Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Saudi Aramco συσφίγγει τις σχέσεις της με κινεζικούς κολοσσούς (Oil Price)

Η Saudi Aramco συσφίγγει τις σχέσεις της με κινεζικούς κολοσσούς (Oil Price)
Τα τελευταία χρόνια, ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας επιδιώκει συμφωνίες για την επέκταση της διεθνούς παρουσίας του στο downstream, ιδίως σε σημαντικά κέντρα ζήτησης όπως η Ασία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο και η κορυφαία εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, υπέγραψε νέες συμφωνίες με τις κινεζικές εταιρείες Rongsheng Petrochemical και Hengli Group για τη συνεργασία των δυο χωρών στους τομείς διύλισης και πετροχημικών.

Σύμφωνα με το Oil Price, η Aramco ήρθε σε deal με την Rongsheng για την από κοινού ανάπτυξη των εγκαταστάσεων της Saudi Aramco Jubail Refinery Company (SASREF), έγραψε σε ανακοίνωση ο σαουδαραβικός γίγαντας.

Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης που είχε υπογραφεί τον Απρίλιο σχετικά με τη δημιουργία της κοινής επιχείρησης στην SASREF, καθώς και για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στον τομέα της πετροχημικής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας.

Η Rongsheng θα μπορούσε δυνητικά να αγοράσει το 50% των μετοχών της SASREF, ενώ η Aramco θα μπορούσε να αποκτήσει το 50% της θυγατρικής της Rongsheng, Ningbo Zhongjin Petrochemical Co. Ltd. (ZJPC), και να συμμετάσχει στο έργο επέκτασης της ZJPC.

Η συμφωνία της Aramco με τον όμιλο Hengli Group προωθεί τις συνομιλίες σχετικά με την πιθανή απόκτηση από την Aramco του 10% της Hengli Petrochemical Co., Ltd., με την επιφύλαξη της δέουσας επιμέλειας και των απαιτούμενων ρυθμιστικών εγκρίσεων.

Για τις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας - Κίνας

«Η Κίνα είναι μια σημαντική χώρα στην παγκόσμια στρατηγική μας για την ανάπτυξη του downstream και ανυπομονούμε να ενισχύσουμε μια σχέση που διαρκεί περισσότερο από τρεις δεκαετίες για να ξεκλειδώσουμε νέες ευκαιρίες σε αυτή την κρίσιμη αγορά», δήλωσε ο Mohammed Al Qahtani, Πρόεδρος της Aramco Downstream, σχολιάζοντας τις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν.

Η Saudi Aramco συνεχίζει να αναζητά ευκαιρίες εξαγοράς στον τομέα του downstream και του LNG, δήλωσε στο Reuters ο Yasser Mufti, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Aramco για τα προϊόντα και τους πελάτες, σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τα τελευταία χρόνια, ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας επιδιώκει συμφωνίες για την επέκταση της διεθνούς παρουσίας του στο downstream, ιδίως σε σημαντικά κέντρα ζήτησης όπως η Ασία.

Πέρυσι, η Aramco εισήλθε στην αγορά downstream του Πακιστάν αποκτώντας μερίδιο 40% στην Gas & Oil Pakistan Ltd, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής πώλησης και αποθήκευσης της χώρας.

Νωρίτερα το 2023, η Aramco ανακοίνωσε δύο μεγάλες συμφωνίες διυλιστηρίων και πετροχημικών στην Κίνα, οι οποίες όχι μόνο δίνουν στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου μερίδιο στην κινεζική αγορά downstream, αλλά και μια πρόσθετη εξαγωγική διέξοδο για 690.000 bpd αργού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης