Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Από τις πιο ακριβές αγορές στη λιανική ρεύματος η Ελλάδα στην Ευρώπη - Tι δείχνουν οι συγκρίσεις με Ιβηρική και Βαλκάνια

Από τις πιο ακριβές αγορές στη λιανική ρεύματος η Ελλάδα στην Ευρώπη - Tι δείχνουν οι συγκρίσεις με Ιβηρική και Βαλκάνια

Φθηνότερο το Λουξεμβούργο και η Μαδρίτη

 

Σε μείζον πρόβλημα για τους Έλληνες καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας όλων των κατηγοριών αναδεικνύεται η πλήρης σύνδεση της λιανικής αγοράς ρεύματος με όσα συμβαίνουν στην χονδρεμπορική αγορά όπου οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τις προσφορές των παραγωγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η απουσία μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ρεύματος τόσο σε επίπεδο εταιριών προμήθειας, όσο και σε επίπεδο καταναλωτών μέσω σταθερών συμβολαίων ετήσιας διάρκειας, έχει ως αποτέλεσμα οι λιανικές τιμές που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές να είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση ακόμη και με αυτές που πληρώνουν οι πολίτες γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία όπου οι τιμές της χονδρικής αγοράς σε γενικές γραμμές συγκλίνουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβριο τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωσαν για το ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και σχεδόν διπλάσιες τιμές σε σχέση με τα νοικοκυριά των γειτονικών χωρών.

Συγκεκριμένα η τελική τιμή του ηλεκτρισμού για τους οικιακούς καταναλωτές στην Αθήνα διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στα 23,02 λεπτά/Kwh, έναντι 13,58 λεπών/KWh στη Σόφια, 16,08 λεπτών/KWh στο Βουκουρέστι, 10,59 λεπτών/KWh στο Βελιγράδι και μόλις 9,38 λεπτών/KWh στη Βουδαπέστη. Πρόκειται για στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της ΗΕΡΙ, η οποία στην τελική τιμή συνυπολογίζει τις χρεώσεις δικτύων, τους φόρους, τα διάφορα ειδικά τέλη κλπ.

Μετακύλιση στη λιανική

Είναι σαφές ότι με το ελληνικό σύστημα διαμόρφωσης των τιμών του ρεύματος στα τιμολόγια λιανικής αφενός μετακυλήονται πλήρως οι αυξομειώσεις της χονδρικής, ενώ παράλληλα υπάρχουν επιβαρύνσεις όπως οι χρεώσεις των δικτύων το ΕΤΜΕΑΡ, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) κλπ.

Όμως η διαφοράς τελικής τιμής στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο τις γειτονικές χώρες αλλά και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Έτσι το Σεπτέμβριο η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα ήταν ακριβότερη απ΄ ότι η αντίστοιχη στο Λουξεμβούργο (21,96 λεπτά/KWh) και τη Μαδρίτη (21,02 λεπτά/Kwh) και ελάχιστα χαμηλότερη από τον μέσο όρο των 33 χωρών, που συμμετείχαν στην έρευνα της ΗΕΡΙ (23,05 λεπτά/KWh).

Τι ισχύει σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με βάση αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι στις άλλες αγορές οι τιμές χονδρικής δεν είναι ο βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των τελικών τιμών. Άλλωστε στις περισσότερες αγορές της Ευρώπης μόλις το 25% της ενέργειας περνάει μέσα από το Χρηματιστήριο και οι εταιρίες προμήθειας κάνουν τη δική τους πολιτική.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Πρόκειται για δύο απόλυτα συζευγμένες αγορές, που σχεδόν καθημερινά έχουν την ίδια τιμή χονδρικής και σχεδόν μόνιμα παρουσιάζουν τη χαμηλότερη χονδρική της Δυτικής Ευρώπης (πλην σκανδιναβικών χωρών).
Στη Λισαβόνα η τελική τιμή για τα νοικοκυριά φθάνει στα 26 λεπτά/KWh και στη Μαδρίτη στα 21,02 λεπτά/Kwh.

Tην ακριβότερη τιμή λιανικής για οικιακούς καταναλωτές έχει το Βερολίνο, στα 39,87 λεπτά/Kwh, χωρίς όμως να διαθέτει και την ακριβότερη χονδρική, κατηγορία στην οποία τα πρωτεία έχουν οι αγορές της ΝΑ Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Υποχώρηση 7,06% σήμερα

Σήμερα πάντως, η μέση τιμή χονδρικής στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας παρουσιάζει πτώση 7,06%, καθώς διαμορφώνεται στα 88,50 ευρώ/MWh. Περισσότερο από το 1/4 του ενεργειακού μείγματος, το 26,45% καλύπτεται από εισαγωγές, καθώς οι πλημμύρες και οι συνεχείς βροχοπτώσεις στις γειτονικές χώρες έχουν αυξήσει την υδροηλεκτρική τους παραγωγή.
Το μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια αγορά έχει η ενέργεια από μονάδες φυσικούς αερίου, 34,10% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 33,12%. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ συνεισφέρουν μόλις 1,59%, ο λιγνίτης έχει μηδενική συμμετοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης