Ενέργεια

Η Macquarie ετοιμάζεται για νέα εποχή στα υπεράκτια (Reuters)

Η Macquarie ετοιμάζεται για νέα εποχή στα υπεράκτια (Reuters)

Ο αυστραλιανός πολυεθνικός όμιλος εξετάζει την πώληση της Corio η οποία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους κατασκευαστές αιολικής ενέργειας στον κόσμο

Η Macquarie (αυστραλιανός πολυεθνικός όμιλος επενδυτικών τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Σίδνεϊ της Αυστραλίας) προσέλαβε συμβούλους για μια πιθανή πώληση της θυγατρικής της Corio Generation (κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων με έδρα το Λονδίνο, από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα), δήλωσαν την Τρίτη 1/10 δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Ίσως σε αυτό να παίζει ρόλο η αύξηση του κόστους στον εν λόγω κλάδο.

Η Corio επιβλέπει έναν αγωγό 30 γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών έργων που εκτείνονται σε Ευρώπη, Ασία-Ειρηνικό και Αμερική.

Περιλαμβάνει έργα ισχύος 5 GW σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως το West of Orkney στη Σκωτία και το Outer Dowsing στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αγγλίας.

«Η Macquarie σχεδιάζει να μετρήσει το ενδιαφέρον ορισμένων στρατηγικών και οικονομικών επενδυτών για πλήρη ή μειοψηφική πώληση μετοχών», είπαν οι άνθρωποι οι οποίοι απέφυγαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους διότι δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Εκπρόσωποι αμφότερων των εταιρειών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.


Αυξήθηκε το κόστος των υπεράκτιων

Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα έχει προκαλέσει αυξημένες επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία αποδίδουν υψηλότερη ισχύ από τις χερσαίες εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος υλικών, οι σημαντικές απαιτήσεις υποδομής, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα ελαττώματα σχεδιασμού προστίθενται στο κόστος κατασκευής των έργων.

 

Το μέλλον της Macquarie

Η αποτίμηση της Corio θα εξαρτηθεί από το πώς αντιλαμβάνονται οι πιθανοί επενδυτές τα έργα της εταιρείας τα οποία απαιτούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καταστούν λειτουργικά, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Η πιθανή πώληση ακολουθεί τη συμφωνία του 2022 της Macquarie με το Σχέδιο Συνταξιοδότησης Εκπαιδευτικών του Οντάριο για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης ορισμένων αγωγών της Corio.

Η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσει κεφάλαια στον υπεράκτιο αιολικό τομέα μέσω των διαχειριζόμενων κεφαλαίων της, ανέφερε μία από τις πηγές.

Τον Ιούλιο, τα κεφάλαιά της ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο των έργων Lynn και Inner Dowsing ισχύος 194 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης