Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε διαπραγματεύσεις Ουγγαρία-Gazprom για συμφωνία στο φυσικό αέριο

Σε διαπραγματεύσεις Ουγγαρία-Gazprom για συμφωνία στο φυσικό αέριο
Τι είπε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών
Σχετικά Άρθρα

Σε διαπραγμάτευση για συμφωνία για πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου το επόμενο έτος, βρίσκονται η Ουγγαρία και η ρωσική Gazoprom στη Βουδαπέστη  σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σήμερα Τρίτη (15/10).

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός από την πλευρά του, ανέφερε – χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες - ότι υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Ουγγαρία για πιθανή αύξηση των πωλήσεων ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο κ. Szijjártó συμπλήρωσε ότι το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει διάταξη για πρόσθετες συμφωνίες σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια για τα επόμενα χρόνια, που εγγυώνται την ανταγωνιστικότητα των τιμών. 

Η Ουγγαρία και η Gapzrom υπέγραψαν επίσης συμφωνία την περασμένη εβδομάδα που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν πλήρως τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, που φέρνει ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στο ευρωπαϊκό έδαφος της Τουρκίας και στη συνέχεια στη Βουλγαρία, όπου ονομάζεται Balkan Stream.

Επιπλέον, ο κ. Szijjártó  είπε στο RIA πως η εν λόγω συμφωνία επιτρέπει στη Βουδαπέστη να αυξήσει τους όγκους που αγοράζονται στο πλαίσιο «όλων των εμπορικών συμβάσεων».

Ο κ. Szijjártó δήλωσε ότι η Βουδαπέστη θα ασκήσει βέτο στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία εάν ακυρωθεί η εξαίρεση για την Ουγγαρία από την αγορά ρωσικού πετρελαίου.

Πιο συγκεκριμένα, είπε: «Οι κυρώσεις αναθεωρούνται συνήθως κάθε έξι μήνες. Και ενώ ισχύουν οι κυρώσεις, αυτές οι εξαιρέσεις πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, γιατί διαφορετικά θα ασκήσουμε βέτο στις κυρώσεις».  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης