Τελευταία Νέα

Αλληλένδετες η δυτική και η ρωσική πυρηνική βιομηχανία – Τι αναφέρει έκθεση της βιομηχανίας (Reuters)

Αλληλένδετες η δυτική και η ρωσική πυρηνική βιομηχανία – Τι αναφέρει έκθεση της βιομηχανίας (Reuters)
Η μείωση της εξάρτησης της Δύσης από τη Ρωσία θα οδηγούσε πιθανότατα σε αύξηση του κόστους, ανέφερε η ετήσια έκθεση για την κατάσταση της παγκόσμιας πυρηνικής βιομηχανίας
Η ρωσική και η δυτική πυρηνική βιομηχανία εξακολουθούν να εξαρτώνται η μία από την άλλη, γεγονός που έχει βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, ανέφερε έκθεση της βιομηχανίας σήμερα (19/9).

Η μείωση της εξάρτησης της Δύσης από τη Ρωσία θα οδηγούσε πιθανότατα σε αύξηση του κόστους, ανέφερε η ετήσια έκθεση για την κατάσταση της παγκόσμιας πυρηνικής βιομηχανίας.

Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ορισμένες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούν αντιδραστήρες VVER ρωσικής σχεδίασης, οι οποίοι χρησιμοποιούν και ρωσικά καύσιμα, αναζήτησαν εναλλακτικές πηγές για την τροφοδοσία των αντιδραστήρων, κοιτώντας ιδιαίτερα προς την αμερικανική εταιρεία Westinghouse Electric.

Αρκετές από αυτές τις χώρες, ωστόσο, φρόντισαν να εξασφαλίσουν μεγάλα αποθέματα ρωσικών καυσίμων πέρυσι, αυξάνοντας τις εισαγωγές από τη Μόσχα.

Εξάρτηση από τη Rosatom

Ορισμένες δυτικές εταιρείες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων από τη ρωσική Rosatom στο εξωτερικό για την πώληση των εξαρτημάτων τους, αναφέρει η έκθεση.

«Η αλληλεξάρτηση μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών εταίρων της παραμένει σημαντική», αναφέρει η έκθεση.

«Με τη Rosatom να κατασκευάζει και τους 13 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας -εκτός Κίνας- τα τελευταία πέντε χρόνια, οι πάροχοι εξαρτημάτων, π.χ. οι τουρμπίνες Arabelle της Γαλλίας, δεν έχουν κανέναν άλλο ξένο πελάτη εκτός από τη Rosatom», ανέφερε η έκθεση.

Στην έκθεση γινόταν αναφορά επίσης και στη λεγόμενη τεχνολογία οργάνων και ελέγχου, που συχνά περιγράφεται ως το «κεντρικό νευρικό σύστημα», ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παρέχεται από τη γερμανική Siemens Energy και τη γαλλική Framatome, η οποία ανήκει στην EDF.

«Οι στενές σχέσεις μεταξύ της ρωσικής πυρηνικής βιομηχανίας και των δυτικών ομολόγων, εξηγούν τουλάχιστον εν μέρει τους ευρωπαϊκούς δισταγμούς για την επιβολή κυρώσεων στον πυρηνικό τομέα», γράφει η έκθεση.

«Οι προσπάθειες να μειωθούν ή να εξαλειφθούν οι εξαρτήσεις της Ρωσίας από το φυσικό ουράνιο, θα αυξήσουν πιθανότατα το κόστος», προστίθεται.

Η έκθεση έδωσε μια επισκόπηση της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια πέρυσι, η οποία αυξήθηκε κατά 2,2% από το 2022 σε 2.602 καθαρές TWh, αν και το μερίδιό της στην εμπορική ακαθάριστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε ελαφρώς σε 9,15% από 9,18%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης