Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα πάνω κάτω με τον ερχομό των πορτοκαλί τιμολογίων και οι αλλαγές στο νυχτερινό με την χρήση φ/β

Τα πάνω κάτω με τον ερχομό των πορτοκαλί τιμολογίων και οι αλλαγές στο νυχτερινό με την χρήση φ/β
Θα έρθουν και οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο της χαμηλής τάσης  με τις χαμηλότερες χρεώσες να μεταφέρονται κατά τις μεσημβρινές ώρες

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επεξεργασία των δυναμικών τιμολογίων των οποίων η …επίσημη πρώτη αναμένεται εντός του φθινοπώρου, όπως προέκυψε από σύσκεψη που είχαν την Παρασκευή στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ειδικότερα, τα στελέχη του Ρυθμιστή παρουσίασαν στο ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης το σχέδιο για τα πολύ-αναμενόμενα «πορτοκαλί» τιμολόγια τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα διαφορετικών φθηνότερων χρεώσεων σε συγκεκριμένες ζώνες εντός του 24ωρου (αλλάζοντας την τιμή πολλές φορές εντός της ίδιας ημέρας ανάλογα με το χονδρεμπορικό κόστος), σε όσους διαθέτουν έξυπνους μετρητές, με συνέπεια τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους.

Το πλαίσιο εφαρμογής των συμβάσεων δυναμικής τιμολόγησης που κατήρτισε η ΡΑΑΕΥ, αφού περάσει από το «μικροσκόπιο» του ΥΠΕΝ, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του επόμενου μήνα, βάσει της οποίας, εάν χρειαστεί θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις – προσθήκες ώστε στη συνέχεια να συνταχθεί η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση, να υπογραφεί και να τεθεί σε ισχύ.

Aλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο

Είναι αξιοσημείωτο ότι έπειτα από την ενεργοποίηση των δυναμικών τιμολογίων, θα έρθουν και οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο της χαμηλής τάσης (αφορά καταναλωτές με αναλογικούς συμβατούς μετρητές διπλής εγγραφής) με τις χαμηλότερες χρεώσεις, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, να αναμένεται ότι θα μεταφερθούν επίσης κατά τις μεσημβρινές ώρες (2 μ.μ.- 4 μ.μ.). Σήμερα υπολογίζεται ότι 1,5 εκατ. είναι οι παροχές που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο.

Σε σχέση πάντως με τα «πορτοκαλί» τιμολόγια, χρήση σε πρώτη φάση, θα μπορούν να κάνουν οι μεγάλοι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν ήδη εγκαταστήσει έξυπνους μετρητές (βιομηχανίες μέσης τάσης, εμπορικές επιχειρήσεις χαμηλής τάσης και δημόσια κτίρια) και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν τα νοικοκυριά, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν σημαντικό μέρος της κατανάλωσης ρεύματος στις ζώνες με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Ουσιαστικά πρόκειται για τις μεσημεριανές ώρες κατά τις οποίες τα φωτοβολταϊκά παράγουν ρεύμα στο «φουλ» και οι τιμές ρεύματος είναι πολύ χαμηλές, μηδενικές ή και αρνητικές. Αντίθετα, κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, όπως τις βραδινές ώρες, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μειώνεται, οι χρεώσεις στα δυναμικά τιμολόγια θα είναι υψηλότερες.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, είχε επισημάνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει ακόμη στο δυναμικό τιμολόγιο, «το οποίο θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν». Όπως είχε υπογραμμίσει αφορά περίπου «το 45% της ενέργειας που καταναλώνουμε ενώ η υψηλή τάση έχει ήδη τέτοιου είδους ρυθμίσεις και δεν περιλαμβάνεται».

Στόχος ο περιορισμός των περικοπών

Στόχος της κυβέρνησης είναι, με την εφαρμογή των δυναμικών τιμολογίων να περιοριστεί η «μάστιγα» των περικοπών «πράσινης» ενέργειας, οι οποίες έχουν καταστεί αναγκαίες για την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματα, κυρίως κατά τις περιόδους του φθινοπώρου και της άνοιξης όταν η ζήτηση είναι χαμηλή. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα, μένει να κλειδώσουν διάφορα τεχνικά ζητήματα σχετικά με τα πορτοκαλί τιμολόγια, όπως είναι η συχνότητα με την οποία θα αλλάξουν οι χρεώσεις (π.χ. ανά 15 λεπτά, ανά 30 λεπτά, ανά μία ώρα), εάν θα καθορίζοντα λαμβάνοντας υπόψιν τις τιμές της αγοράς της επόμενης ημέρας ή της ενδοημερήσιας αγοράς κλπ.

Τα πορτοκαλί τιμολόγια είχαν παρουσιαστεί ως την τέταρτη επιλογή της χρωματικής παλέτας των τιμολογίων ρεύματος αλλά κανείς από τους προμηθευτές ρεύματος δεν έχει ακόμη παρουσιάσει προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, ελλείψει έξυπνων μετρητών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως η ΡΑΑΕΥ, από το σύνολο των 7,5 εκατ. μετρητών της χώρας, έξυπνοι μετρητές υπολογίζεται ότι έχουν εγκατασταθεί σε περίπου 600.000 και έως τα τέλη του 2024 εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ άλλοι 50.000. Επιπλέον έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση άλλων 360.000 έξυπνων μετρητών από τον διαγωνισμό που είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάρτιο. Από τον επόμενο χρόνο έως και το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας προγραμματίζεται η εγκατάσταση περίπου 800 χιλιάδες με ένα εκατ. «έξυπνους» μετρητές ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης