Ενέργεια

Κίνα: Άλμα 18% στις εισαγωγές φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο (Reuters)

Κίνα: Άλμα 18% στις εισαγωγές φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο (Reuters)
Οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν αυξημένες σε σύγκριση με την ενέργεια που παράγεται από άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεγονός που υπονομεύει την ελκυστικότητα του φυσικού αερίου ως πηγή ενέργειας μεταξύ των βιομηχανιών
Η Κίνα εισήγαγε 12 εκατομμύρια τόνους φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, σημειώνοντας αύξηση 18,2% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου άγγιξαν φέτος υψηλό τριετίας και ο ασιατικός γίγαντας αύξησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ.

Ναι μεν αλλά

Η σημαντική αύξηση στις εισαγωγές του καυσίμου μπορεί να υποδηλώνει ότι η Κίνα αρχίζει να βασίζεται περισσότερο στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας και ηλεκτρισμού στη χώρα και ότι επίκεινται περαιτέρω αυξήσεις τόσο στις εισαγωγές όσο και στην κατανάλωση το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στις τάσεις της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα αποκαλύπτει ότι το φυσικό αέριο παίζει ελάχιστο ρόλο στο μείγμα παραγωγής και ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες καθαρές πηγές κατέχουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν αυξημένες σε σύγκριση με την ενέργεια που παράγεται από άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεγονός που υπονομεύει την ελκυστικότητα του φυσικού αερίου ως πηγή ενέργειας μεταξύ των βιομηχανιών που έχουν πληγεί από τη διαρκή κρίση ακινήτων της Κίνας και την οικονομική επιβράδυνση.

Εάν οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να προτιμούν φθηνότερα καύσιμα, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δίνουν προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενδέχεται να υπάρχουν πολύ περιορισμένα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Κίνα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

Στις 188 TWh η παραγωγή ενέργειας από αέριο

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Κίνα έφτασε το ρεκόρ των 188 τεραβατώρων (TWh) κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ember.

Το σύνολο αυτό ήταν κατά 1,5% υψηλότερο από τους ίδιους μήνες του 2023 και για τους «ταύρους» του φυσικού αερίου ήταν ένα σημάδι της συνεχιζόμενης επέκτασης του φυσικού αερίου στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της Κίνας μετά την αύξηση κατά 6,4% της παραγωγής με καύση αερίου το 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης