές στην ΕΕ, όπου η τιμή 1 σημαίνει ότι οι τιμές στις δύο χώρες συγκλίνουν, ενώ η τιμή 0 σημαίνει ότι δεν υπάρχει αντιστοίχιση μεταξύ τους.


1736763092646.jpg


Όπως προκύπτει από τον πίνακα, εμφανίζονται περιοχές με υψηλό βαθμό διασύνδεσης, όπως Δυτική Ευρώπη, Βαλτική, Ιβηρική Χερσόνησος, Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Αλλά πρόκειται για ξεχωριστά συστήματα που δεν συσχετίζονται επαρκώς μεταξύ τους - το πράσινο εντός της περιοχής γίνεται κίτρινο και κόκκινο σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό το πρόβλημα το είδαμε ξεκάθαρα το καλοκαίρι του 2024 στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αλλά δεν ήταν η μοναδική περίπτωση».

Μάλιστα το πιο εντυπωσιακό, είναι ότι το σύστημα είναι λιγότερο εσωτερικά διασυνδεδεμένο σήμερα απ' ό,τι το 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάφο, το δίκτυο δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια - από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και την απώλεια παραγωγικής ικανότητας (άνθρακα και πυρηνικά) έως την ταχεία αύξηση των ΑΠΕ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τιμές εμφανίζουν μεγαλύτερες αποκλίσεις και οι κλυδωνισμοί έχουν διαφορετική αντανάκλαση σε κάθε αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης