Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε νέο υψηλό 10 μηνών η τιμή του LNG στην Ευρώπη – Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή (Montel)

Σε νέο υψηλό 10 μηνών η τιμή του LNG στην Ευρώπη – Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή (Montel)
Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές παρά την μικρή ζήτηση και τις γεμάτες αποθήκες
Η τιμή του front month συμβολαίου για το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό 10 μηνών - ακολουθώντας τα κέρδη στον κόμβο αναφοράς φυσικού αερίου της περιοχής, το ολλανδικό TTF, ανεβάζοντας τις προοπτικές για τον ευρωπαϊκό κλάδο έναντι του ασιατικού.

Η τιμή εκφόρτωσης για το LNG που παραδόθηκε ex-ship (DES) στη βορειοδυτική Ευρώπη με βάση το συμβόλαιο Νοεμβρίου διαμορφώθηκε για τελευταία φορά στα 12,98 δολ/MMbtu (40,16 ευρώ/MWh), την υψηλότερη δηλαδή τιμή από την 1η Δεκεμβρίου 2023, όταν έφτασε τα 13,05 δολ/MMbtu, σύμφωνα με τα στοιχεία της Spark Commodities.

Οι τιμές των συμβολαίων στο TTF σταδιακά αναρριχήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να διαμορφωθούν την Παρασκευή (4/10) στο υψηλότερο επίπεδό τους από την 1η Δεκεμβρίου, στα 40,98 ευρώ/MWh.

Την Πέμπτη (3/10), οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ σημείωσαν υψηλό ενός μηνός εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που πλήττει τις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων, έγραψε το Montel.

Σταθερή η Ασία

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου είχαν κινηθεί πλάγια κατά την ίδια περίοδο, με τον δείκτη JKM για τον Νοέμβριο να υποχωρεί και να διαμορφώνεται την Παρασκευή στα 13,09 δολ/MMbtu, δηλαδή με πτώση 0,16 δολ σε σχέση με τον αντίστοιχο του TTF.

«Τα κέρδη στις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου της βόρειας Ασίας ήταν πιο περιορισμένα, καθώς οι traders σταθμίζουν τους κινδύνους προσφοράς», δήλωσε η τράπεζα ANZ της Αυστραλίας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή «φαίνεται να συγκρατεί τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου πάνω από τα 13 δολ/MMBtu».

Η κλιμάκωση του πολέμου, καθώς και ο επικείμενος τερματισμός της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, είναι που οδηγούν τις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε η ANZ.

«Τα κέρδη τονίζουν ότι η αγορά παραμένει ευαίσθητη στις διαταραχές της προσφοράς παρά τις σχετικά γεμάτες αποθήκες και την υποτονική ζήτηση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης