Η διακοπή της ροής μέσω της Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου είναι η αναμενόμενη κατάσταση και η ΕΕ είναι προετοιμασμένη γι’ αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Bloomberg News. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για περισσότερο από ένα χρόνο για να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο σενάριο, πρόσθεσε.
Το μπλοκ έχει διαφοροποιήσει τις προμήθειές του από το 2022, στρεφόμενο όλο και περισσότερο στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, κυρίως από τις ΗΠΑ. Υπάρχουν «διάφορες επιλογές» για τη ρύθμιση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, μεταξύ άλλων μέσω μιας άλλης διαδρομής αγωγού και τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, δήλωσε την Τρίτη το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.
Αξιωματούχοι της Πολωνίας, η οποία αναλαμβάνει την Τετάρτη την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσαν ότι η χώρα βρίσκεται σε στενή επαφή με την Επιτροπή και «είναι έτοιμη να συντονίσει περαιτέρω βήματα με τα κράτη μέλη, αν χρειαστεί από την 1η Ιανουαρίου».
Προς το παρόν, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την πενταετή συμφωνία διαμετακόμισης, παρά τις πολύμηνες πολιτικές συγκρούσεις. Ενώ οι μεταφορές μέσω της Ουκρανίας αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% περίπου των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, η περιοχή εξακολουθεί να αισθάνεται τους μετασεισμούς μιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την πλήρους κλίμακας εισβολή του Κρεμλίνου στη γείτονα.
Οι διαφωνίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έχουν στο παρελθόν διακόψει τις μεταφορές φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους πελάτες κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης προειδοποιήσει κατά σκέψεων που θα χαρακτήριζαν τα καύσιμα της Gazprom ως μη ρωσικά. Οι ενεργειακές εταιρείες της περιοχής έχουν στο παρελθόν παρουσιάσει επιλογές όπως η ανάληψη της κυριότητας του καυσίμου όταν αυτό εισέρχεται στην Ουκρανία ή η προσφυγή σε μια σύνθετη ανταλλαγή με τη συμμετοχή της ενεργειακής εταιρείας Socar του Αζερμπαϊτζάν ως διαμεσολαβητή.
H τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου έκλεισε χθες 31/12 στα 50 ευρώ/MWh, σημειώνοντας μια άνοδο της τάξης του 20% κατά τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο πολλά θα κριθούν από την εναλλακτική ζήτηση των ασιατικών χωρών και της Κίνας για το αμερικάνικο LNG που υποκαθιστά πια σε μεγάλο βαθμό την τροφοδοσία του ρωσικού αερίου.
Η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αφού εκτοξέυθηκε κατά 20% την περασμένη Δευτέρα στα 4 δολ/mmBtu υποχώρησε χθες Τρίτη 31 Δεκεμβρίου στα 3,6 δολ, διατηρούμενη σε ιστορικά υψηλά των τελευταίων ετών.
Aναλυτικά όπως αναφέρει σήμερα το WEN:
Είναι σαφές ότι το LNG είναι ένα εμπόρευμα που μπορεί να στηρίξει τους δυτικούς συμμάχους των ΗΠΑ. Αλλά τι σημαίνει η γεωπολιτική του LNG για τους μη συμμάχους;
Ήδη, με προτεινόμενη νομοθεσία έχει επιχειρηθεί να περιοριστούν οι εξαγωγές προς την Κίνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν επί του παρόντος τις εξαγωγές LNG σε χώρες που θεωρούν εχθρικές (π.χ. Κούβα, Ιράν και Βόρεια Κορέα).
Σε αντίθεση με τους προαναφερθέντες απαγορευμένους προορισμούς, η κινεζική αγορά είναι σημαντική για την οικονομική βιωσιμότητα της αμερικανικής βιομηχανίας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τα εθνικά συμφέροντα, όπως ο αξιόπιστος εγχώριος εφοδιασμός και οι χαμηλές τιμές. Η Κίνα είναι ένας μεγάλος παίκτης της αγοράς και οι κινεζικοί μεταφορείς έχουν καταλήξει να στηρίζουν πολλά έργα εξαγωγής LNG.
Ο άμεσος ή έμμεσος περιορισμός των εξαγωγών προς τον «Δράκο» θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ.
Το κεντρικό ερώτημα είναι κατά πόσον οι αμερικανικές εξαγωγές του υγρού καυσίμου μπορούν να δημιουργήσουν ένα είδος οικονομικής αλληλεξάρτησης που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάσχεση της ταχείας επιδείνωσης των διμερών σχέσεων, ή κατά πόσον θα βοηθούσαν απλώς στην υποστήριξη της εκβιομηχάνισης της Κίνας.
Ωστόσο, οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορεί να μην εξυπηρετούν κανένα από τα δύο. Οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν δημιουργούν για την Κίνα τον τύπο εξάρτησης που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά.
Η Κίνα απολαμβάνει πολλαπλές πηγές για εισαγωγές φυσικού αερίου -τόσο με τη μορφή LNG όσο και μέσω αγωγών, μεταξύ άλλων από τη γειτονική Ρωσία και την Κεντρική Ασία.
Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 5-10% των συνολικών εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας.
www.worldenergynews.gr