Ενέργεια

Σε κρίσιμη φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για τον Great Sea Interconnector

Σε κρίσιμη φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για τον Great Sea Interconnector

Η δουλειά συνεχίζεται δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Θόδωρος Σκυλακάκης

 

Σχετικά Άρθρα

Oύτε λευκός ούτε όμως και μαύρος καπνός προέκυψε από την χθεσινή σύσκεψη στη Λευκωσία για την πορεία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου που ξεκίνησε στις 15.45 το μεσημέρι στη Λευκωσία και μετά από πέντε ώρες διεκόπη για να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Τα κλειστά στόματα και από τις δύο πλευρές (Ελλάδας- Κύπρου) πάντως ως προς το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα μέσα στο βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί με δηλώσεις ένθεν και ένθεν τις προηγούμενες ημέρες είναι ενδεικτικά της κρισιμότητας στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Για μια "εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά με το έργο" έκανε πρώτος λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης που προήδρευσε της χθεσινή σύσκεψης η οποία μετά τις 7 το απόγευμα συνεχίστηκε χωρίς την παρουσία του , αφού αποχώρησε λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων. Όπως έγραψε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος έφυγε προκειμένου να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό κατά την παρουσίαση βιβλίου, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών στην Ελλάδα την περίοδο 1974 – 1979.


Eποικοδομητική η συζήτηση

«Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Θόδωρος Σκυλακάκης, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε να αναβάλλει την προγραμματισμένη πτήση του για Αθήνα χθες το απόγευμα λόγω της πολύωρης διάρκειας της σύσκεψης. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες και να υπάρξει εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο και ότι «αυτά που είπαμε αρκούν για σήμερα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί η λύση, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι. Στην επιμονή δημοσιογράφου αν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς».

Ήταν πολύωρη η συνάντηση και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μερών και είναι μια εργασία, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», ανέφερε από την πλευρά του ο Κύπριος ομόλογός του Γιώργος Παπαναστασίου. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για κατάληξη της συζήτησης «επειδή τέθηκαν τελεσίγραφα από ελληνικής πλευράς», ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «δεν υπάρχουν τελεσίγραφα».
Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι δεν μπορεί να κάνει καμία αναφορά για το τι συζητήθηκε εντός της σύσκεψης. «Επαναλαμβάνω ότι ήταν μία συζήτηση εποικοδομητική, τα μέρη αντιλαμβάνονται τις θέσεις της άλλης πλευράς και ουσιαστικά πρέπει να συνεχιστεί αυτή η εργασία ώστε να καταλήξει», τόνισε.


Οι θέσεις των δύο πλευρών

Η ελληνική πλευρά με βάση τις δηλώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων εν όψει της χθεσινής σύσκεψης φαίνεται να ανέδειξε το θέμα της βιωσιμότητας του έργου και των ευθυνών των ρυθμιστικών Αρχών για την διασφάλισή της και εν προκειμένω της ΡΑΗΚ που άλλαξε την απόφασή της σε σχέση με την ανάκτηση του κόστους στις 2 Ιουλίου. Η κυπριακή πλευρά που δημόσια έχει αμφισβητήσει τη μελέτη –κόστους οφέλους του ΑΔΜΗΕ και εκφράζει επιφυλάξεις συνολικότερα για την ωφελιμότητα του έργου φαίνεται να έθεσε χθες στη σύσκεψη θέμα εγγυήσεων ότι το κόστος της κατασκευής δεν θα υπερβεί τα προϋπολογιζόμενα ποσά (1,9 δις. ευρώ) και ότι δεν θα επιβαρύνει δυσανάλογα την Κύπρο.

Φέρεται επίσης να έθεσε εκ νέου το ζήτημα του γεωπολιτικού ρίσκου, με πρόταση οι δαπάνες που θα έχουν γίνει στην περίπτωση που το έργο σταματήσει για λόγους που δεν ελέγχονται από τον φορέα υλοποίησης, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, να καλυφθούν από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των 657 εκατ. ευρώ.

Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης προϋποθέτει και τροποποίηση της σύμβασης του ΑΔΜΗΕ με τη Nexans (κατασκευάστρια εταιρία του υποθαλάσσιου καλωδίου) η οποία ήταν παρόν στην χθεσινή σύσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες η Νexans φέρεται να συμφώνησε να λάβει την τελική έντολή (Full Notice Proceed) από τον ΑΔΜΗΕ ως τις 19 Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι αίρεται μέχρι τότε και το "τελεσίγραφο" της αναστολής εργασιών που είχε θέσει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης