Ενέργεια

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών εν μέσω του φόβου της Μ. Ανατολής

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών εν μέσω του φόβου της Μ. Ανατολής

Μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο διακοπής εφοδιασμού του «μαύρου χρυσού» - Ο ρόλος της Κίνας

Σχετικά Άρθρα

Η ανησυχία για τη διακοπή του εφοδιασμού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή ώθησε σε ανοδική πορεία τόσο το αργό πετρέλαιο Brent όσο και το WestTexasIntermediate στο ασιατικό εμπόριο, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τον Λίβανο μετά τη δολοφονία της ηγεσίας της Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα.

Έπληξε επίσης στόχους στην Υεμένη, σηματοδοτώντας ότι έχει διάθεση να επεκτείνει τη σύγκρουση.

«Η πρόσφατη κλιμάκωση των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή αυξάνει την πιθανότητα να συρθεί άμεσα το Ιράν στη σύγκρουση, θέτοντας σημαντικό κίνδυνο για διακοπές του εφοδιασμού στον παραγωγό του ΟΠΕΚ», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ, σύμφωνα με το Reuters.

Όμως δεν συμφωνούν όλοι ότι η Μέση Ανατολή τροφοδοτεί… την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

«Η αγορά πετρελαίου έχει γίνει όλο και πιο μουδιασμένη στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η σύγκρουση συνεχίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς καμία επίπτωση στην παραγωγή πετρελαίου, ενώ ο ΟΠΕΚ συνεχίζει να έχει μεγάλη ποσότητα πλεονάζουσας δυναμικότητας.

Αντίθετα, τα μέτρα στήριξης που προέρχονται από την Κίνα φαίνεται να είναι το στοιχείο που παρέχει υποστήριξη», δήλωσε στο Bloomberg ο Warren Patterson (επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING).

Δεν είναι μόνο ο Patterson που μιλάει για την επίδραση των γεγονότων της Μέσης Ανατολής στις τιμές του πετρελαίου.

Η HelimaCroft της RBCCapitalMarkets είπε πρόσφατα στο Bloomberg ότι οι τρέχουσες τιμές του καυσίμου δεν αντικατοπτρίζουν την προοπτική ενός ευρύτερου πολέμου στην εν λόγω περιοχή.

Ο Κροφτ είπε ότι οι έμποροι πετρελαίου θα πρέπει να παρακολουθούν τον πόλεμο πιο στενά, καθώς το Ιράν μπορεί ακόμη να «καταλυθεί» για να μπει απευθείας στον πόλεμο ως απάντηση σε κάποια ισραηλινή κίνηση, όπως μια εισβολή στον Λίβανο.


Η στήριξη… της Κίνας

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Κίνας δήλωσε ότι θα εισάγει νέα μέτρα τόνωσης προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί ο προγραμματισμένος στόχος για την αύξηση του ΑΕΠ για το έτος.

Ως μέρος αυτών των μέτρων, η κινεζική κεντρική τράπεζα δήλωσε χθες ότι θα μειώσει τα επιτόκια στεγαστικών δανείων για τα υπάρχοντα δάνεια για να αντιστρέψει την επιβράδυνση των ακινήτων που ταλαιπώρησε την οικονομία φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης