Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ-ACER: Προς αναζήτηση νέων στρατηγικών για τις ταρίφες δικτύων - Τι θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες

ΡΑΑΕΥ-ACER: Προς αναζήτηση νέων στρατηγικών για τις ταρίφες δικτύων - Τι θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις τιμολογιακές πρακτικές για τα επόμενα χρόνια

 

Η ελληνική ΡΑΑΕΥ πρόκειται να συμμετάσχει στο ειδικο σεμινάριο που πραγματοποιεί ο ACER στις Βρυξέλλες για τις ταρίφες των δικτύων εν όψεις της νέας έκθεσης που ετοιμάζει στις αρχές του 2025.
Το σεμινάριο ACER INF TF -Workshop on electricity network tariffs, θα πραγματοποιηθεί 29/9 με 2/10 και με βάση τα νέα δεδομένα ο ευρωπαίος ρυθμιστής θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις τιμολογιακές πρακτικές για τα επόμενα χρόνια.
Στόχος της συνάντησης είναι:

  • Nα εντοπιστούν τα πιο πιεστικά διλήμματα τιμολογίων μεταφοράς και διανομής.
  • Nα συζητηθούν πιθανές λύσεις και βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπισή τους.

Σημειώνεται ότι κάθε δύο χρόνια, η ACER επανεξετάζει τις εθνικές τιμολογιακές πρακτικές και αναφέρει τις μεθοδολογίες και τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ. Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις αναφορές της ACER κατά τον καθορισμό νέων τιμολογίων δικτύου ή την έγκριση των μεθοδολογιών τους.

Τα τιμολόγια μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση. Επιτρέπουν στους διαχειριστές συστημάτων να ανακτήσουν το κόστος τους για την ενίσχυση και τη λειτουργία των δικτύων τους.

Επενδύσεις σε δίκτυα

Όμως η επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε νέες δυνατότητες δικτύου, γεγονός που αυξάνει την πίεση στα τιμολόγια του δικτύου. Η ηλεκτροδότηση της θέρμανσης, των μεταφορών και άλλων χρήσεων ενέργειας, μαζί με την κατανεμημένη παραγωγή και τα νέα πρότυπα χρήσης του δικτύου (π.χ. σταθμοί φόρτισης EV), προσθέτουν πολυπλοκότητα στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, σε ένα αποκεντρωμένο και ψηφιοποιημένο ενεργειακό τοπίο, αυτές οι προκλήσεις παρουσιάζουν επίσης ευκαιρίες (όπως πιο ευέλικτους χρήστες και αυξημένη αυτοματοποίηση).

Τα αντανακλαστικά και διαφανή τιμολόγια μπορούν να ενθαρρύνουν την αποτελεσματική σύνδεση και χρήση του δικτύου, μειώνοντας το κόστος για τους χρήστες. Ωστόσο, ο καθορισμός των τιμολογίων είναι περίπλοκος, χωρίς σχεδιασμό «ενιαίου μεγέθους», καθώς οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εξισορροπούν διαφορετικές αρχές και εθνικές ιδιαιτερότητες.
Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό οι ρυθμιστικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη να ανταλλάσουν απόψεις για τις προκλήσεις για να καταλήξουν σε αποτελεσματικές λύσεις τιμολογίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης