Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Εγκρίθηκε η κατανομή της μεταφορικής ικανότητας στο ΕΣΜΦΑ για το έτος 2024-2025

ΡΑΑΕΥ: Εγκρίθηκε η κατανομή της μεταφορικής ικανότητας στο ΕΣΜΦΑ για το έτος 2024-2025
Σε περίπτωση που δεν κατανεμηθεί δυναμικότητα μία εργάσιμη ημέρα πριν την έναρξη της επόμενης δημοπρασίας που αφορά την κατανομή δυναμικότητας για μέρος της ίδιας περιόδου, η δημοπρασία ολοκληρώνεται χωρίς κατανομή δυναμικότητας
Η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε σήμερα όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, την αναθεώρηση του καταλόγου συζευγμένων σημείων, καθώς και την κατανομή μεταφορικής ικανότητας στα σημεία του ΕΣΜΦΑ για το έτος 2024-2025.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή, αποφασίζει τα παρακάτω:

1.Τη συμπλήρωση του Καταλόγου Συζευγμένων Σημείων με την προσθήκη του ζεύγους Σημείο Εισόδου του ΕΣΜΦΑ «Αμφιτρίτη» στο Σημείο Εξόδου Αντίστροφης Ροής «Σιδηρόκαστρο».

2.Τη διάθεση Υπηρεσίας Μεταφοράς Φυσικού Αερίου σε Συζευγμένα Σημεία 20.000.000 kWh/Ημέρα στο ζεύγος Σημείων «Αμφιτρίτη»-«Σιδηρόκαστρο» για το Έτος Αερίου 2024/2025, ως εξής:

-Ετήσιο προϊόν Συζευγμένης Μεταφορικής Ικανότητας Παράδοσης το ύψος της οποίας θα ισούται με 20.000.000 kWh/Ημέρα.

-Τριμηνιαία και Μηνιαία προϊόντα Συζευγμένης Μεταφορικής Ικανότητας Παράδοσης, ύψους ίσου με την διαθέσιμη Συζευγμένη Μεταφορική Ικανότητα Παράδοσης του Σημείου, όπως αυτή προκύψει από τα αποτελέσματα των προγενέστερων δημοπρασιών διάθεσης τυποποιημένων προϊόντων ίσης ή μεγαλύτερης διάρκειας.

Σε περίπτωση που δεν κατανεμηθεί δυναμικότητα μία εργάσιμη ημέρα πριν την έναρξη της επόμενης δημοπρασίας που αφορά την κατανομή δυναμικότητας για μέρος της ίδιας περιόδου, η δημοπρασία ολοκληρώνεται χωρίς κατανομή δυναμικότητας.

Σε ό,τι αφορά την χρέωση χρήσης της Συζευγμένης Μεταφορικής Ικανότητας Παράδοσης στο Σημείο Εισόδου «Αμφιτρίτη» να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Άρθρου 36 του Κανονισμού Τιμολόγησης του ΕΣΦΑ, ήτοι να εφαρμοστεί Συντελεστής Χρέωσης Δυναμικότητας Μεταφοράς μειωμένος κατά 10%.

Η ανακοίνωση των δημοπρασιών και η δημοπράτηση των αναφερόμενων στα σημεία (i) και (ii) προϊόντων να λάβει χώρα σύμφωνα με το ημερολόγιο του ENTSOG για τη διάθεση αδιάλειπτης Μεταφορικής Ικανότητας.

Στην περίπτωση όπου οι σχετικές ημερομηνίες έχουν παρέλθει ή δεν δύναται να τηρηθούν, ο ΔΕΣΦΑ να ανακοινώσει στην ιστοσελίδα του τις ημερομηνίες πραγματοποίησης των σχετικών δημοπρασιών εντός πέντε (5) ημερών από την δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες πριν την πραγματοποίησή τους. Τα ανωτέρω προϊόντα θα προσφερθούν μέσω δημοπρασιών αυξανόμενου τιμήματος, στο υπόβαθρο δέσμευσης δυναμικότητας PRISMA.

Ο Διαχειριστής οφείλει να επανεξετάσει την πρότασή του και να εισηγηθεί εκ νέου σχετικά με την διάθεση και κατανομή Μεταφορικής Ικανότητας στο Σημεία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου όταν ολοκληρωθούν τα έργα άρσης τεχνικών περιορισμών στο ΕΣΜΦΑ, και ιδίως οι δοκιμές απόδοσης των συμπιεστών, ή/και μεταβληθούν ουσιωδώς οι συνθήκες ροής στο ΕΣΜΦΑ, για τη διάθεση επιπλέον δυναμικότητας στους Χρήστες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης