Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ

ΥΠΕΝ: Αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος προβλέπει το νέο ΕΣΕΚ
Θα παραμείνουν οι έντονες διακυμάνσεις
Σχετικά Άρθρα

Την ίδια ώρα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι αυξανόμενες τιμές αερίου στο TTF (την Παρασκευή κινήθηκε πάνω από τα 40 ευρώ/MWh) προεξοφλούν έναν «καυτό» Σεπτέμβριο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,  η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που ολοκλήρωσε το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) εκτιμά ότι σε μακροχρόνιο ορίζοντα οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα θα μειώνονται σταδιακά έως το τέλος του 2050. 

Ωστόσο, την πρώτη εξαετία 2025 – 2030 οι μέσες τιμές αν και μειούμενες φαίνεται ότι διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή στα  145 ευρώ/MWh το 2025 και στα 139 ευρώ/MWh το 2030. Από τις αρχές τις επόμενης δεκαετίας  και έως τα μέσα του αιώνα ωστόσο, προβλέπεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Δηλαδή, οι εκτιμήσεις των αναλυτών του ΥΠΕΝ  υπολογίζουν ότι το 2035 η μέση τιμή θα είναι στα 125 ευρώ/MWh, το 2040 στα 116 ευρώ/MWh, το 2045 στα 109 ευρώ/MWh και το 2050 στα 96 ευρώ/MWh. 

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, το μέσο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα βαίνει μειούμενο καθώς διεισδύουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και  θα αποσβένονται οι σχετικές επενδύσεις. Ωστόσο, λόγω της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, θα υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις στις τιμές,  τόσο εποχιακές όσο και ενδοημερήσιες.  Η ύπαρξη χαμηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τους συντάκτες του ΕΣΕΚ, αποτελεί  απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εξηλεκτρισμού. Οι τιμές ηλεκτρισμού στον τελικό καταναλωτή στη χώρα μας εκτιμάται ότι θα μειωθούν με δράσεις:

-  ανάπτυξης των ΑΠΕ ισόρροπα ανά κατηγορία (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά) και επί τη βάσει προγραμματισμού βάσει των αναγκών, με κριτήριο την ελαχιστοποίηση των περικοπών, και ταυτόχρονα ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας

- απόκρισης (μετατόπισης) ζήτησης στις ώρες υπερπροσφοράς των ΑΠΕ

- συγκράτησης σε εύλογα επίπεδα του κόστους των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη δικτύων σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση, ως την οριστική εξάλειψη, των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που σχετίζονται με τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ - αφού θα λήξουν οι συμβάσεις με υψηλές επιδοτήσεις), και την επιδότηση των καταναλώσεων στα νησιά (ΥΚΩ – αφού θα έχουν υλοποιηθεί οι διασυνδέσεις).

- μεταφοράς του χαμηλού κόστους ΑΠΕ στον τελικό καταναλωτή με PPAs και ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής. Ειδικές δράσεις σχεδιάζονται ήδη με άξονα την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας θα παίξει η πολυαναμενόμενη εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρισμού,   η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το 2030, ώστε να καθίσταται δυνατή η απόκριση ζήτησης σύμφωνα με τη χρονική διακύμανση των τιμών ηλεκτρισμού, μεταθέτοντας ουσιαστικά ζήτηση προς τις ώρες (υπερ)παραγωγής από ΑΠΕ και μειώνοντας συνολικά τα κόστη για το σύστημα. 

Στα 490 ευρώ/τόνο οι τιμές ρύπων έως το 2050

Επίσης στο ΕΣΕΚ γίνονται και μακροοικονομικές προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών των ενεργειακών προϊόντων που καθορίζονται στις διεθνείς αγορές καθώς και των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου,  τα οποία επηρεάζουν τις τιμές ηλεκτρισμού. Ειδικότερα προβλέπεται ότι, οι χονδρεμπορικές τιμές φυσικού αερίου θα είναι σχετικά σταθερές στο επίπεδο των 38 ευρώ/MWh έως το το 2050, αλλά οι τιμές δικαιωμάτων εκπομπής CO2 θα κυμαίνονται στο επίπεδο των 80 ευρώ/τόνο μέχρι το 2030 και στη συνέχεια θα αυξηθούν δραστικά μέχρι τα 290 ευρώ/τόνο μέχρι το 2040 και τα 490 ευρώ/τόνο μέχρι το 2050, ενώ από το 2027 θα ενταχθούν στο σύστημα της αγοράς ρύπων και οι υπόλοιποι τομείς (κτιριακός, μεταφορές, κλπ.), αρχικά με μεταβατικές (μειωμένες) τιμές και από το 2031 πλήρως. Η κλιμάκωση των τιμών δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων θεωρείται παράλληλα και σημαντικός τρόπος κινητροδότησης της ενεργειακής μετάβασης αλλά και χρηματοδότησης των μέτρων για την επίτευξή της. 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης