Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Shell υπερισχύει της Rosneft για το γερμανικό διυλιστήριο Schwedt (Oil Price)

Η Shell υπερισχύει της Rosneft για το γερμανικό διυλιστήριο Schwedt  (Oil Price)
Η Shell, η οποία κατέχει ποσοστό 37,5% στο διυλιστήριο, ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους σχέδια πώλησης του μεριδίου της στον όμιλο Prax
Η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft πιθανότατα δεν θα καταφέρει δια της νομικής οδού να παρεμποδίσει την Shell να πουλήσει το μεριδιό της στο γερμανικό διυλιστήριο Schwedt, το οποίο βρισκόταν υπό τον ρωσικό έλεγχο προτού η Γερμανία αναλάβει αργότερα την διαχείρισή του.

Σύμφωνα με το Oil Price, η Rosneft κατέχει ποσοστό της τάξης του 54% στο διυλιστήριο Schwedt, το τέταρτο μεγαλύτερο διυλιστήριο στη Γερμανία, το οποίο προμηθεύεται το πετρέλαιο που διυλίζει από τη Ρωσία.

Το διυλιστήριο Schwedt από πλευράς του, καλύπτει το 90% των αναγκών σε καύσιμα του Βερολίνου.

Η Shell, η οποία κατέχει ποσοστό 37,5% στο διυλιστήριο, ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους σχέδια πώλησης του μεριδίου της στον όμιλο Prax.

Η Rosneft έχει αμφισβητήσει αυτή τη σχεδιαζόμενη πώληση μεριδίου, υποβάλλοντας καταγγελία σε γερμανικό περιφερειακό δικαστήριο, με την ρωσική πετρελαϊκή να υποστηρίζει ότι η συμφωνία μεταξύ των μετόχων του διυλιστηρίου Schwedt περιέχει ρήτρα που δίνει στους σημερινούς μετόχους το δικαίωμα άρνησης σε περίπτωση σχεδίων πώλησης.

Ωστόσο, το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντύσσελντορφ, όπου η ρωσική εταιρεία κατέθεσε τη σχετική νομική αμφισβήτηση, δήλωσε σε προκαταρκτική εκτίμηση ότι η προσφυγή είναι απίθανο να επιτύχει.

«Βλέπουμε λίγες πιθανότητες επιτυχίας της Rosneft για την καταγγελία», ανέφερε στο Reuters η δικαστικός Anne Frister.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία παρέτεινε την επιτροπεία της επί των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων της Rosneft για άλλους έξι μήνες.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, λίγους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία έθεσε την τοπική μονάδα του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού υπό εποπτεία, παραδίδοντας τον έλεγχο του διυλιστηρίου Schwedt στη ρυθμιστική αρχή της αγοράς ενέργειας της χώρας.  

Η εξάμηνη παράταση της εποπτείας, φέρεται να γίνεται εν όψει των διαπραγματεύσεων για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft στη Γερμανία στο Κατάρ.

Στα τέλη Αυγούστου εμφανίστηκαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το Κατάρ φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά του μεριδίου της Rosneft στο διυλιστήριο PCK Schwedt.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η Qatar Investment Authority (QIA), το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, κατέχει μερίδιο 19% στη Rosneft.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης